Economic

Ce se modifică din ianuarie în materie de beneficii extra-salariale? 2022 a dat startul unor noi tendinţe

Din ianuarie 2023, angajatorii vor fi nevoiţi să se încadreze într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajaţilor, neimpozabil, pentru acordarea anumitor tipuri de beneficii salariale, conform prevederilor ordonanţei nr. 16/2022. Rămâne de văzut cum se vor adapta companiile în gestionarea beneficiilor extra-salariale acordate personalului angajat, în contextul în care 2022, pe fondul unei lipse acute de personal specializat în majoritatea sectoarelor economice, a dat startul unor trenduri noi, cu beneficii personalizate în funcţie de cerinţele şi nevoile reale ale angajaţilor.

Tichetele de masă rămân baza, dar apar şi noi oferte diversificate

Chiar dacă angajaţii au acum acces la un pachet mixt de beneficii, anunţurile de joburi menţionează în continuare beneficii tradiţionale precum tichete de masă (70%), bonusuri de performanţă (62%), asigurare medicală (57%), dar şi cursuri de specializare sau de dezvoltare personală (60%). Pe aceste liste, se numără totodată şi teambuilding-urile (40%), primele de sărbători (50%) şi laptop sau telefon mobil (47%).

Totodată, angajatorii se arată din ce în ce mai interesaţi de starea de bine a personalului oferind beneficii de well-being (+15%) sau cafea şi gustări la birou (40%). Munca remote este un avntaj pe care 70% dintre angajatori îl oferă personalului din subordine, în special în cazul angajaţilor care operează baze de date, iar 37% dintre companii merg până în a da libertate angajaţilor în stabilirea programului de muncă, arată cel mai recent sondaj BestJobs.

Datele platformei de recrutare online BestJobs arată că multinaţionalele şi companiile mari realizează liste de beneficii personalizate în funcţie de contextul socio-economic, cerinţele şi nevoile reale ale angajaţilor, acestea fiind reevaluate şi modificate periodic.

„În2022 a fost o provocare pentru companii să găsească talentele potrivite. Din acest motiv, angajatorii au încercat să adapteze pachetele de beneficii cât mai eficient, atât pentru nevoile candidaţilor, cât şi pentru maximizarea bugetului intern. Spre exemplu, pentru un angajat cu copii mici, pachetul poate cuprinde program flexibil, zile libere suplimentare, asigurare medicală şi extinderea acestui beneficiu şi către membrii familiei, acces la evenimente pentru copii, bonusuri şi prime de sărbători şi chiar bonus pentru grădiniţă sau bonă. Tot aşa, un alt angajat poate opta pentru abonament la sală, asigurare medicală şi contribuţie la pensia privată. Practic, candidaţii pot alege pachetul care se potriveşte nevoilor şi stilului lor de viaţă, simţind cu adevărat beneficiile pentru ei”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs (foto).

Plata utilităţilor ar putea deveni regulă

Câtă vreme angajatorii continuă să faciliteze munca de la distanţă, oferind angajaţilor posibilitatea de a accesa de oriunde datele companiei, plata utilităţilor pentru angajaţii care lucrează de acasă ar putea lansa un nou trend în materie de pachete extra-salariale. Cu toate acestea, experţii în HR susţin că menţinerea unor beneficii de tip clasic nu este pe punctul de a dispărea.

„Noua legislaţie va aduce mai multe schimbări în 2023, precum modificarea plafonului neimpozabil pentru beneficii extra-salariale, prevăzută de ordonanţa nr. 16/2022. Cu alte cuvinte, pentru anumite tipuri de beneficii, din ianuarie 2023, angajatorii vor fi nevoiţi să se încadreze într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajaţilor, neimpozabil. Deşi cele mai comune dintre beneficiile primite de angajaţi, precum tichetele de masă sau tichetele cadou nu se vor raporta la acel plafon, recomandăm ca angajatorii să le păstreze în pachetul acordat sau să evalueze necesitatea lor în funcţie de preferinţele angajaţilor”, adaugă Ana Vişian.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...