Sub Lupă

Opulenţele lui Cîţu (II)

Dimensiunea jafului din bani publici derulat în Goleşti şi Alunu ajunge în vizorul DNA

Anchetă “Săptămâna în Oltenia”, realizată de Marius JIANU şi Adrian PANĂ

Doi primari vâlceni, un fost premier al României, fratele acestuia şi un întreg club de personaje dubioase strânse în jurul unei afaceri cu bani publici, care a reuşit să ciuruie bugetul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) de vreo 7 milioane de euro, intră sub lupa anchetatorilor DNA, dar şi a inspectorilor Curţii de Conturi, în urma anchetei jurnalistice demarate de Săptămâna în Oltenia.

Preţuri umflate şi cu 300%, lucrări a căror execuţie rămâne încă sub semnul întrebării şi un lung şir de coincidenţe cu iz penal dau o altă înfăţişare unor lucrări demarate în Vâlcea la cerinţa ex-premierului liberal Florin Cîţu, sub scuza unor intervenţii pe situaţii de urgenţă.

Reţetă veche, fonduri noi

În 2020, din postura de Ministru de Finanţe, Florin Cîţu a asistat la punerea în practică a maşinii de tocat bani publici patentată de Ludovic Orban, pe atunci şef al Guvernului. 55 de milioane lei au fost direcţionaţi din Fondul de Rezervă al Guvernului către aproape 40 de administraţii locale din Vâlcea în plin an electoral, sub aceeaşi scuză a calamităţilor ivite peste noapte. Ca un făcut, acestea figurează doar în scripte, localnicii ridicând din umeri când sunt chestionaţi pe tema stihiilor care le-ar fi afectat localitatea.

După o primă etapă de cercetare efectuată de DGA Vâlcea, cazul sifonării banilor din Fondul de Rezervă al Guvernului a intrat pe mâna procurorilor DNA, pregătindu-se şi primele dosare pentru a fi înaintate instanţelor de judecată.
Reţeta Orban a fost preluată cu brio de Cîţu, dar în lipsa unor fonduri de rezervă, acesta a luat la ţintă un buget ceva mai consistent, cel al CNI, direcţionând echivalentul în lei a peste 7 milioane euro în două contracte prin încredinţare directă, atribuite ca prin minune aceleiaşi asocieri, cea dintre constructorul NTX Concept SRL şi proiectantul Infracad DP SRL.

Dar, nu doar Cîţu are ca atu reţete mai vechi de jumulire a bugetului. La rândul său, Alin Ciolacu, patronul NTX Concept tocmai a aflat că trebuie să returneze puţin peste 240.000 lei către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, pentru încărcarea costurilor de execuţie şi a devizelor de materiale cu preţuri exorbitante şi facturarea unor lucrări care nu pot fi identificate în teren.
(Citeşte şi: Schemă de jaf derulată cu acordul DRDP Craiova. Firmă de casă a PSD abonată la contracte suspecte
http://saptamana.net/articol/19525-schema-de-jaf-derulata-cu-acordul-drdp-craiova-firma-de-casa-a-psd-abonata-la-contracte-suspecte)

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în devizele de lucrări înaintate de NTX Concept pe fronturile de lucru din Goleşti şi Alunu: decopertări şi transport deşeuri către o destinaţie necunoscută (10 km), conform documentelor din dosarul CNI, un adaos de aproape 300% pentru diverse materiale de construcţii - beton, sorturi, asfalt etc – în condiţiile în care, în acea perioadă nu se înregistrau fluctuaţii importante de preţuri, iar reprezentanţii asocierii se mândreau cu faptul că firmele lor au avut un atu şi pentru că deţinea stocuri importante de materiale. În concluzie, cu un precedent recent stabilit de instanţe, NTX ar avea de returnat sume consistente după un eventual control al Curţii de Conturi pe şantierele CNI din Goleşti şi Alunu.

