Sub Lupă

“Morţii sunt de vină!” Anchetatorii vâlceni, acuzaţi că au clasat dosarul exploziei din 2021, de la Uzina Mecanică Băbeni, soldată cu patru morţi

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea ar fi emis ordonanţă de clasare în dosarul penal deschis după explozia, soldată cu patru morţi şi alte trei persoane rănite, la Uzina Mecanică Băbeni în 18 noiembrie 2021. Rudele victimelor sunt indignate, susţin că li s-a comunicat soluţia, emisă în 12 august a.c., abia în urmă cu câteva săptămâni şi vor să conteste în instanţă decizia procurorului de caz. Vom reveni cu amănunte.

Pe 18 noiembrie 2021, în jurul orei 15.30, o puternică explozie s-a produs la Uzina Mecanică Băbeni, judeţul Vâlcea. Incidentul s-a soldat cu patru morţi, trei bărbaţi şi o femeie şi alte trei femei rănite, una chiar foarte grav, în acest moment pe masa de operaţie a medicilor de la SJU Vâlcea. Din cercetările preliminarii a rezultat că nu s-au respectat procedurile standard pentru dezamorsarea unei mine antipersonal, respectiva societate având printre principalele obiecte de activitate astfel de operaţiuni. Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea au deschis un dosar penal în acest caz.

O echipă complexă s-a deplasat la faţa locului pentru cercetări, din ea făcând parte ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Criminalistic, Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi al Poliţiei oraşului Băbeni, un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, reprezentanţi ai ISU şi ITM, precum şi prefectul judeţului, Sebastian Fîrtat...

Nimeni nu îşi explică de ce a fost un număr atât de mare de persoane prezent în cele două camere securizate destinate unor astfel de operaţiuni, împotriva tuturor regulilor standard prevăzute în procedurile de specialitate.

“În momentul exploziei se opera dezamorsarea minelor. În urma exploziei au rezultat patru persoane decedate - trei bărbaţi şi o femeie, şi alte patru persoane grav rănite, care au fost preluate de către echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, pentru a fi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea. A fost alocate: un echipaj de Descarcerare, un SMURD Buneşti, două ambulanţe tip C şi două tip B, un echipaj ASAS de la Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea. Deflagraţia nu este urmată de incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Femeile rănite aveau vârste de 42, 52, respectiv 54 de ani. După deflagraţie au fost preluat conştiente de ambulanţe, potrivit declaraţiilor şefului SAJ Vâlcea, medical Dan Pădureanu, şi transportate la UPU SJU Vâlcea. Între timp, starea uneia dintre ele s-a agravat, fiind transferată pe masa de operaţie, dar starea sa este stabilă la această oră.

În 2019, a mai avut loc o explozie la UM Băbeni, soldată cu decesul unui tânăr de 22 de ani, care lucra împreună cu ambii părinţi la această unitate şi se ocupau cu dezmembrarea armamentului şi muniţiei.
UM Băbeni a fost înfiinţată în 1983 pentru producţia de tehnologie militară şi neutralizarea muniţiei şi armamentului. În prezent, face parte din grupul Energotech (http://www.energotech.ro/babeni/).

Uzina Băbeni este o companie certificata ca furnizor pentru Ministerul Apărării din România şi pentru NATO. În 2019, o altă explozie a avut loc la aceeaşi fabrică. Atunci, cauza exploziei a fost un proiectil. Un angajat de 22 de ani a murit.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...