Actualitate

Doljul şi Vâlcea mizează pe investiţii cu bani europeni

Autorităţile din cele două judeţe pun accent pe implementarea proiectelor beneficiare ale fondurilor UE

Reprezentanţii administraţiilor judeţene din Vâlcea şi Dolj îşi afirmă dorinţa de a creşte gradul de absorbţie al fondurilor europene în regiune. Dacă Doljul se dovedeşte a fi „fruntea” Olteniei la acest capitol, cu nu mai puţin de 400 milioane euro atraşi în diverse proiecte creionate de Consiliul Judeţean, vâlcenii insistă la rândul lor să ţină pasul în acest domeniu.

Cîlea doreşte finanţare în funcţie de performanţă

După o perioadă de şase ani, 2007-2013, în care Uniunea Europeană a alocat României 3,6 miliarde euro, prin Fondul Social European, 8,9 miliarde euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 6,5 miliarde euro prin Fondul de Coeziune, rezultatele nu sunt tocmai fericite pentru România. Rata de absorbţie a acestor fonduri abia dacă a atins 15%. Auditurile de anul trecut au scos la iveală că, până în aprilie 2012, anemia capacităţii administrative şi deficienţele în funcţionarea sistemului de management şi control au constituit principalele frâne în accesarea operativă a fondurilor. Aceleaşi audituri au mai constatat că, din ianuarie 2009 şi până în aprilie 2012, factorii decizionali s-au împotmolit adesea în investiţii nefundamentate şi cheltuieli nejustificate sau discreţionare. „După părerea mea, risipirea pe toate ministerele a autorităţilor de management a fost din capul locului o soluţie greşită. Erau suficiente trei sau patru astfel de autorităţi şi numai pe sectoare de mare absorbţie. A doua deficienţă s-a rotit în jurul co-finanţării care a produs gestaţii prelungite în operaţionalizarea proiectelor.Aştept de la noul Guvern să accelereze parteneriatele între administraţiile publice şi firmele de consultanţă, înfiinţarea unei linii speciale de contragarantare pentru proiectele de investiţii care vizează accesarea de fonduri europene şi, nu în ultimul rând, introducerea posibilităţii de garantare cu bunurile achiziţionate care să uşureze co-finanţarea bancară sau, aşa cum este cazul în judeţul Vâlcea, finanţarea bugetară a instituţiilor publice în funcţie de performanţele confirmate de către acestea. Prin blocarea integrală a rambursării fondurilor au fost sacrificaţi nu numai incompetenţii sau cei care au fraudat, ci sute de beneficiari cinstiţi”, afirmă preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

Spitalul de Urgenţă Craiova, ţintă pentru 2013

"Ne propunem în anii viitori o implicare masivă în domeniul sanitar, în mod special la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.", Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

În Dolj, autorităţile au deja programul structurat pentru 2013, obiectivul principal reprezentându-l Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. „Ne propunem în anii viitori o implicare masivă în domeniul sanitar, în mod special la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, dar şi alte proiecte. Este clar pentru noi că anul viitor ne pregătim să vorbim de regionalizare, să vorbim de Craiova capitală a Regiunii Oltenia, ne pregătim de celelalte lucruri care vor veni la regiune. Deci, o nouă abordare din punct de vedere administrativ”, a declarat preşedintele Ion Prioteasa. În Dolj, ultima perioadă a fost marcată de interesul autorităţilor de a reabilita reţeaua de drumuri naţionale, la acest capitol, administraţia judeţeană marcând mai multe obiective: Craiova-Calafat, Calafat - Drobeta Turnu Severin, Craiova-Caracal, Craiova-Melineşti. Pe lângă ele se adaugă şi drumurile judeţene: Craiova-Segarcea-Cârna, Craiova-limita Judeţului Mehedinţi, şi Craiova-Albeşti.

Banii europeni, 25 de ani din „viaţa” judeţului

Suma de 400 milioane euro au ridicat nivelul de viaţă din Dolj cu 25 de ani, dacă este să ne luăm după declaraţia oficialilor. „După părerea noastră, în aceşti ultimi ani cu acel masterplan pe apă de 185 milioane euro, cu alte proiecte europene de zeci de milioane de euro am reuşit prin investiţiile pe care le-am făcut cu finanţare nerambursabilă să tragem judeţul Dolj cu 25 de ani mai sus. Adică, o serie de lucruri pe care am reuşit să le facem în ultimii ani nu puteam să le facem dacă ne limitam la banii pe care îi primeam de la bugetul de stat”, a mai spus Ion Prioteasa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...