Coincidenţe cu duiumul, mai toate flagrante

Un lung şir de coincidenţe ridică diverse semne de întrebare privind modul în care actorii implicaţi în această poveste au acţionat pentru atragerea fondurilor şi direcţionarea lor în buzunarul anumitor firme.

Primăria comunei sesizează în luna iunie 2021 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de necesitatea intervenţiilor pentru refacerea şi punerea în siguranţă a obiectivelor afectate de calamităţi în 11.06.2021.

Odată cu expedierea documentaţiei către Guvern, pentru acordarea de fonduri, primarul Adrian Mitrache se trezeşte că unele căi de acces, inclusiv cea care duce către casa familiei Cîţu, nu sunt intabulate în domeniul public. Astfel, la foc rapid se trece la intabularea lor în data de 30.06.2021, conform datelor de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Vâlcea.

Primarul începe o corespondenţă cu CNI, companie care asigură bugetul pentru începerea lucrărilor, şi insistă în mod deosebit pentru desemnarea Infracad DP SRL drept proiectant. Motivul invocat: proximitatea firmei. În contextul în care Infracad are sediul în Drăgăşani, pare mai mult decât anormal să invoci un astfel de motiv, de parcă pe o rază de 65 km nu mai exista nicio altă firmă de proiectare. Acelaşi lucru îl face şi Cristian Birăruţi, primarul din Alunu.

Tot din simplă întâmplare, patronul Infracad, Ciprian Ciurduc, este un constant colaborator al constructorului NTX Concept, Alin Ciolacu, cei doi având la activ mai multe lucrări derulate până în prezent. Firmele depun în asociere o ofertă pentru contractarea lucrărilor la Alunu şi Goleşti, în ambele cazuri ataşând o anexă în care se menţionează lipsa nevoii de a adăuga un subcontractant. Situaţia se schimbă însă după semnarea contractelor cu CNI, în schemă fiind adăugată firma Sted Construct (Eduard Stanca) pin acte adiţionale semnate în 27.07.2021 şi 30.07.2021.

Dialogul reporterilor noştri cu Ciprian Ciurduc, reprezentantul Infracad DP SRL a fost unul cu... „muţii”, acesta refuzând orice comentariu privind susţinerea acordată de către primarii Mitrache şi Birăruţi în contractarea lucrărilor finanţate de CNI.

Reporter: - Aţi avut sentimentul că sunteţi direct susţinut de primarii din Goleşti şi Alunu, ca şi de alţi factori politici, în a contracta proiectarea pe lucrările CNI din Goleşti şi Alunu?

C. Ciurduc: - Nu vreau să comentez acest lucru!

Reporter: - Anterior încredinţării acestui contract aţi avut contracte cu cele două primării pentru elaborare SF/Dali pe lucrări de situaţii de urgenţă?

C. Ciurduc: La fel, nu aş dori să comentez!

Subcontractorii subcontractorilor

Conform ofertelor înaintate iniţial de Asocierea NTX Concept SRL şi Infracad DP SRL – 12.07.2021 (Goleşti) şi 19.07.2021 (Alunu) - datele înscrise în acestea (devize, ofertă financiară, anexe) urmau să rămână neschimbate cel puţin 15 zile lucrătoare de la prezentarea lor. Nu a mai fost cazul, Sted Construct SRL, făcându-şi loc pe uşa din dos în calitate de subcontractant responsabil cu execuţia a 75% din lucrări.

Uluitor este şi faptul că o firmă cu 45 de angajaţi – NTX Concept - încredinţează trei sferturi din lucrările evaluate la aproximativ 7 milioane euro, unui subcontractor cu doar 19 angajaţi.

“Eu am declarat subcontractarea. Ei au asigurat multe materiale, care au costat foarte mult. Şi fără de care nu se putea face atât de repede o asemenea lucrare”, ne-a declarat Alin Ciolacu, patron NTX Concept.

Şi atunci cine a lucrat? “Că a fost mult, că a fost puţin, că s-a lucrat şi cu alte firme, măcar am rămas cu nişte lucrări executate în comună! Eu sunt mulţumit şi că s-a făcut asta. Au mai fost nişte muncitori de la alte firme, AS Trans şi Melentari SRL. Mai mult pe ei i-am văzut!”, a specificat şi Adrian Mitrache, primar Goleşti, Vâlcea.

