Economic

Sindicaliştii de la Oltchim trec uşor peste tăierea ajutoarelor sociale

Liderul Corneliu Cernev consideră că acordarea acestora ar fi stârnit animozităţi în rândul angajaţilor din combinat

Tăierea ajutoarelor sociale promise înainte de campania electorală unor angajaţi din cadrul Oltchim SA a fost digerată uşor de către sindicalişti. Liderul Corneliu Cernev consideră că este foarte bine că nu se mai dau ajutoare sociale unei părţi a salariaţilor combinatului deoarece acordarea lor ar fi creat tensiuni între angajaţii care nu s-au aşteptat niciodată că vor primi banii respectivi. „S-au făcut anchete sociale în combinat, după cum ştiţi, era vorba de 522 de salariaţi, iar acum am aflat că nu se mai acordă. Nu este o problemă, noi nu ne-am aşteptat niciodată că acele ajutoare se vor acorda şi, din punctul meu de vedere, este foarte bine că nu se mai dau, deoarece s-ar fi creat animozităţi între salariaţii care şi aşa erau amărâţi şi cu probleme financiare grave”, a declarat liderul de sindicat de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev.

Sindicaliştii cer repornirea combinatului

Liderul sindical susţine că angajaţii Oltchim nu s-au aşteptat niciodată că vor primi banii în cauză, ei vrând să intre în posesia restanţelor salariale şi combinatul să funcţioneze la 65 la sută din capacitate. „Oricum, restanţele salariale trebuiau date în condiţiile în care se ajungea la trei luni de restanţe, dar nu s-a ajuns chiar până acolo. Mai bine nu se făcea promisiunea, iar oamenii oricum nu asta aşteptau, ei vor ca activitatea combinatului să revină spre 65 la sută din capacitate, în condiţiile în care acum funcţionăm la o capacitate de 15-20 la sută”, a afirmat Cernev. Potrivit liderului sindical, în cursul acestei săptămâni, angajaţii Oltchim vor lua şi lichidarea pe luna noiembrie, în discuţie rămânând o lună salarială restantă, şi anume luna decembrie.

Ajutoarele discriminatorii

Guvernul a anulat hotărârea în baza căreia o parte dintre angajaţii Oltchim ar fi trebuit să primească în luna decembrie ajutoare sociale, argumentând că aceştia au încasat salariile restante, iar acordarea ajutoarelor ar genera discriminare între beneficiari şi angajaţii care ar primi doar salariul. Acordarea de ajutoare a fost decisă în contextul în care combinatul Oltchim îşi încetase producţia din cauza unor datorii de peste 500 milioane euro, iar angajaţii nu mai primeau salariile de mai multe luni. În luna octombrie, Guvernul a hotărât ca pentru 522 de angajaţi ai Oltchim, din totalul celor 3.353 salariaţi, al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic de 786 lei şi care nu deţin în proprietate alte locuinţe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potenţial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului să fie acordate ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, în lunile octombrie şi noiembrie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...