Economic

Piaţa muncii, creştere surprinzătoare în plin sezon estival

Numărul locurilor de muncă disponibile, dar şi cel al aplicărilor depuse pentru acestea a crescut în luna iulie a acestui an, în ciuda faptului că sunt în plin sezon estival. Statistica întocmită de platforma de recrutare online BestJobs arată că un volum de joburi cu 28% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut a fost înregistrat în luna iulie, aproape egal cu cel din luna precedentă.

Tinerii, interesaţi de un loc de muncă

Cu toate că este o perioadă de vârf a sezonului estival, candidaţii au înregistrat cu 13% mai multe aplicări decât în iulie 2021 şi cu 10% mai multe decât luna precendentă. În plus, tinerii aflaţi la început de carieră au fost mult mai dinamici în căutarea unui loc pe piaţa muncii, înregistrând un nou record de activitate de la începutul anului şi până acum. Astfel, candidaţii din segmentul 18-25 de ani au înregistrat 17% din totalul aplicărilor din iulie.

„Stagnarea în numărul de joburi este specifică lunilor de vară, când, pe fondul concediilor, recrutările scad. Cu toate acestea, candidaţii au început intens a doua jumătate a anului 2022. Spre exemplu, dacă în luna decembrie 2021, un candidat cu intenţii de angajare aplica, în medie, la 3-4 joburi, acum datele arată o medie de 7 oportunităţi vizate. Vedem în platformă şi faptul că, indiferent de vârstă, candidaţii sunt interesaţi de oportunităţi profesionale mai bune din punct de vedere al salariului sau al beneficiilor extrasalariale. În plus, chiar şi cei care nu urmăresc o schimbare imediată a jobului, aplică pentru a-şi evalua opţiunile”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Top angajatori

În luna iulie, candidaţii au aplicat cel mai mult pentru poziţii în Vânzări, unde aplicările au crescut cu aproape 4% faţă de luna trecută, Management, Financiar/Contabilitate, IT/Telecom şi Producţie/Logistică. De asemenea, s-a înregistrat o creştere notabilă de aproape 20% a aplicărilor în HoReCa, pe fondul intensificării activităţilor sezoniere din acest domeniu.

Topul companiilor cu cele mai multe aplicări a fost condus în luna iulie de către Lidl, LPP FASHION, Enel şi eMAG. În plus, foarte mulţi candidaţi s-au orientat către judeţele mai dezvoltate din punct de vedere economic din ţară, precum Ilfov şi Bucureşti (peste 221.170 de aplicări), Timiş (59.600 de aplicări), Braşov (44.330 de aplicări), Cluj (44.270 de aplicări) şi Constanţa (peste 35.700 de aplicări), arată datele BestJobs.

Candidaţii au aplicat în număr mare pentru poziţii precum Consultant Vânzări pentru un brand de fashion, cu 1.700 de aplicări, Agent Customer Care (ce permite desfăşurarea activităţii de la distanţă) pentru o companie ce domină piaţa de comerţ online din România, cu peste 1.300 de aplicări şi Online Guidance Support, cu aproximativ 1.260 de aplicări.

Angajatorii străini, în plin sezon de recrutare

Statisticile de pe platformă arată că volumul de joburi de la companii din străinătate a crescut cu 17% comparativ cu luna iunie, cele mai multe oportunităţi venind din Germania. Pe plan naţional, Vânzările, Managementul, IT-ul şi Financiarul sunt domeniile care predomină oferta de joburi.
Datele din luna iulie mai reflectă o nouă tendinţă privind căutările candidaţilor potriviţi în funcţie de abilităţi. Astfel, 75% dintre joburile deschise pe platformă aveau adăugate skill-urile pe care candidatul ideal ar trebui să le aibă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...