De fapt, la rândul ei, Sted Construct SRL a transferat execuţia parţială a lucrărilor prin încheierea unor contracte de prestări servicii cu alţi intermediari, contracte ce nu au fost înregistrate în actele oficiale încheiate cu beneficiarul.

“Când au venit în inspecţie de la Prefectură, primarul s-a făcut nevăzut, a dispărut când să dea ochii cu mine. Eu am notificat autorităţile că dacă într-un interval stabilit de timp nu-mi fac drum, îmi fac eu singur unul şi apoi pun statul să plătească! Totul e legal. Păi, şi drumul ăsta de aici, aşa cum arată el, tot eu l-am făcut, din buzunarul meu! Cred că cu totul o să mă coste undeva pe la vreo 6.000 de lei”, a declarat Vasile Cîţu, tatăl lui Florin şi George ”Stina” Cîţu (sursa: stirilekanad.ro 2020).

Ei, un mizilic! Sub mâna fiului şi a constructorilor selectaţi pe sprânceană, suma a ajuns la vreo 4,2 milioane lei. Dar cine are acum beton pus până în faţa porţii? Cine oare?

“De lucrat, Cazicom a fost acolo şi vă spun că au făcut treabă bună. Au pus asfalt, au turnat rigolele, sunt 50 sau 60 de piloţi introduşi în adâncime, în foraje de câte 15 metri în subsol, pentru stabilizare”, a precizat Cristian Birăruţi, primar Alunu Vâlcea.

“Ce Melentarii? Ce Melentarii, nu-i cunosc, nu ştiu nimic despre ei. N-au fost absolut nicăieri. AS Trans SRL, da, mi-au furnizat materiale, într-adevăr. Da, şi Cazicom SRL, cu ei am pus asfaltul la Alunu, pentru că au trusă nouă. Mi s-a luat asfaltul de la RAJDP, ăă, sau de la Strabag, uite că le mai încurc acuma... şi am pus cu trusa Cazicomului”, a declarat Alin Ciolacu.

Responsabil tehnic de execuţie cu antecedente penale

Lucrările, trainice sau nu, au fost supervizate de un responsabil tehnic de execuţie (RTE) angajat de constructor. Ca în întreg şirul de coincidenţe, unele negate cu înverşunare de cei implicaţi, patronul NTX Concept, Alin Ciolacu, se spală pe mâini: “Cine a semnat RTE? Nu ştiu, nu pică în sarcina mea. Este treaba autorităţii contractante, a CNI”.

Declaraţia sa îi şochează şi pe executivii din Compania Naţională de Investiţii. “Ce treabă să avem noi cu RTE? E în sarcina constructorului. Staţi aşa să văd ştampila. E o doamnă, Adriana Mioriţa Dinu”, spune directorul de investiţii al CNI, Adrian Cefalan.

Ca un făcut, Adriana Mioriţa Dinu vine cu propria-i poveste penală la pachet, fiind inculpată şi condamnată în dosarul Vicexpert (2016) sub acuzaţiile de “complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”. (sursa DNA)

Ok, acum proiectul investiţional dirijat sub bagheta magică a lui Florin Cîţu începe să aducă tot mai clar a spălare de bani, cu direcţionare diversă către mai multe buzunare. Şi când credeai că totul nu poate fi mai clar, hop, apare şi...

...chiriaşul minune!

