Politică

Supravieţuitorii de cancer vor putea încheia contract de asigurare în condiţii standard similare cu persoanele care nu au suferit de această boală

“Astăzi (luni, 16 mai - n.r.) am votat un proiect de lege pentru care am semnat alături de iniţiator, cu privire la drepturile pacienţilor oncologici.

L238/2022 este o propunere legislativă pentru completarea Legii pacientului nr.46/2003 şi legiferează drepturi pentru supravieţuitorii de cancer astfel încât, aceştia să poată încheia un contract de asigurare în condiţii standard ca şi persoana care nu a suferit niciodată de această boală, după expirarea unui termen de la momentul încheierii tratamentului. În cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Complementar, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări aceste informaţii şi documente.

Anul acesta, Comisia pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European a adoptat un Raport referitor la consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului, prin care se subliniază că pacienţii care suferă de cancer nu ar trebui să sufere o „ dublă pedeapsă”, “considerând că societăţile de asigurare şi băncile nu ar trebui să ţină seama de istoricul medical al persoanelor care au fost afectate de cancer”.

Este o nouă modificare legislativă care pune capăt discriminării acestei categorii de pacienţi.
Pentru cei interesaţi de conţinutul proiectului, acesta poate fi vizualizat aici https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L238..., cu menţiunea că votul final va fi acordat la Camera Deputaţilor.”

Cabinet parlamentar Claudia Mihaela Banu, senator PNL Vâlcea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...