Sub Lupă

Staţiunea Vidra, ţintă pentru expropriere

Sindicatele stau cu “sabia lui Damocles” deasupra… patrimoniului din staţiunile vâlcene

Guvernul Ponta ameninţă cu creşterea de 10 ori a impozitelor pentru hotelurile privatizate şi nefolosite sau cu răscumpărarea acelor unităţi lăsate în paragină. Măsurile îndreptate împotriva investitorilor care au cumpărat în trecut hoteluri din patrimoniul statului, dar le-au scos ulterior din circuitul turistic, lăsându-le în paragină, sunt incluse în programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II pentru intervalul 2013-2016. La capitolul privind măsurile fiscale pentru „stimularea” turismului românesc, documentul prevede creşterea de 10 ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi lăsate în paragină, modernizarea şi reprivatizarea lor.

„Urmaşii” lui Udrea, cu ochii pe Vidra

Măsura răscumpărării unor unităţi hoteliere privatizate şi lăsate în paragină de către investitori nu este găselniţa echipei strânse în jurul lui Victor Ponta. Această variantă a fost evocată de mai multe ori de către fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, inclusiv ca un reproş la adresa politicii de privatizare derulată de Guvernul condus de Adrian Năstase în 2001-2004. Declaraţia politică a fost susţinută după ce fosta conducere a Ministerului Turismului a anunţat că vrea să naţionalizeze hotelurile din staţiunea Vidra din judeţul Vâlcea, structuri abandonate, aflate în administrarea sindicatelor, în condiţiile în care infrastructura de cazare din zonă nu a atras nicio investiţie de zeci de ani. De anul acesta, însă, inaugurarea pârtiei de schi din zona Vidra şi creşterea potenţialului turistic în zonă ridică mari semne de întrebare asupra destinaţiei viitoare a părăginitelor hoteluri din munţii Lotrului.

Sindicatele se ascund sub scutul instanţelor

Liderii sindicali ai CNSLR Frăţia, cartelul care a dobândit, la „marea împărţeală” din 2010, dreptul de proprietate asupra staţiunii Vidra şi a două hoteluri din Voineasa, răsuflă cu uşurare pentru moment. „Staţiunea Vidra nu va fi afectată de această măsură pentru moment. Suntem în instanţă de vreo patru-cinci ani pentru stabilirea dreptului de proprietate pe terenurile din zonă. Nu aveam cum să facem investiţii în aceste condiţii. Cât timp se va derula procesul, o eventuală hotărâre de Guvern care să aplice acest proiect de lege nu are nicio valoare”, explică liderul sindical Constantin Pârvu. Sindicaliştii au un proces intentat de Obştea Novaci, în care moşnenii revendică cele 22 hectare de teren pe care este plasată staţiunea de pe malul lacului Vidra. Cu trei hoteluri de 100 de locuri, cinci vile cu o capacitate totală de 70 de locuri şi scheletul unui hotel ce tronează asupra acestor construcţii, Vidra ar fi trebuit să fie încă din anii 1990 o bijuterie turistică în munţii Lotrului. Situaţia incertă a patrimoniului sindicatelor din România, dar şi dezinteresul celor care au administrat în ultimele două decenii această relicvă a anilor ’80 au transformat staţiunea într-o ruină.

Varianta creşterii impozitelor, frecţie la picior de lemn

Intenţia guvernanţilor de a creşte impozitele de 10 ori în cazul unităţilor de turism lăsate în paragină îi lasă la fel de reci pe sindicalişti. În Voineasa, localitate de care aparţine şi zona Vidra, sindicatele nu au plătit un ban la taxele şi impozitele locale încă de la apariţia primului hotel în zonă. Dacă la început s-a mers pe şmecheria nesemnării actelor de recepţie la unităţile de turism inaugurate şi puse în funcţiune, acum tot instanţele ţin loc de scuză pentru găurile cu care este împânzit bugetul localităţii. „Taxele şi impozitele locale pentru staţiunea Vidra nu am avut cum să le plătesc şi nici nu am cum în acest moment. Fostul primar, Dobrin, a întocmit un act de proprietate pe 22 de hectare de teren, pe care se află staţiunea, pentru Obştea Novaci. Am câştigat în prima instanţă, la Brezoi, am avut recursul la Tribunalul Vâlcea, iar procesul a fost trmis înapoi la Brezoi. În momentul în care dăm drumul la cele două hoteluri de la Vidra se rezolvă şi problema taxelor şi impozitelor. Nu am de gând să las situaţia încurcată, o să plătim taxele noului primar. La Voineasa este ceva mai complicat. Noi avem hotelurile care nu funcţionează, iar BNS a preluat hotelul Lotru”, explică liderul sindical Constantin Pârvu. Într-o astfel de situaţie, o eventuală creştere a impozitelor i-ar afecta pe sindicalişti la fel de mult cât o furtună într-un pahar cu apă. Cu toate acestea, Pârvu se arată încrezător că în 2013 va reuşi să deschidă cel puţin două din hotelurile mici din Vidra. „Cum terminăm procesul cu Obştea Novaci, vom deschide două dintre hotelurile din Vidra. Asta o spun clar. În rest, nu ştiu ce să vă zic, avem o firmă din Timişoara care administrează acest patrimoniu. Ei stabilesc planul de investiţii. Ştiu că anul acesta au început lucrările la Herculane. Nu pot să spun însă dacă în 2013-2014 vor începe lucrările de reabilitare şi la hotelurile din Voineasa”, mai spune Pârvu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...