Special

Rotaryenii, filantropii de serviciu din Oltenia

Cluburile Rotary din regiune îşi continuă implicarea în cadrul comunităţii, chiar dacă relaţia cu autorităţile locale nu decurge la parametrii maximi

„A servi mai presus de sine”, deviza pe care membrii Club Rotary au îmbrăţişat-o este încă transpusă în faptă de reprezentanţii comunităţilor mari din Oltenia reuniţi sub stindardul cluburilor ce activează în regiune. Cu reprezentanţe pe categorii de vârstă în toate cele cinci judeţe ale Olteniei, rotaryenii îşi continuă misiunea de întărire a comunităţilor din care fac parte prin diverse proiecte destinate oamenilor de lângă ei. Organizaţia înfiinţată în urmă cu 105 ani în Statele Unite ale Americii a prins rapid rădăcini şi în Oltenia, liderii exponenţiali ai comunităţii găsindu-şi rapid loc în rândul unei asociaţii internaţionale a elitelor din fiecare domeniu.

Iniţiativă şi ingeniozitate

Proiectele puse în practică de rotaryeni atrag atenţia publicului ţintă nu doar prin serviciile puse la dispoziţia acestuia, dar şi prin metodele ingenioase de implementare ale acestora. Unul dintre aceste proiecte, realizat în Dolj, a fost BiblioBus-ul, realizat în parteneriat cu şase alte cluburi din SUA. „O acţiune importantă a fost BiblioBus-ul, un proiect realizat într-un parteneriat numit Magic Grand, împreună cu şase cluburi din America. Proiectul a constat în achiziţionarea unei furgonete pe care am amenajat-o ca şi bibliotecă mobilă. Colecţia de cărţi am donat-o bibliotecii Filiaşi, ea devenind nucleul acţiunii. Prin această acţiune am încercat să oferim posibilitatea şi copiilor din mediul rural să lectureze şi să descifreze tainele cărţilor. Un alt proiect foarte drag nouă este «Rotary sprijină calitatea în educaţie», un proiect pe care l-am iniţiat acum trei ani şi are ca obiectiv principal sprijinirea tuturor copiilor foarte buni la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale reduse. Deja suntem în pragul de a oferi încă 20 de burse a câte 300 de lei copiilor cu rezultate deosebite la învăţătură. Aceşti copii care au dispus şi o să dispună de aceste burse sunt fie olimpici naţionali la diverse discipline, dar care sunt săraci, fie elevi cu note remarcabile, de la 9.50 în sus, dar cu părinţi care nu au posibilităţi materiale prea bune sau elevi care provin din familii monoparentale sau cei care au părinţi care se chinuiesc în străinătate să facă rost de aceste venituri”, a declarat preşedintele Rotary Craiova, Mircea Năstase.

Anul 2012 a fost un an deosebit pentru Clubul Rotary Craiova, care a iniţiat două proiecte foarte interesante. Unul a fost realizat de RotarAct, cei mai mici membri Rotary.

„Tabăra Raila a fost unul din cele două proiecte foarte interesante ale anului 2012. Această tabără a fost una de formare de Leadership pentru rotaryeni, RotarAct, cei mai mici, în care ne-am îngrijit să aducem trainneri şi formatori din ţară şi din străinătate cu un nivel ridicat de cunoaştere. Această tabără deja a fost la a doua ediţie, s-a organizat la Calafat şi a fost o tabără internaţională cu participare din Grecia, Suedia, Bulgaria şi Albania. La această ediţie au participat 443 de persoane, faţă de numai 22 acum doi ani.
Al doilea proiect interesant a fost Conferinţa Districtuală pe ţară a celor de la InterAct. Interact Craiova este unul dintre cele mai active cluburi Interact din ţară. Am reuşit să organizăm la Craiova această conferinţă, care a avut un ecou foarte mare asupra celorlalte cluburi din ţară. La această conferinţă, copiii noştri au propus nişte proiecte foarte interesante, cum ar fi proiectul «România văzută prin ochii Interact», adică fiecare dn membrii Interact din ţară trebuie să filmeze timp de zece secunde ceva reprezentativ din oraşul lor şi să pună ca un fel de puzzle astfel încât să apară imaginea României într-un filmuleţ de zece minute”, explică Mircea Năstase.

