Economic

2013 începe cu greve în Mehedinţi

Salariaţii de la Cildro Playwood ies la miting în faţa Prefecturii

De mai bine de o săptămână şi jumătate, cei peste 200 de salariaţi de la SC Cildro Playwood, fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului din Drobeta Turnu Severin, au încetat lucrul şi au demarat o serie de proteste în faţa fabricii, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit tichetele de masă pe ultimele şase luni, precum şi salariul pe luna noiembrie. Toate acestea nu l-au înduplecat cu nimic pe administratorul societăţii, Nicolae Vârzob, care le-a dat cu flit nu numai protestatarilor, ci şi reprezentanţilor presei interesaţi de subiect. Lăsaţi fără niciun ban de sărbători, muncitorii au spus că acum nu mai au ce să piardă şi vor continua lupta mai îndârjiţi. Aşa că au făcut demersuri la primărie pentru ca pe data 7 ianuarie 2013 să organizeze un miting de amploare în faţa Prefecturii Mehedinţi.

Scânteia care a declanşat revolta la „Cildro” Drobeta Turnu Severin a pornit de la faptul că mai mulţi salariaţi care au intrat în şomaj au primit tichetele restante. Muncitorii rămaşi în secţii s-au supărat pe conducerea unităţii întrucât lor nu le-au fost acordate tichetele de masă încă din luna februarie, deşi impozitul pe ele li s-a reţinut din salariu. La acestea s-au adăugat şi alte nemulţumiri, cum ar fi condiţiile inumane de lucru plus neplata salariului pe luna noiembrie. Văzând că există premisa să rămână fără niciun ban de sărbători, salariaţii au încetat lucrul şi au declanşat un protest spontan în afara unităţii. „Nu ne-am revoltat numai din cauza drepturilor salariale. Ni s-a oprit impozit pe tichetele de masă, dar nu ni s-a dat niciun tichet, avem dovezi fluturaşii care îi primim lunar. Condiţiile de muncă sunt inumane, nu avem căldură în vestiare, apă caldă, acum nici apă potabilă nu mai avem. Bem apă de la hidrant sau venim cu sticla de apă de acasă” ne-a spus Petriţa Petrovici, o angajată care lucrează ca macaragiu de peste 30 de ani. „Administratorul Nicolae Vârzob ne-a spus că atunci când va scrie pe, să mă scuzaţi, … aia lui… bancomat, atunci ne va da şi nouă banii. E numai cu vorbe vulgare acest om. Bate şi muncitorii când e nervos! Da domnule, până acum a bătut trei muncitori. Acum, că protestăm, ne filmează de la geamurile birourilor cu camera video să vadă cine dă interviuri la televiziuni, ca să ne aibă la mână. Ne-a trimis vorbă că ne va da 30% din salariu. Păi 30% dintr-un salariu de mizerie de 600 de lei, e 180 de lei. Cu aceşti bani nu pot să achit nici factura de la întreţinerea de la bloc”, a mai spus o angajată din fabrică.

„Nici pe ăia 30% nu ni i-a băgat pe card!”

Doi muncitori de la Cildro, Tudor Pufu şi Raul Stanciu, ne-au spus că, după ultima zi de protest dinainte de Crăciun, au verificat cardurile să vadă dacă măcar au pe ele cei 30% de care vorbea administratorul Vârzob: „Nici pe ăia 30% nu ni i-a băgat pe card, aşa că facem sărbătorile fără niciun ban. Nu doresc la nimeni să treacă prin ce trecem noi! N-a început nimeni lucrul şi nu va începe. Suntem uniţi şi vom merge până la capăt. Am obţinut deja autorizaţie să organizăm pe 7 ianuarie 2013 un miting în faţa Prefecturii Mehedinţi”, ne-a declarat Tudor Pufu. „Administratorul Vârzob are dulapul plin de bonuri de masă. Ne-au spus persoane care au văzut. Nouă nu ne-a dat nici bani, nici bonuri. Vom continua protestul după sărbători, că acum nu ne bagă nimeni în seamă!”, ne-a spus alt salariat, Raul Stanciu. Încercarea de a afla şi punctul de vedere al conducerii societăţii a fost zadarnică. De la poarta „Cildro” ni s-a spus că administratorul Nicolae Vârzob este ocupat şi nu are timp de dat interviuri.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...