Actualitate

Conducerea „Cildro” Severin a înăbuşit răscoala salariaţilor

Greviştii de la combinatul de prelucrare a lemnului au fost puşi cu botul pe labe

Cei 200 de salariaţi de la Combinatul de Prelucrare a Lemnului „Cildro” din Drobeta Turnu Severin nu au mai protestat ieri în faţa Prefecturii Mehedinţi aşa cum anunţaseră în prag de sărbători. Mitingul nu a mai avut loc pentru simplul motiv că muncitorii au ales să înceapă lucrul. Cei care au refuzat, un număr de 34 de persoane mai „vocale”, îşi vor pierde locurile de muncă. Respectivii au primit deja preaviz din partea conducerii societăţii pentru a fi trimişi în şomaj. Ce i-a determinat pe ceilalţi să renunţe la a mai lupta pentru drepturile lor? Teama de a rămâne fără o slujbă, fi ea plătită mizerabil. Cei mai vocali protestatari, în număr de 34, au fost trimişi în şomaj pentru că nu au fost de acord cu condiţiile impuse de patronat. Restul de până la 200 de salariaţi, de teamă că vor ajunge pe drumuri şi ademeniţi cu o brumă din salariu, au semnat că vor începe lucrul şi s-au ţinut de cuvânt. Însă problemele cu care se confruntă aceşti oameni - tichetele de masă şi salariul la timp - rămân în continuare nerezolvate…

Salariatul Pufu Tudor merge până la capăt

"Am refuzat să semnez că voi începe lucrul, aşa cum au preferat cei mai mulţi dintre noi, pentru că nu mai vreau să fiu umilit.", Tudor Pufu, fost angajat Cildro Playwood

Tudor Pufu are 44 de ani şi 13 ani vechime la „Cildro”. El este unul dintre cei care au preferat somajul şi nu umilinţa. „Am doi copii studenţi şi un salariu de mizerie de 600 de lei pe lună. Ei bine, nici pe acesta nu l-am mai primit integral. Ca să nu mai vorbim de bonurile de masă. Am refuzat să semnez că voi începe lucrul, aşa cum au preferat cei mai mulţi dintre noi, pentru că nu mai vreau să fiu umilit. Cel puţin în somaj trece luna şi primeşti 400 lei sau 500 de lei. Aici însă nu ai nicio siguranţă. Ca mine sunt 34 de persoane. Restul au început lucrul”, ne-a declarat Tudor Pufu.
Acesta ne-a povestit că după şirul de proteste, după Crăciun, cei din conducerea „Cildro” a chemat pe rând fiecare salariat şi l-a pus să aleagă între desfacerea contractului de muncă şi începerea lucrului după sărbători: „La cei care au semnat că vor începe lucrul le-a băgat pe card după Crăciun o jumătate de salariu. Nouă, la cei 34 care n-am semnat că începem lucrul, nu ne-a dat niciun ban, ci am primit preaviz pentru a fi trimişi în şomaj. Aşa că s-a ales praful de miting. Ce miting să facem cu 34 de persoane! Problemele salariale şi ale bonurilor de masă nu s-au rezolvat nici pe departe. Părerea mea este că pentru cei care au rămas vor veni vremuri şi mai grele. Poate va veni vremea când vor fi nevoiţi să plece şi fără somaj. Dar este alegerea dumnealor, probabil de teamă sau din alte motive. Cert este că în această societate nu există oameni uniţi şi un sindicat care să le apere drepturile. Păcat!”, a mai declarat Tudor Pufu.
Salariaţii de la SC Cildro Playwood, fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului din Drobeta-Turnu-Severin, au încetat lucrul şi au protestat în faţa fabricii, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit tichetele de masă pe ultimele şase luni, precum şi salariul pe luna noiembrie, cu o săptămână până-n Crăciun. Lăsaţi fără bani de sărbători, muncitorii ne-au spus atunci că nu mai au ce să piardă şi că vor continua lupta cu patronatul până la capăt. Au făcut demersuri la primărie pentru ca pe data 7 ianuarie 2013 să organizeze un miting de amploare în faţa prefecturii Mehedinţi, însă ulterior conducerea societăţii, prin administratorul Nicolae Vârzob, a reuşit o răsturnare de situaţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...