Sub Lupă

DNA loveşte în justiţia din Oltenia

Un grefier de la Curtea de Apel Craiova şi un avocat gorjean, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie

Un grefier de la Curtea de Apel Craiova şi un avocat din cadrul Baroului Gorj au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă în care 13 persoane au dat bani după ce li s-ar fi promis intervenţii la magistraţii însărcinaţi cu judecarea cazurilor lor. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost deferit justiţiei Ion Victor Toader, grefier în cadrul Curţii de Apel Craiova, acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere şi distrugere de înscrisuri. Alături de acesta, vor fi judecate Domnica Daniela Creţu, avocat în cadrul Baroului Gorj, care este acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă, şi Anca Constanţa Buluz, pentru cumpărare de influenţă.

13 cotizaţii de aproape 30.000 euro

Procurorii susţin că în perioada 2011-2012, grefierul, prevalându-se de relaţiile pe care le are cu magistraţii judecători de la Curtea de Apel Craiova, ar fi pretins suma totală de 40.500 de euro, din care a primit efectiv 29.500 de euro de la 13 persoane, între care şi inculpata Buluz, susţinând că banii vor ajunge la judecătorii care vor adopta soluţii favorabile acestora sau unor apropiaţi ai lor. De asemenea, în unele situaţii, grefierul ar fi susţinut că va interveni la persoane din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală, pentru a obţine un raport medico-legal de expertiză psihiatrică, din care să rezulte că una dintre persoanele de la care a pretins banii nu are discernământ şi astfel nu va răspunde penal sau la Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto pentru a-i procura un permis de conducere auto unei alte persoane, arată DNA, într-un comunicat de presă.
„În acest scop, Ion Victor Toader a emis în fals trei certificate de grefă din care rezulta că una dintre persoanele de la care a primit banii a formulat contestaţie în anulare împotriva unei hotărâri de condamnare cu închisoare, pentru ca respectiva persoană să nu execute pedeapsa. De asemenea, inculpatul a mai sustras dintr-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova un raport de expertiză psihiatrică pe care l-a falsificat, menţionând în fals că persoana respectivă nu are discernământ”, se mai precizează în comunicat.

Toader, prezentat ca o persoană influentă

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost deferit justiţiei Ion Victor Toader, grefier în cadrul Curţii de Apel Craiova, acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere şi distrugere de înscrisuri.

La rândul său, Anca Constanţa Buluz i-ar fi dat lui Toader 5.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii care vor judeca dosarul în care era judecată şi asupra cărora inculpatul a lăsat-o să creadă că are influenţă. Buluz ar fi fost ajutată de inculpata Creţu Domnica Daniela, avocat în cadrul Baroului Gorj, care a intermediat relaţiile cu Toader Ion-Victor, prezentându-i-l ca pe o persoană cu influenţă asupra magistraţilor judecători de la Curtea de Apel Craiova, potrivit DNA. Procurorii anticorupţie mai precizează că aceeaşi Anca Constanţa Buluz a fost trimisă în judecată, în martie 2011, pentru prejudicierea unei bănci cu suma de 1.276.297,50 euro. Potrivit DNA, la 9 noiembrie 2012, grefierul a fost prins în flagrant primind 2.000 de euro, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, printr-o decizie a Tribunalulu Dolj. La 10 noiembrie 2012, procurorii au luat faţă de inculpata Buluz Anca Constanţa măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Justiţia din Craiova, zguduită de scandaluri

Nu doar cazul grefierului Toader ridică semne de întrebare asupra corectitudinii angajaţilor din justiţia craioveană. În cursul anului 2012, judecătoarea Carmen Mladen, de la Curtea de Apel Craiova, a fost trimisă în faţa instanţei sub acuzaţia de şantaj. Potrivit DNA, în perioada 28 mai - 12 iunie, Mladen şi complicele ei, Ionel Stoian, „au constrâns, în mod repetat, o persoană denunţătoare, parte vătămată în cauză, să le remită sume de bani, sub ameninţarea că vor da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru respectiva persoană”. Partea vătămată, avocatul gorjean Matei Catrinoiu a declarat că o cunoaşte pe judecătoare din 2010 şi că a avut cu aceasta o relaţie extraconjugală de două-trei luni, fiind şantajat să plătească 5.000 de euro pentru a nu fi date publicităţii „fotografii compromiţătoare ce i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională”. Sex-judecătoarea Carmen Mladen a fost condamnată, în noiembrie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru şantaj, iar complicele acesteia, Ionel Stoian, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...