Anul 2013 se anunţă unul foarte productiv

Nici nu a început bine şi noul an deja se anunţă a fi unul foarte fructuos din punct de vedere al proiectelor Rotary. Sertarele stau doldora de proiecte, unulele noi, altele începute în anii precedenţi. „Anul acesta încercăm să ne axăm pe Magic Grant, proiectul cu partenerii noştri tardiţionali din Statele Unite ale Americii. Este vorba de un proiect prin care să aducem în ţară 70.000 de volume pe care să le distribuim la bibliotecile cu precădere din mediul rural sau la cele 12 puncte deja existente dintr-un proiect anterior prin care am donat câte trei calculatoare noi, CD-uri şi cărţi în limba engleză în 12 puncte din judeţ. De asemenea, dorim să continuăm proiectul cu stomatologia, pentru că există încă copii care nu au văzut cum arată o periuţă de dinţi. În perioada Paştelui, vrem să menţinem un proiect în care fiecare membru Rotary îşi ia doi sau trei copii şi se duc cu ei la un hypermarket, acolo unde copiii îşi aleg de sărbători, într-un anumit barem, ceea ce îşi doresc din raft şi multe alte proiecte”, a declarat, plin de încredere, preşedintele Rotary Craiova, Mircea Năstase.

Spitalul din Severin, dotat cu aparatură de membrii clubului Continental

În Mehedinţi, mişcarea Rotary a prins aripi abia în 2010, când Clubul Rotary Drobeta Turnu Severin Continental şi-a început activitatea având statutul de club rotarian în formare. În data de 28 iunie 2011 este emisă Carta pentru Rotary Club Drobeta Turnu Severin Continental, acesta devenind oficial membru al Rotary International. Prima acţiune oficială a fost organizată în luna decembrie a anului 2010– Balul Rotary 2010. Banii strânşi la acest eveniment au fost folosiţi pentru a achiziţiona un defibrilator şi un monitor pentru funcţii vitale, ambele de ultimă tehnologie, în valoare totală de 41.503,54 lei, care au fost donate Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin. Ele lipseau din dotarea spitalului şi erau de maximă importanţă pentru manevrele de resuscitare şi monitorizare funcţii vitale bolnavi. „Terapia Intensivă”, cu o capacitate de 35 de paturi, avea în dotare un defibrilator vechi, care la momentul respectiv era neutilizabil, neavând aviz de funcţionare. În aceste condiţii, donaţia Clubului Rotary din Drobeta Turnu Severin a fost de o importanţă majoră, mai ales că cele două aparate puteau fi utilizate, la nevoie, de personalul medical şi în Blocul Operator, serviciile medicale oferite cu ajutorul acestei tehnologii bolnavilor îmbunătăţindu-se considerabil.
Preşedintele clubului din perioada 2010 - 2012, Eduard Koler, a surprins la momentul respectiv esenţa acestei acţiuni rotariene declarând: „Rotaryenii din întreaga lume au ca obiectiv cultivarea idealului de a servi, iar în acest spirit clubul nostru serveşte, prin donaţia sa, la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite comunităţii locale de către cel mai mare spital din oraş şi judeţ.” În luna aprilie 2011, Clubul Rotary Drobeta Turnu Severin Continental a intermediat un parteneriat între ONG-ul din Danemarca „Born i Romanien” şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, ajutaând din nou spitalul să-şi acopere o parte din deficienţele datorate lipsei de fonduri. Astfel, în data de 27.04.2012, a avut loc o acţiune de donaţie mobilier şi materiale sanitare din partea Riegs Hospital Copenhaga-Danemarca către spitalul de urgenţă severinean, fiind donate un număr total de 52 de paturi acţionate electric, din care 48 erau pentru adulţi şi care au fost distribuite în principal secţiilor ATI şi Cardiologie, iar 4 pretându-se la Pediatrie.

"Da, este greu de înţeles ce s-a întâmplat. Până la venirea primarului Rădulescu, la intrarea în oraş erau afişate însemnele cluburilor Rotary, a clubului Lion, aşa cum se întâmplă în orice oraş civilizat din această lume. Sper ca relaţia noastră cu autorităţile să aibă alt curs acum, cu un nou primar.", preşedintele Clubului Rotary Râmnicu Vâlcea, Dorel Constantinescu

Copiii, principala preocupare

În iunie 2011, Rotary Club Drobeta Turnu Severin Continental a ajutat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi să înfiinţeze în judeţ primul „Centru de evaluare şi consiliere psihologică a copiilor aflaţi în serviciul de tip familial, rezidenţial şi din familie”. Chiar de 1 iunie – Ziua Copilului – clubul rotaryan şi-a dus la bun sfârşit misiunea de a contribui la existenţa acestui centru şi a participat, alături de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Sociala şi Protecţie a Copilului, la inaugurarea lui. Rotary Club Drobeta Turnu Severin Continental a donat mobilier nou, special conceput şi achiziţionat pentru nevoile centrului, cât şi o întreagă primă serie de materiale didactice şi educative necesare lucrului cu copiii. „La momentul respectiv, beneficiarii principali erau un număr de 624 de copii aflaţi cu măsură de protecţie specială în servicii de tip familial, un număr de 158 de copii aflaţi cu măsură de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial şi un număr de 110 copii care frecventau centre de zi”, îşi aminteşte preşedintele clubului din Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu.

