Special

Ediţie jubiliară a Cocoşului de Hurez. La 50 de ani de la iniţierea târgului ceramiştilor, toţi participanţii au fost premiaţi

Cocoşul de Hurez, manifestarea deja celebră din capitala olarilor României a ajuns la cea de-a 50-a ediţie, sărbătorită cu fast în weekendul trecut. 40 de familli de ceramişti şi alţi 37 de eşteri artizani au împodobit parcul cu stejari de pe înălţimile oraşului Horezu, iar spre surprinerea tuturor, anul acesta juriul a decis să acorde premii pentru toţi meşterii artizani prezenţi în manifestare, ca semn de apreciere pentru păstrarea tradiţiilor meşteşugăreşti autentice.

"A fost o decizie a juriului, care a luat în calcul şi faptul că celebrăm 50 de ediţii ale târgului, dar şi că tot mai puţin artizani autentici apar pe meleagurile noastre", a precizat Daniela Ogrezeanu, purtător de cuvânt al Primăriei Horezu.

Din cele 40 de familii de olari prezente la târg, 15 provin din Horezu, majoritatea alcătuind comunitatea de ceramişti din Satul Olari. "Este de admirat că avem în continuare familii de ceramişti şi nu doar artizani individuali. Dă un semn clar de continuitate în păstrarea acestei arte, de acum înscrisă în patrimoniul UNESCO", a mai punctat Daniela Ogrezeanu.

Un val nou de artizani

În Asociaţia Meşterilor Ceramişti din Horezu sunt înscrise 34 de familii care practică această artă. "Este îmbucurător că suntem mai mulţi decât eram acum 20 de ani. Cel mai tânăr cap de familie care şi-a deschis atelier are 30 de ani. Introducerea ceramicii de Horezu în patrimoniul UNESCO a ajutat la transmiterea acestei arte către tineri, dar nu a adus persoane din afara comunităţii în rândul nostru. Avem ateliere deschise pentru vizitatori, ba chiar şi o şcoală de vară ţinută de unul dintre meşteri, dar nu am iniţiat până acum proiecte în plan turistic. Mă rog, cu o singură excepţie, a meşterului Paloşi, care are o pensiune", spune preşedintele asociaţiei, ceramistul Viorel Tănăsescu.

În toamna acestui an, satul Olari va avea şi un centru de excelenţă în ceramică tradiţională, întreaga galerie de piese premiate în cadrul ediţiilor Cocoşului de Hurez urmând a fi expusă în acest spaţiu. Mai mult, investiţia finanţată din bani de la bugetul naţional va oferi turiştilor curioşi şansa de a învăţa să modeleze lutul şi să picteze piesele artizanale într-un atelier tradiţional, deschis tot în interiorul centrului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...