Actualitate

Măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană din comuna Voiceşti

Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea, convocaţi astăzi în şedinţă de lucru la sediul Instituţiei Prefectului au decis, în regim de urgenţă, măsurile pentru izolarea şi combaterea Pestei Porcine Africane, ca urmare a confirmării unui nou focar în comuna Voiceşti.

În scopul limitării bolii, s-a decis restricţionarea circulaţiei persoanelor înspre sau dinspre locaţie, accesul făcându-se pietonal; menţinerea de dezinfectoare pietonale la intrarea/ieşirea din focar; finalizarea anchetei epidemiologice în vederea identificării sursei de infecţie.

În jurul focarului de pestă porcină africană a fost delimitată zona de restricţie care este formată din zona de protecţie şi zona de supraveghere. Măsurile adoptate de CLCB Vâlcea în zona de protecţie sunt următoarele: porcii nu vor părăsi exploataţiile în care sunt crescuţi până la ridicarea măsurilor de restricţii şi vor fi ţinuţi separat de alte specii de animale sălbatice sau domestice; se va efectua recensământul tuturor exploataţiilor de porcine. De asemenea, s-a decis supravegherea suplimentară a zonei pentru a identifica orice răspândire a bolii la alte exploataţii. În vederea descurajării comerţului ilicit cu porci vii, carne şi produse din carne, se vor face controale în trafic pe întreg teritoriul judeţului Vâlcea.

În comuna vâlceană, ultimul caz confirmat PPA a fost semnalat în gospodăria unui localnic, testele de laborator arătând că cei doi porci crescuţi pentru consum propriu poartă virusul Pestei Porcine Africane. Pe de altă parte, pe fondurile de vânătoare din zonă au fost semnalate în ultimele săptămâni noi cazuri PPA la populaţia de mistreţi. Comuna este situată la limita cu judeţul Olt, unde în cursul anului trecut au fost sacrificaţi mai mult de 100.000 de porci din gospodării şi exploataţii comerciale, ca urmare a unor multiple focare PPA înregistrate în perioada iulie-septembrie.

Pe 2021, în Uniunea Europeană, România deţine recordul negativ de cazuri PPA la porc domestic, cu 1.676 de focare raportate, o creştere de peste 60% a incidenţei, comparativ cu 2020.

Anunţarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul şi eradicarea pestei porcine africane.

Proprietarii animalelor ucise ca urmare a diagnosticării Pestei Porcine Africane şi pentru limitarea evoluţiei răpândirii bolii vor fi despăgubiţi în conformitate cu H.G. 1214/2009 cu modificările ulterioare şi cu respectarea legislaţiei sanitar veterinare în vigoare.

Pesta porcină nu se transmite la om, nu este zoonoză, dar impactul economic şi social este major. În funcţie de finalizarea anchetei epidemiologice precum şi de evoluţia bolii în teritoriu, membrii CLCB Vâlcea au decis că planului de măsuri aprobat i se pot aduce modificări.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...