Sport

Handbalistele îşi sacrifică Paştele pentru o calificare la Campionatul European

Pentru a fi în formă pentru meciul din Duminica Paştelui, cu Austria, tricolorele vor lipsi de la slujba de Înviere

Într-o perioadă în care cea mai mare parte a românilor se pregătesc de sărbătorirea Paştelui, “tricolorele” sunt în focurile meciurilor decisive de calificare la Campionatul European.

Săptămâna Mare a handbalului românesc va începe miercuri, cu meciul din Insulele Feroe (ora 21.00, în direct la Prima Sport 2) şi se va încheia duminică, la Râmnicu Vâlcea, cu partida contra Austriei (ora 18.00, în direct la TVR 1). Pentru calificarea la turneul continental de la finalul anului, naţionala noastră e obligată să câştige ambele meciuri.

Chiar dacă au o lungă experienţă, nu multe jucătoare au mai evoluat chiar în Duminica de Paşte, aşa cum se va întâmpla acum.

”Nu îmi amintesc să fi jucat de Paşte, dar pentru noi sâmbete, duminici, orice sărbătoare nu este pusă pe primul loc. Dacă atunci avem meci, avem meciuri oficiale şi mai ales de calificare sunt mai importante ca orice sărbătoare” – Cristina Laslo, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”E prima dată când o să jucăm de Paşte. Cred că asta nu arată decât viaţa celor care fac sport de performanţă. Câteodată ai sărbători, câteodată nu ai. Ai timp sau nu ai timp de familie, pentru că primul lucru este asta, meseria pe care o faci. Ca şi însemnătate să poţi să-ţi reprezinţi ţara într-o zi extrem de importantă cum e cea sfintelor sărbători pascale nu poate fi decât ca o însemnătate şi mai mare şi sperăm din tot sufletul ca oamenii, după ce se vor fi bucurat de Înviere şi de masa de prânz alături de familie să se bucure şi de meci alături de noi” – Adrian Vasile, selecţionerul naţionalei feminine de handbal a României.

”Am jucat de Paşte, dar nu cred că alături de echipa naţională. Cu echipa de club, însă asta e viaţa noastră, mă bucur. Vor fi cei dragi în tribună şi vom sărbători aşa, iar alături de fani să sărbătorim calificarea şi la Campionatul European” – Eliza Buceschi, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

Nu vor putea merge la slujba de Înviere

Pentru că meciul cu Austria este programat chiar în Duminica Paştelui, fetele nu vor putea merge la slujba de Înviere, pentru a fi odihnite la ora partidei.

”Odihna este foarte importantă şi nu ne permitem să trecem miezul nopţii şi să nu ne odihnim. Nu o să putem respecta întru totul sărbătoarea pascală, dar poate la un moment dat contează foarte mult să te conectezi şi sufleteşte mai mult decât fizic. Cred că avem o scutire. Masa de Paşte va fi după meci, mai degrabă. Cred că înainte de meci vom ciocni un ou, să respectăm o parte din tradiţie” – Adrian Vasile, selecţionerul naţionalei feminine de handbal a României.

”Ne vom odihni, avem nevoie de o noapte liniştită înainte. Vom sărbători Paştele, avem credinţa cu noi şi ştim că cineva e alături de noi mereu” – Eliza Buceschi, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

Amintirile de Paşte din copilărie, de neuitat

Pentru toată lumea, Paştele a lăsat amintiri de neuitat din perioada copilăriei. Vopsitul ouălor, venirea Iepuraşului sau mini-competiţia de ciocnit ouă la masa din familie le reaprind jucătoarelor sau antrenorului emoţii puternice legate de tradiţii sau de mâncarea preferată.

”Vopsitul ouălor era un ritual pe care îl făceam împreună cu ai mei înainte de Duminica Paştelui. Anul ăsta nu se va putea, însă poate ne aduce şi nouă cineva la sală câteva ouă” – Eliza Buceschi, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”Îmi plăcea să vină Iepuraşul. Aşteptam să ne reunim cu familia, să mâncăm şi să ne petrecem scurtă vacanţă împreună. Petreceam şi ne bucuram de venirea primăverii. Paştele e o sărbătoare importantă în familia mea” – Cristina Laslo, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”Doar să vopsesc ouăle. Că de mâncat nu-mi plac. Nu am o mâncare preferată de Paşte. Cozonacul, în mare parte, dar nu pot să zic că e o mâncare preferată” – Bianca Bazaliu, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”Mama făcea drob foarte bun, o vecină de bloc făcea cozonac foarte bun…Nu uit bucuria aceea de a sparge oul în familie şi poate ideea de mică competiţie, deşi, evident, sărbătoarea pascală nu e despre asta…” – Adrian Vasile, selecţionerul naţionalei feminine de handbal a României.

Meciurile cu Insulele Feroe şi Austria, decisive

Concentrate pe obiectivul propus, jucătoarele, dar şi antrenorul, spun că nici o partidă nu este câştigată înainte, chiar dacă România porneşte ca favorită atât cu Insulele Feroe, cât şi cu Austria.

