Politică

Declaraţie politică!

Impozitul progresiv!

În momentul de faţă, se analizează această soluţie în primul rând pentru a putea scădea impozitarea la cei cu salarii mici, prin deduceri fiscale şi alte asemenea instrumente. Cei cu salarii mici sunt cei mai afectaţi de inflaţie şi de preţurile la utilităţi, deci aceştia pot fi ajutaţi prin deduceri fiscale, astfel încât să rămână cu mai mulţi bani în buzunar din salariile obţinute.

În UE doar următoarele statele din fostul bloc comunist au cotă unică: România, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria şi Polonia. Toate statele dezvoltate au cotă progresivă.

În România, o parte dintre impozite sunt deja diferenţiate:
La pensii, impozit 0% până la 2.000 de lei şi impozit 10% din ceea ce depăşeşte acest prag.
La salarii: impozit 0% pentru angajaţii din IT, Construcţii, Agricultură şi Industria Alimentară şi impozit 10% pentru celelalte categorii.
Impozitarea afacerilor: 1% pe cifra de afaceri la IMM-uri şi 16% pentru celelalte categorii de firme.

Conform Codului Fiscal (Art. 4), dacă se au în vedere modificări care vizează introducerea de taxe sau impozite noi sau se majorează cele existente sau se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea prevederi vor intra în vigoare şi vor fi menţinute în următorul an fiscal, după 1 ianuarie şi trebuie adoptate cu cel puţin 6 luni înainte. Aceasta înseamnă că adoptarea unei legi de modificare a Codului Fiscal în sensul introducerii cotei progresive trebuie să aibă loc până la finalul lunii iunie 2022.

Bogdan-Constantin Matei, senator PSD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...