Sub Lupă

Amendă uriaşă pentru abuzuri ale statului român. Nume grele protejate în stil mafiot de către autorităţi

O sumă de 169.373.476 euro va trebui plătită de statul român unei asociaţii de proprietari de terenuri forestiere, ca urmare a unei decizii CEDO comunicată în cursul acestei săptămâni. Printre beneficiari se numără şi vâlceni, gorjeni şi argeşeni care au moştenit de la bunici şi străbunici drepturi de proprietate pentru cele 17.000 de hectare de teren disputate în diverse instanţe.

După 25 de ani, reprezentanţii Composesoratului Borşa reuşesc să îşi obţină dreptul de proprietate asupra terenurilor confiscate sub regimul comunist, o suprafaţă de 17.000 de hectare. Deşi cazul s-a derulat în zona Maramureşului, numele grele gen Frank Timiş sau Dan Adamescu, pentru care autorităţile au comis abuzuri ani în şir apar, în mod straniu, şi pe harta montană a Vâlcii cu suprafeţe mai reduse de terenuri, dar deloc neglijabile, şi cu interese suspecte.

Un sfert de secol de calvar

Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului constată o "ineficienţă continuă a mecanismelor de restituire a proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de regimul comunist". Se cere Statului Român „să ia măsuri generale pentru corectarea problemelor structurale ale procedurilor de retrocedare", fiind nevoie de termene scurte, realiste şi ferme.

”Da, nu vorbim doar de un prejudiciu uriaş pe care statul trebuie să îl achite, dar şi de modificarea cadrului legislativ privitor la restituirea proprietăţilor”, explică avocatul Bogdan Tudor Todoran, reprezentant legal în al asociaţiei.

”Cel mai probabil vom asista mai întâi la achitarea prejudiciului decât la schimbarea rapidă a legilor, dar este un prim pas spre normalitate”, adaugă tot el.

Încercarea de obţinere efectivă a terenurilor a fost tergiversată un sfert de secol de autorităţile locale şi centrale, iar reprezentanţii Asociaţiei Composesorale Borşa descriu perioada ca fiind la fel de terorizantă ca cea trăită sub regimul comunist.

”Toate înscenările autorităţilor locale, judeţene şi naţionale au eşuat lamentabil. Statul Român, care în Maramureş nu este stat de drept, a fost condamnat ca un hoţ ce ne-a lăsat fără proprietatea strămoşilor un sfert de secol. Noi ne uitam la hotărârea instanţei ca la o icoană, primarii, prefecţii, miniştrii, preşedinţii au considerat-o hârtie igienică! Erau aproape să-i depăşească pe comunişti. Am arătat Curţii cum averile noastre au ajuns la interpuşii magnatului Frank Timiş, la familia miliardarului Dan Adamescu”, povesteşte Mihali Matei, preşedintele asociaţiei.

Caz cunoscut până la cel mai înalt nivel

Intrigile ţesute pentru acapararea în mod ilegal a acestei suprafeţe uriaşe de teren nu au avut în spate doar actori decizionali de nivel local, ba duc chiar în sfera prezidenţială, după cum menţionează avocatul Bogdan Ioan Tudor Todoran: ”Curtea Europeană a sancţionat comportamentul maniacal al autorităţilor române: 12 căi extraordinare de atac, fiecare cu trei grade de jurisdicţie, sute de alte procese civile, zeci de plângeri penale, inclusiv împotriva judecătorilor, percheziţii domiciliare de intimidare a reprezentanţilor Composesoratului, impozite inventate pentru puneri în posesie fictive, nenumărate litigii de dizolvare sau insolvenţă, pentru preluarea proprietăţii de către autorităţile locale, executări silite pentru sume suspendate prin decizii definitive ale justiţiei, campanii de denigrare în mass-media - un adevărat război juridic şi administrativ prin care s-a urmărit anihilarea unei comunităţi locale şi acapararea unei părţi din tezaurul istoric al României. Este războiul pentru teritoriul României - tot felul de politicieni şi intermediari ne-au făcut oferte pentru vânzarea proprietăţii, declanşând represiuni administrative şi juridice în urma refuzului nostru de a face compromisuri. Iar acest caz a fost cunoscut de toţi preşedinţii României: de la Constantinescu la Iliescu, de la Băsescu la Johannis. Niciunul nu a făcut nimic! Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului este o pată pe obrazul gros al fiecăruia dintre aceşti indivizi care au ignorat hotărârile irevocabile ale justiţiei!”.

Infiltraţi până în Vâlcea

Aşa cum menţionam la începutul articolului, interesele lui Frank Timiş şi ale familiei Adamescu nu sunt limitate doar la teritorii din Transilvania. De peste un deceniu, diverse proprietăţi din zona de nord a Vâlcii au fost achiziţionate de Frank Timiş şi rudele sale. Ca un făcut, toate sunt poziţionate în imediata vecinătate a unor foste mine de aur din Ţara Loviştei şi Valea Lotrului.

În acelaşi timp, moştenitorii lui Dan Adamescu deţine peste 1.000 de hectare de pajişti alpine şi păduri în comuna Vaideeni, o zonă cu potenţial turistic ridicat, dar pe a cărei rază, în anii ’70 s-au efectuat diverse prospecţiuni pentru identificarea unor posibile zăcăminte aurifere.

”Greu de spus care sunt interesele lor pe aceste zone. Sigur, ne putem gândi la o eventuală redeschidere a minelor de aur, dar în acelaşi timp, putem specula şi un interes crescut către extragerea uraniului din aceste zone. Dar, desigur, rămân doar speculaţii până în momentul în care vom vedea o intenţie clară a proprietarilor acestor terenuri”, concluzionează avocatul Tudor Todoran.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...