Administraţie

Pârtia de schi din Voineasa, motiv de invidie

Numărul mare de turişti care au ales staţiunea vâlceană ascute „securea războiului” în rândul operatorilor din turism

Inaugurarea pârtiei de schi din nordul judeţului Vâlcea, în zona Voineasa-Vidra, a iscat dispute aprige între autorităţile judeţene şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Transportatorilor pe Cablu. Aceştia din urmă au acuzat „dumpingul” făcut de autorităţile din zonă, îndreptându-şi criticile şi ameninţările spre noua amenajare turistică din Munţii Lotrului, acuzând că autorităţile locale le-au furat turiştii prin punerea gratuită la dispoziţie a instalaţiilor de transport din perimetrul pârtiilor. Deschisă de pe 22 decembrie, investiţia din munţii Lotrului a atras o medie de 2.000 de vizitatori/ zi interesaţi de noua pârtie de schi deschisă în Vâlcea. Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, ca şi reprezentanţii Primăriei Voineasa, consideră însă că tot scandalul nu este decât o furtună într-un pahar cu apă.

„Nu credeam că invidia lor poate merge aşa departe!”

Cel mai vehement apărător al gratuităţii oferite pe pârtia din zona Vidra rămâne preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. Din punctul său de vedere, opiniile belicoase exprimate de reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Transportatorilor pe Cablu sunt lovite de nulitate. „Mă aşteptam ca promoţia noastră să nu fie privită cu ochi buni de către unii patroni şi organizatori ai turismului montan, dar nu credeam că invidia lor poate să meargă atât de departe şi să ne impute că demersul nostru ar fi, cum de altfel au şi declarat, bătaie de joc faţă de ei. Adevărul ar fi trebuit căutat în altă parte. Da, am acceptat transportul gratuit cu telegondola, telescaunul şi celelalte instalaţii pe cablu, dar acest demers este impus oricărui investitor în perioada când trebuie executate probe tehnologice, în sarcină şi de anduranţă”, a precizat Cîlea. Apărat de lege, Ion Cîlea ţine să le atragă atenţia competitorilor din alte zone că amenajarea de la Voineasa-Vidra se poate transforma oricând într-un competitor serios pentru alte staţiuni montane. „Vreau să le aduc la cunoştinţă competitorilor în turismul montan că, după punerea efectivă în funcţiune, amenajarea din Voineasa, din apropierea Obârşiei Lotrului, va deveni cu adevărat un concurent redutabil, ea urmând să fie avantajată atât de «peisajul demenţial», cum s-a exprimat chiar unul dintre competitori, cât şi de originalitatea constructivă a instalaţiilor, lungimea pârtiilor şi destinaţia acestora pentru toate categoriile de schiori, de la copii şi începători, până la sportivii de performanţă”, a mai spus preşedintele CJ Vâlcea.

2.000 de vizitatori pe zi

"Am acceptat transportul gratuit cu telegondola, telescaunul şi celelalte instalaţii pe cablu, dar acest demers este impus oricărui investitor în perioada când trebuie executate probe tehnologice, în sarcină şi de anduranţă.", Ion Cîlea, preşedinte CJ Vâlcea

Media turiştilor sosiţi în zonă pentru practicarea sporturilor de iarnă pe noua pârtie de schi din Voineasa a fost una impresionantă, în ciuda „durerilor de cap” date de problema cazării în zonă. „Nu am cifre exacte, dar o medie apropiată de adevăr ar fi de 2000 de vizitatori/zi. Au venit turişti din Hunedoara, Sibiu, Gorj şi Vâlcea. Sigur, lipsa spaţiilor de cazare reprezintă un impediment, dar cred că au fost atraşi de gratuitatea transportului pe pârtie. Un grup de patru persoane, de exemplu, ar fi scos oriunde 100 de lei din buzunar pentru a plăti telescaunul. Oferta de gratuitate pentru telescaun pe pârtie este valabilă până pe 16 ianuarie. Abia atunci, Consiliul Local Voineasa va introduce taxe pentru vizitatori”, afirmă Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont Vâlcea. În acest moment, în ciuda avalanşei de turişti înregistrată de micuţa staţiune montană din Vâlcea, edilii din Voineasa nu pot prognoza care va fi influenţa economică asupra bugetului local a investiţiei realizate în pârtia de schi. 34 de milioane de euro este cifra la care s-a ridicat investiţia din zona Vidra-Obârşia Lotrului. La această oră, pârtia Vidra-Obârşia Lotrului rivalizează, pe zonă, cu mult mai aglomeratele pârtii din Rânca şi Straja, destinaţii deja luate cu asalt de iubitorii sporturilor de iarnă.

Servicii excelente fără cazare

Dacă instalaţia inaugurată la Vidra-Obârşia Lotrului poate satisface gusturile oricărui amator de schi din Europa, serviciile de cazare din zonă bat pasul pe loc. Pensiunile existente în Malaia şi Voineasa au putut acoperi doar 20% din solicitările de cazare venite în această perioadă, hotelurile sindicatelor din staţiunea Voineasa fiind închise în intervalul 15 octombrie - 15 mai. Nivelul minimal de siguranţă de pe pârtie a fost în schimb asigurat de salvamontişti şi de jandarmii montani din Voineasa. „ Echipele Salvamont fac cu schimbul pe pârtie. Am beneficiat şi de sprijinul jandarmilor montani, care au intervenit ori de câte ori turiştii nu respectau regulile.Noi am avut de a face mai mult cu turiştii care au suferit fracturi sau entorse pe pârtie, inerente de altfel în sezonul de iarnă”, a completat Mircea Lera, şeful salvamontiştilor vâlceni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...