Maia Morgenstern, miză pentru sponsorizarea unui cor

Rotaryenii severineni admiră şi promovează în cadrul comunităţii acest mod de a fi darnic cu cei mai puţin favorizaţi, mai ales când el vine de la un copil pentru a sprijini şi bucura un alt copil, copiii mai mari oferind astfel modele pozitive copiilor mai mici. Costul total al organizării acestui eveniment a fost de 2.500 lei, bani provenind exclusiv din contribuţiile membrilor clubului. La sfârşitul anului 2012, în data de 5 decembrie 2012 , Rotary Club Drobeta Turnu Severin Continental a organizat la Casa Tineretului din Drobeta Turnu Severin, evenimentul „JANKA” – piesa de teatru cu Maia Morgenstern, în regia lui Toma Enache. Scopul a fost strângerea de fonduri din vânzarea invitaţiilor la eveniment în vederea sprijinirii participării corului “VOX DUNARIS” din Drobeta Turnu Severin la Festivalul Internaţional de Colinde de la Viena, ediţia 2012. S-au strâns în jur de 10.000 de lei. Beneficiind de sprijinul acestor bani de transport, corul severinean a fost invitat să concerteze în Sala de Festivităţi a Primăriei din Viena în data de 21.12.2012, fiind singurul care a reprezentat Romania în cadrul evenimentului la care iau parte coruri din întreaga lume şi care susţin concerte remarcabile de colinde, devenite deja tradiţie în această perioadă a anului la Viena. Cei 23 de tineri talentaţi, membri ai corului, elevi la Liceul Ioan Ştefan Paulian au reprezentat nu doar oraşul Drobeta Turnu Severin, ci chiar România în cadrul acestui festival.

Secţia de copii a bibliotecii vâlcene, refăcută de membrii clubului

Principalul proiect pe care rotaryenii vâlceni îl au în derulare în acest moment este modernizarea secţiei de copii a bibliotecii „Antim Ivireanul”. De la spaţiul cenuşiu destinat împrumutului de arte, clubul Rotary din Vâlcea a reuşit să creeze o lume în care cei mai mici abonaţi ai bibliotecii îşi doresc să revină, iar surprizele nu se opresc aici. „Spaţiul din bibliotecă este acum împărţit în două. O parte este destinat secţiei de împrumut şi copiilor care doresc să lectureze o carte în linişte, în timp ce restul sălii găzduieşte un loc de joacă şi de relaxare pentru micii cititori. Am schimbat mobilierul din acea încăpere, iar în cursul acestui an sperăm să definitivăm lucrările la instalaţia de proiecţie filme şi să înlocuim rafturile în care sunt depozitate cărţile”, expune „planul de bătaie” preşedintele Clubului Rotary Râmnicu Vâlcea, Dorel Constantinescu. Proiectul dedicat micilor cititori atinge valoarea de 10.000 euro.

Loviţi sub centură

Dacă în alte localităţi din Oltenia iniţiatorii de proiecte din cadrul cluburilor Rotary beneficiază de sprijinul autorităţilor locale, în Râmnicu Vâlcea, fostul primar Romeo Rădulescu a avut grijă să şteargă orice însemn care amintea de rotaryeni sau de membrii clubului Lion (organizaţie cu un statut şi scopuri similare Rotary- n.r.) de pe obiectivele realizate de aceştia. „Da, este greu de înţeles ce s-a întâmplat. Până la venirea primarului Rădulescu, la intrarea în oraş erau afişate însemnele cluburilor Rotary, a clubului Lion, aşa cum se întâmplă în orice oraş civilizat din această lume. Sper ca relaţia noastră cu autorităţile să aibă alt curs acum, cu un nou primar”, mai spune preşedintele Rotary Club Râmnicu Vâlcea. Prima ieşire la rampă a rotaryenilor vâlceni a fost consemnată în 1999, moment în care aceştia au construit, în colaborare cu Primăria Râmnicului, un loc de joacă destinat copiilor în zona Gării.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...