Trimestrul IV al anului 2022 s-a dovedit a fi extrem de încărcat pentru echipele din cadrul CAS Vâlcea. O serie de controale tematice şi inopinate derulate la furnizorii de servicii medicale din judeţ au scos la iveală diverse nereguli în relaţia acestora cu asiguraţii.
În acelaşi timp, numărul mare de sesizări primite de instituţie şi lacunele din reţeaua de medici de familiei arată o calitate precară a actului medical în diverse zone din judeţ.
2 localităţi fără medic de familie
Pentru localnicii din Runcu şi Titeşti, 2022 nu a adus nicio veste bună în privinţa acoperirii necesarului de servicii medicale la nivel de localitate, cele două comune neavând nici de mai bine de trei ani medici de familie.
Totodată, pentru un medic care profesa fără contract în comuna Titeşti, reprezentanţii CAS au întocmit o sesizare transmisă organelor de cercetare penală şi au aplicat o diminuare cu 5% a punctului pe capital din contractul cadru, acesta neîndeplinindu-şi obligaţiile contractuale pe un alt cabinet aflat sub contract cu CAS.
Alte 7 controale, 2 inopinate şi 5 tematice, au fost demarate în ultimele 3 luni la diverse unităţi medicale aflate sub contract cu CAS Vâlcea, cel mai complex dovedindu-se cel derulat la spitalul Balneomed, acesta fiind prelungit până la 31 decembrie, din cauza volumului mare de documente analizate de echipa de control.
Medici de familie arabi în sudul judeţului
Cu doar 195 de medici de familie concentraţi în cele 191 de cabinete, majoritatea în mediu urban, serviciile medicale primare acordate populaţiei din judeţ sunt în descreştere faţă de nivelul raportat în urmă cu 5 ani, de exemplu. Chiar şi aşa, un uşor reviriment se vede pe zona de sud a judeţului în comunele Stăneşti şi Şuşani, unde, după cum menţionează directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeţ, două noi cabinete de medicină de familie au fost deschise de medici de origine arabă.
Pe de altă parte, la nivel de număr de spitale şi clinici existente într-un judeţ cu sub 400.000 locuitori, Vâlcea este în top la nivel naţional cu 51 de unităţi de asistenţă medicală ambulatorie, 19 axate pe medicină fizică şi de reabilitare pentru specialităţi clinice, alte 11 pentru specialităţi paraclinice, 11 unităţi sanitare cu paturi, 2 furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu şi un sanatoriu balnear.
Însă, aici atitudinea personalului medical dă nivelul performanţei. „Sesizări din partea asiguraţilor primim zilnic. Multe dintre acestea vin şi cu chestiuni legate de comportamentul personalului şi suntem nevoiţi să le direcţionăm către Colegiul Medicilor. Avem investiţii majore făcute în dotarea cu aparatură performantă în spitalele publice aflate în subordinea Consiliului Judeţean. Dacă şi medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă, de exemplu, ar da dovadă de un grad de empatie ridicat, sunt convins că nivelul de satisfacţie al pacienţilor ar creşte, ba chiar am putea atrage şi pacienţi din judeţele limitrofe”, punctează Alin Voiculeţ.
2023, un an complicat
În principiu, dotările moderne din spitalele vâlcene ar trebui să aducă un buget suplimentar pentru 2023 pe unităţile publice, în special. Însă, noile prevederi legale privind constituirea bugetului decontat prin CNAS pentru spitale se referă mai ales la numărul de internări şi lasă deoparte criteriul paturilor existente, ceea ce face ca elementul „empatie în relaţia cu pacienţii” să devină de bază în performanţa financiară viitoare a unităţilor spitaliceşti din Vâlcea, atrag atenţia reprezentanţii CAS.
Pe de altă parte, posibilitatea inaugurării clinicii de radioterapie din Râmnicu Vâlcea, investiţie derulată în baza unui parteneriat CJ Vâlcea cu un furnizor privat, ar putea fi o veste bună pentru bolnavii de cancer din judeţ. „Avem peste 1500 de cazuri în acest moment. În prezent, o parte dintre aceşti pacienţi cu probleme oncologice apelează la centre de radioterapie din Sibiu, Piteşti, Craiova sau chiar Bucureşti. Sigur că ar fi ideal să avem un furnizor de servicii pe zona aceasta, dar nu avem niciun semnal clar încă de încheiere a unui contract cu CAS Vâlcea”, a precizat Gabriela Pădureanu, medic-şef în cadrul CAS Vâlcea.
În prezent, serviciile oncologie la nivel de judeţ sunt asigurate în cadrul secţiei de specialitate a Spitalului Judeţean Vâlcea şi într-una din clinicile Rapitest din Râmnicu Vâlcea.