Administraţie

Monument legendar din Ocnele Mari, refăcut de comunitate

Unul dintre simbolurile mai puţin cunoscute ale oraşului Ocnele Mari, Fântâna Buridava, a fost refăcut cu sprijinul localnicilor, al Primăriei şi al Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea.

Cumpăna fântânii legendare s-a prăbuşit încă din vara anului trecut, din cauza vechimii lemnului. „Nu se cunoaşte cu exactitate vârsta fântânii cu cumpănă de pe drumul care duce spre cetatea Buridava. Sistemul de olane din lut ars, prin care apa ei era dirijată subteran spre centrul oraşului este realizat în urmă cu mii de ani. Acesta indică vechimea istorică a fântânii şi a rolului pe care l-a avut în trecutul localităţii”, a menţionat primarul Remus Sasu.

Fântâna dăinuieşte de mii de ani pe drumul care face legătura între cetatea Buridava şi minele de sare aflate pe teritoriul oraşului Ocnele Mari.

Buridava, conform scrierilor geografului grec Ptolemeu, a fost capitala tribului geto-dac al burilor. În traducere liberă înseamnă cetatea sau oraşul burilor. Cel mai de seamă reprezentant al tribului a fost regele Burebista, unul dintre adversarii de temut ai Romei din perioada împăratului Cezar.

Alături de cetăţile de la Grădiştea şi Tetoiu au făcut parte dintr-un sistem defensiv ingenios în partea de sud-est a reşedinţei regilor daci din Sarmisegetusa.

Însă importanţa Buridavei era şi apărarea nepreţuitei bogăţii a locului, sarea. Conform primarului Sasu, traseul care leagă oraşul de situl arheologic Buridava va intra de anul acesta în circuitul turistic al localităţii, zona urmând să fie amenajată în acest sens.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...