Sub Lupă

Morţii vin să se trateze! Cazuri halucinante în farmaciile din Vâlcea

Sute de cazuri de “morţi vii“ care s-au prezentat în ultimul la an la ghişeul unor farmacii din judeţul Vâlcea pentru a ridica medicamente de pe reţete compensate sunt anchetate acum de poliţiştii din cadrul serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

În nu mai puţin de 14 farmacii din Vâlcea, medicamentele prescrise pe reţete au fost ridicate de persoane care figurează ca fiind decedate de ani buni. Situaţia a fost descoperită în urma unui control tematic desfăşurat de echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, iar numărul mare de cazuri sugerează o anumită schemă de trafic de medicamente pe piaţa neagră, chiar dacă în acest moment modul de operare rămâne învăluit în mister.

Demers obligatoriu

"În contextul evidentei de fapt constatata de echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, pentru situaţiile în care s-a constatat eliberarea de medicamente unor persoane decedate, s-au sesizat aceste situaţii organelor de cercetare penală pentru verificări. Menţionez că, potrivit legii, era obligatorie efectuarea acestui demers", spune directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeţ.

Un epicentru al erorilor în eliberarea de medicamente către persoane decedate care s-au prezentat la ghişeu este Horezu, cu un număr total de 4 farmacii implicate, dar cazuri similare se regăsesc în tot judeţul: pe raza municipiilor Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani, în Brezoi, Călimăneşti etc.

Scuza generală: "Eroare de sistem!"

La eliberarea medicamentelor de pe reţetă, fie către beneficiar, fie către un aparţinător, farmaciştii au obligaţia de a înregistra datele personale (nume, CNP) în sistemul naţional al asigurărilor de sănătate. În peste 200 de cazuri însă, farmaciştii implicaţi în această poveste şocantă nici măcar nu au clipit a mirare când sistemul naţional le-a semnalat că persoana aflată la ghişeu era marcată ca fiind "la loc de odihnă, la loc cu verdeaţă, de unde a fugit toată întristarea şi durerea" de ceva ani buni.

"Singura explicaţie este cea a unei erori de sistem. De fapt, o eroare umană în gestionarea sistemului. De exemplu, vine Popescu Ion la farmacie, dar cu acelaşi nume mai sunt înregistrate 3-4 persoane decedate din zonă. Chiar dacă are CNP diferit de al acestora, farmacistul poate bifa din greşeală persoana decedată ca fiind cea care ridică medicamentele. Eu asta cred. La noi nu a ajuns încă niciun echipaj de la Investigaţii Economice", spune Tudor Daniel, reprezentantul farmciei DoverMed din Horezu.

Scuza acestuia este îmbrăţişată şi de reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor Vâlcea.

"Nu cred să fie o schemă ilegală pusă în practică. Noi nu am fost sesizaţi, dar cunosc în mare subiectul. În opinia mea, avem de a face cu o eroare de sistem sau cu o greşală neintenţionată din partea personalului. Nu avem de ce să declanşăm o anchetă internă în rândul membrilor din Colegiu. Este o chestiune gestionată între Casa de Asigurări şi fiecare farmacie în parte şi înţeleg că, în acest moment, se fac investigaţii de către organe de cercetare abilitate", spune Samoil Vîlcu, preşedinte Birou Executiv, Colegiul Farmaciştilor Vâlcea.

"Rămâne o chestiune suspectă!"

Pentru anchetatori însă, invazia "zombie" din scriptele farmaciilor din Vâlcea rămâne un caz care poate să aibă o cu totul altă explicaţie decât cea oferită de reprezentanţii farmaciilor implicate.

"Rămâne o chestiune suspectă! Este un caz complex, noi încercăm să mergem şi pe alte piste şi strângem diverse dovezi. Explicaţia erorii în gestionarea sistemului ne-a fost oferită şi nouă, dar acelaşi sistem a fost folosit şi anterior, fără a antrena un număr atât de mare de cazuri suspecte de eliberare a unor produse farmaceutice pe reţete compensate sau gratuite. Suntem totuşi departe de a trage o concluzie", spune o sursă din interiorul anchetei.

Anterior pandemiei, piaţa neagră a medicamentelor din România era la un nivel impresionant, în special pe produse destinate tratării cancerului, antipsihotice, disfuncţiei erectile sau a sclerozei multiple. În perioada 2020-2021, anunţurile de vânzare medicamente din surse necontrolate postate pe internet au abundat în oferte de comercializare a produselor folosite în tratarea pacienţilor COVID, dar o bună parte din cota de piaţă a celorlalte medicamente comercializate la negru s-a păstrat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...