Eduard Stanca, jurist de profesie şi constructor de ocazie pare să fie liantul minune al intereselor care s-au unit sub umbrela celor 7 milioane euro puşi la bătaie de Florin Cîţu. Bun prieten al fratelui ex-premierului, George “Stina” Cîţu, Stanca se jură că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase, mai ales când vine vorba de legăturile dintre el şi familia Cîţu. “Da’ de unde tragi tu concluzia asta? Păi, ce, Cîţu are firmă de construcţii? Ce treabă are Cîţu cu lucrarea asta? Da, s-a lucrat pe strada unde au şi ei o casă. S-a lucrat, sigur că da! Noi am avut şi fond de rulaj. NTX nu avea nici măcar banii ca să plătească la timp materialele. Pe lucrări am avut şi colaboratori, pe parte de manoperă, mai ales. Nu i-am declarat, că eu eram subcontractant, nu intra în sarcina mea să declar alte firme sau persoane care au intervenit în contract. Nu înţeleg de unde vine chestiunea asta şi nici întrebările despre calitatea lucrărilor sau dimensiunea lor. Sunteţi expert tehnic cumva?”, a vociferat enervat Eduard Stanca (de parcă el ar fi expert).

În fine, nu trebuie să ai nu ştiu ce expertiză în domeniu ca să descoperi că Stanca îi “necunoaşte” atât de mult pe membrii familiei Cîţu încât a închiriat de la ei unul din cele mai vechi spaţii comerciale deţinute de aceştia în Râmnicu Vâlcea, la parterul blocului Gama, pentru firma sa, str. General Magheru, nr. 6, Bl. P1, jud. Vâlcea.

De altfel, gurile rele spun că liantul dintre familia Cîţu şi constructori ar fi fost un alt prieten comun, Eduard Moţăianu, zis Ţapu, acesta apelând la SC Sted Construct SRL şi la “paravanul” SC NTX Concept SRL.


...înainte şi după...

Gaşcă constituită de urgenţă

Recapitulând, povestea se prezintă astfel:
• un buget care excede valoarea reală a lucrărilor, încredinţat direct sub scuza lucrărilor pe situaţii de urgenţă;

• doi primari care fac tot ce le stă în putere să impună un anumit constructor şi un anumit proiectant în această lucrare;

• o firmă paravan, NTX Concept, aruncată în faţă doar pentru a răspunde criteriilor de eligibilitate în ofertare;

• un subcontractant care târăşte în spate atât un lung şir de alte firme firme implicate în afacere, dar nedeclarate oficial, cât şi un fir al intereselor obscure

• doi fraţi, dintre care unul ocupant vremelnic al funcţiei de prim ministru, dispuşi să orchestreze prin diverse mijloace un tun financiar pe banii unei companii deţinute de statul român;

• o înşiruire de lucrări supraevaluate ca preţ, care nu au nimic de a face cu “refacerea şi punerea în siguranţă a unor obiective de infrastructură” din cele două comune vâlcene, ci mai mult cu modernizarea acestora, în cel puţin unul dintre cazuri beneficiari direcţi fiind chiar membrii familiei Cîţu.

• un scandal care a trezit interesul procurorilor DNA, Vâlcea având din nou oportunitatea de a intra din nou pe harta corupţiei, orchestrată de la cel mai înalt nivel administrativ.

“Acum trebuie să înţelegeţi că, în momentul în care alocăm aceste fonduri, încercăm să eliminăm şi cauzele, astfel încât lucrările se pot dovedi mai complexe decât o simplă aducere la stadiul iniţial”, explică directorul de investiţii al CNI, Adrian Cefalan.

Mda, un mod elegant de a spune că, în realitate, contractele au avut ca scop modernizarea infrastructurii din cele două localităţi vâlcene. Fix acelaşi motiv invocat de anchetatorii DGA şi DNA în cazurile apărute în perioada guvernării Orban.

Competenţa cercetării situaţiei este în sarcina DNA Piteşti, având în vedere sumele vehiculate în cele două contracte! Conform surselor “Săptămâna în Oltenia”, procurorii anticorupţie vor verifica existenţa elementelor constitutive ale unor infracţiuni prevăzute în Codul Penal precum: obţinere ilegală de fonduri; complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; traficul de influenţă; cumpărarea de influenţă; abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave; falsul în declaraţii.






















Citeşte şi http://saptamana.net/articol/19526-opulentele-lui-citu-impanzesc-valcea-cu-puternic-iz-penal

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...