Opinii

 

Futurologia de proximitate

Pentru desluşirea viitorului, grecii antici foloseau oracolul. Pentru acelaşi lucru, la începutul anilor actuali, la noi, se foloseşte calendarul cu ceapă. Se spune că ar fi o tradiţie, dar eu n-am găsit-o nicăieri în cercetările tradiţiilor româneşti. În cadranul fiecărei luni se pune o foiţă de ceapă, în care se aruncă un vârf de deget de sare. Se lasă un timp şi, în raport cu câtă apă a produs ceapa la întâlnirea cu sarea, se stabileşte în care dintre lunile anului va ploua mai mult. Tot de pe la noi şi din istoria altora mai sunt ghicitoarele şi pisica neagră. Şi formula lui nu e bine să. Nu e bine să una, nu e bine să alta. Dacă eşti curios să ştii de ce, afli numaidecât că pur-şi-simplu nu e bine, plus o trimitere la nişte tradiţii. Dacă întrebi de eventuale legături cu norme morale, religioase sau legale, poţi fi suspectat de lipsă de respect, de anarhism şi de necredinţă. Dar asta este o altă discuţie.

Cu toţii avem nevoie de o picătură de viitor. Care, paradoxal, nu foloseşte nimănui. Nici grecii nu rămâneau acasă dacă oracolul le spunea că vor muri în război, nici gospodinele nu-şi planifică însămânţatul răzoarelor după ploile anunţate de calendarul cu ceapă. Viitorologia aceasta pare făcută pentru cu totul altceva. Poate pentru sentimentul de a călări în şaua destinului. Poate pentru plăcerea de a te grozăvi, dacă tot ai prilejul s-o faci. Nu e de ici de colo să-ţi poţi etala legăturile cu puterile nevăzute şi necunoscute, nu-i aşa? Mai ales în societăţile unde a fi omul cuiva este un mare avantaj. Şi o posibilă ameninţare, cum e de văzut.

În trecut, temele de cercetare a viitorului ţineau de viaţă şi de moarte. Astăzi, temele futurologiei de proximitate sunt de obicei subiectele zilei în politică, amor şi sport. Despre viitor se vorbeşte cu mare certitudine când domeniile sunt politica, amorul şi sportul. Pentru că nimeni nu verifică proorocirile nimănui. Proorocirile nu se argumentează, ci se rostesc. Deci ele îşi produc efectul cu mare repeziciune. Futurologii de proximitate contează pe puterea de manipulare a proorocirilor lor. Tocmai de aceea îi poţi vedea pe mijloace de comunicare cu mare impact public. Analişti, numerologi, parapsihologi... Răcnind, zâmbind cu subînţeles, socotind cu cifre, nu cu numere, sau rătăcind pe o hartă a astrelor, simbolizate cuneiform. Ca la fiecare început de an, pe orizontul de aşteptare cel mai sensibil: ce urmează în anul 2013?

Nu sunt dintre consumatorii de aşa ceva. Necunoscutul este mult mai atractiv pentru mine. Viitorul planificat şi modelat către ţintele personale mi se pare un exerciţiu important pentru demnitatea fiecărui om, care ţine să arate recunoştinţă faţă de Creatorul lui. O creaţie pe care eu o simt din ce în ce mai spiritualizată, mai dubitativă şi mai plină de speranţă. Ceea ce vă doresc şi dumneavoastră!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

08.01.2013 - 10:32white and blonde:.....loved it!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...