”Presiune există mereu. Ştim că ne aşteaptă două meciuri împotriva unor adversari poate mai facili pe hârtie, însă handbalul cred că este din ce în ce mai competitiv şi echipele mici sunt mai puţine. Vor fi două meciuri grele, însă eu zic că ne vom califica la Campionatul European” – Eliza Buceschi, componentă a naţionalei feminine de handbal a României

”Jucăm pe terenul lor, avem o deplasare destul de lungă până în Feroe. Timpul este foarte scurt de pregătire. Nu o să fie simplu deloc, dar ne dorim victoria. După ce vom bate Feroe şi ne asigurăm punctele puse în joc, putem vorbi de Austria. Duminică, atunci când avem meciul cu Austria sper să fim în cărţi pentru calificare, să avem un meci reuşit şi să ne bucurăm de calificare” – Cristina Laslo, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”Cred că în general în sport trebuie să te respecţi în primul rând pe tine şi trebuie să respecţi adversarul în măsura în care niciodată nu trebuie să-l subestimezi. Despre Feroe acesta a fost primul lucru pe care l-am discutat înaintea meciului de anul trecut de la Mioveni: că nu avem voie să le subestimăm. Acesta e şi cuvântul şi ordinea de zi acum, iar pentru asta fetele nu trebuie să facă nimic altceva decât să intre în teren şi să fie extrem de concentrate şi conectate ca echipă, dar şi individual pe sarcinile pe care le au. Încă nu discutăm foarte mult de Austria, pentru că e foarte important să o luăm pas cu pas. La echipa naţională se spune că nu ai timp şi cumva e normal. Activitatea e atât de comprimată încât dacă o foloseşti bine şi corect îţi va da şi suficient timp pentru lucrurile importante” – Adrian Vasile, selecţionerul naţionalei feminine de handbal a României.

Bianca Bazaliu a marcat în tur, în ultima secundă, golul cu care România a terminat la egalitate în Austria, scor 33-33. Ea speră ca duminică meciul să fie mai uşor.

”Mi-aduc aminte tot meciul, nu doar acea fază. Într-adevăr am scos un egal acolo după ce la pauză am condus. Trebuie să jucăm aceste două meciuri de la minutul 1 pînă la minutul 60” – Bianca Bazaliu, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

Meciul decisiv, cu Austria, va avea loc duminică, la Râmnicu Vâlcea

Programat duminică, de la ora 18.00, în Sala Sporturilor ”Traian” din Râmnicu Vâlcea, meciul cu Austria este aşteptat cu nerăbdare de jucătoarele noastre, care ştiu că vor fi încurajate din primul până în ultimul minut de fanii locali, foarte mari iubitori ai acestui sport.

”Mă bucur să jucăm la Râmnicu Vâlcea, un oraş care cunoaşte handbalul şi trăieşte prin handbal. Sper să fie sala cât mai plină şi să fie alături de noi” – Eliza Buceschi, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”Noi ne dorim foarte mult să fie sala plină şi ne aşteptăm la lucrul acesta. Pentru noi suportul spectatorilor contează şi ne va împinge de la spate” – Bianca Bazaliu, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”Sper să vină apropiaţi, prieteni, familie, suporteri adevăraţi care vin mereu şi ne susţin. Abia aştept să jucăm pe teren propriu. Oriunde am jucat noi în ţară a fost o mare nebunie şi aştept să vină. Va fi într-adevăr zi de sărbătoare, va fi prima zi de Paşte, dar aşa cum noi suntem pe teren, aşa îi aştept şi pe ei să se relaxeze o oră în sala de sport alături de noi” – Cristina Laslo, componentă a naţionalei feminine de handbal a României.

”Ne dorim cu ardoare să avem alături de noi suporterii, să avem o sală dacă se poate arhiplină ar fi perfect. Sala din Râmnicu Vâlcea e o sală despre handbal, în care se respiră handbalul, îl simţi când intri în sală şi asta are un impact pentru echipa adversă tot timpul. De asemenea, ajutorul de care noi sunt convins că ne vom bucura prin sprijinul suporterilor va fi foarte important şi abia aşteptăm să ne bucurăm alături de ei” – Adrian Vasile, selecţionerul naţionalei feminine de handbal a României.

Dedu:” Nu am emoţii pentru alegerile FRH”

Deja tradiţie la echipele naţionale, preşedintele FRH, Alexandru Dedu, le-a vizitat pe tricolore în cantonament şi a luat cina cu echipa, înainte de plecarea spre Insulele Feroe.

“Îmi face plăcere să fiu alături de echipe, mă întorc în timp 25-30 de ani…este aerul pe care l-am respirat atâta timp şi mă simt al naibii de bine când sunt lângă echipele naţionale”- Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

Pe 28 aprilie sunt programate alegerile pentru funcţia de preşedinte al FRH, unde actualul şef are 3 contracandidaţi: Constina Din, Bogdan Voina şi Maximilian Gavrilă. Alexandru Dedu spune că îşi va continua munca în fruntea federaţiei şi după 28 aprilie.

“Nu am emoţii, am nişte lucruri foarte clare în cap după care m-am condus în ultimii 8 ani şi după care mă voi conduce în următorii patru. Au fost multe atacuri, nu a fost o luptă corectă, au venit atacuri din aceleaşi direcţii, şi nu doar acum, ci în ultimii 8 ani. Renunţarea este cel mai uşor lucru pe care poate să-l facă cineva, dar eu nu m-am născut în zodia renunţării. Mi-ar fi plăcut să fie o luptă pe argumente solide, dar este vorba doar de atacuri la persoană şi multe promisiuni puerile” – Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...