Economic

Guvernul nu mai acordă ajutoare sociale angajaţilor Oltchim

Guvernul a anulat hotărârea în baza căreia o parte dintre angajaţii Oltchim ar fi trebuit să primească în luna decembrie ajutoare sociale, argumentând ca aceştia au încasat salariile restante, iar acordarea ajutoarelor ar genera discriminare între beneficiari şi angajaţii care ar primi doar salariul.

Acordarea de ajutoare a fost decisa iî contextul în care combinatul Oltchim îşi încetase producţia din cauza unor datorii de peste 500 milioane euro, iar angajaţii nu mai primeau salariile de mai multe luni.
În luna octombrie, Guvernul a hotărât ca pentru 522 de angajaţi Oltchim, din totalul celor 3.353 salariaţi, al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decât 786 lei şi care nu deţin în proprietate alte locuinţe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potenţial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului, să fie acordate ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, în lunile octombrie şi noiembrie.

La trei săptămâni după această decizie, Executivul a emis o nouă hotărâre care stabilea că ajutoarele vor fi acordate într-o singură tranşă, în luna decembrie, pentru că nu a fost suficient timp pentru realizarea tuturor procedurilor administrative care să permită plata primei tranşe.

În şedinţa de joi, 27.12.2012, Executivul a decis însă să abroge hotărârea privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru angajaţii Oltchim.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a arătat că aceste ajutoare nu au mai fost acordate deoarece nu mai era cazul, angajaţii încasând între timp salariile restante. Acordarea ajutoarelor ar fi generat o situaţie discriminatorie între beneficiarii ajutoarelor, care ar fi încasat atat salariul, cât şi ajutorul social, şi ceilalţi angajaţi care ar fi primit doar salariul.
Ministrul a arătat că, dacă va fi cazul, Guvernul va emite o noua hotărâre privind acordarea de ajutoare, dar că se speră să nu mai apară o situaţie care să impună o astfel de măsură.

Remus Vulpescu, consilier al ministrului economiei: Vom avea un plan de reorganizare a Oltchim în urmatoarele săptămâni

Remus Vulpescu: “Nu ştim dacă restructurarea va atinge şi personalul. Nu din cauza personalului s-au acumuluat aceste datorii la Oltchim şi nu forţa de muncă este cea care a provocat rezultatele dezastruoase de acolo. Mai degrabă politicile economice, abordarea pieţelor şi politicile de contractare. Urmează să avem un raport complet în următoarele săptămâni care probabil va fi şi public".

Planul de restructurare a combinatului Oltchim va fi finalizat în câteva luni, timp în care se fac eforturi deosebite pentru menţinerea în funcţiune a instalaţiilor, a declarat Remus Vulpescu, consilier al ministrului economiei. Acesta a precizat că Alvarez & Marsal, firma angajată să ofere consultanţă în procesul de restructurare, va spune ce mai poate să facă Oltchim în piaţa regională de produse petrochimice. În acelaşi timp, autorităţile române încearcă să convingă autorităţile de la Bruxelles să avizeze un ajutor de stat de 20 milioane de euro.
Angajarea firmei Alvarez & Marsal a fost o condiţie pusă de principalele bănci finanţatoare. Aceasta trebuie să verifice şi să aprobe programul de restructurare propus de managementul Oltchim. Pentru serviciile sale, Alvarez & Marsal va primi circa 350.000-400.000 euro, suma fiind acoperită în mare parte de bănci, iar o treime de Oltchim.

CET Govora v-a continua furnizarea de energie electrică către Oltchim

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea s-a adoptat hotărârea prin care se continuă furnizarea energiei electrice şi a aburului industrial către SC Oltchim SA până pe 31 martie 2013.

“Prin acceptarea cesiunii creanţei de peste 130 milioane lei, pe care CET Govora o are de încasat de la Oltchim SA şi de plătit către Compania Energetică Oltenia, CET Govora va avea posibilitatea să asigure pentru încă trei luni de zile energia electrică şi termică necesare pentru funcţionarea Oltchim, precum şi asigurarea energiei termice pentru populaţie, cu păstrarea locurilor de muncă”, a declarat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...