Politică

Declaraţie politică!

Comunicare şi dialog internaţional 8.

Quảng Ninh este o provincie situată în nord-estul Vietnamului, extrem de aproape de capitala Hanoi. Se învecinează direct cu China, la nord, şi cu apele mării pe toată latura sa din est. Este situată în plină zonă tropicală, preferata tuturor turiştilor care iubesc temperaturile blânde pe tot parcursul anului, vegetaţia bogată, verde, indiferent de anotimp, şi populată de o faună, plină de viaţă, surprinzătoare. Am mers într-o vizită de recunoaştere care m-a impresionat. Spuneam şi cu altă ocazie că primul lucru pe care l-am remarcat aici sunt investiţiile pe care le-au făcut vietnamezii în ultimii ani în scopul creşterii ofertei turistice şi alinierii la standardele cele mai moderne la care se derulează această activitate.

În pofida tentaţiilor care stau pe masa arhitecţilor din toată lumea când vine vorba despre turism, linia clasică a clădirilor de aici preia eleganţa ornamentală a trecutului mai îndepărtat al regiunii. Nu sunt un cunoscător în domeniu, dar am fost impresionat de spaţiile largi acordate străzilor şi bulevardelor în localităţile de pe ţărm, de faţadele clădirilor şi de iluminatul nocturn, care pot fi comparate cu locuri celebre din Parisul îndepărtat, şi de trecerile line, simple şi fireşti, de la zona turistică la cea comercială a fiecărui loc. Quảng Ninh nu a fost singura zonă turistică pe care am vizitat-o. Într-un cu totul alt loc, acolo unde se spune că s-a filmat unul dintre filmele King Kong, am făcut o plimbare cu barca într-un peisaj de neuitat. Am admirat mulţimea de insule de mici dimensiuni, ieşite cu moţul lor de verdeaţă direct din apa calmă până departe în larg. Convoiul de bărci, acţionat de femei care vâslau cu ajutorul picioarelor s-a strecurat în jurul lor şi pe sub piatra tocată de ape. Vietnamezii sunt încântaţi să te cunoască, să-ţi povestească şi să te asculte povestind, în egală măsură şi fac toate acestea cu zâmbetul pe buze, învăluindu-te într-o privire luminoasă şi plină de respect.

În călătoria cu barca am fost însoţit de fratele prim-ministrului vietnamez, fost student, ca şi fratele său, în România, cu mai multă vreme în urmă. Mi-a vorbit despre poporul lui şi despre Vietnam şi mi-a răspuns la toate întrebările pe care le-am pus. I-am vorbit de asemenea de intenţia pe care o am de a contribui la înfrăţirea dintre regiunea mea natală şi Quảng Ninh. I-am spus la rândul meu că turismul este pentru noi, românii, o mare aspiraţie economică şi că în regiunea de unde vin turismul se practică în cele mai variate forme cu putinţă: turism montan şi turism balnear, turism monahal şi agroturism, turism de aventuri şi turism de plăcere. După ce am depus scrisoarea de intenţie privind înfrăţirea noastră cu Quảng Ninh, după discuţia oficială pe care am avut-o în acest sens şi după discuţiile prieteneşti purtate la faţa locului, în Quảng Ninh, sunt foarte încrezător în reuşita acestui proiect.

Eugen Neaţă, deputat PSD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...