La Ţară

Primarul din Perişani descătuşat de datoriile acumulate

Alesul comunei din Vâlcea speră ca anul 2013 să îl găsească elaborând proiecte ample pentru comunitate

Măsura compensării datoriilor înregistrate de administraţiile locale s-a dovedit a fi una benefică pentru Primăria Perişani, primarul Ion Sandu reuşind să onoreze aproape toate angajamentele financiare înregistrate la bugetul localităţii. Doar 250.000 lei au rămas de achitat către o firmă care a executat lucrări de interes public pe raza comunei.

Uşurare: „Am scăpat de datorii”

Cu aproape 17 miliarde lei vechi restanţe înregistrate la mijlocul acestui an, Ion Sandu respiră acum uşurat. „Am reuşit să scap de datorii. Mă rog, aproape de toate! Mai am de achitat la începutul anului viitor aproape 2,5 miliarde lei vechi către o firmă, dar sper să nu fie o problemă. La mijlocul acestui an eram aproape îngropat în datorii, peste 17 miliarde lei cu tot cu penalităţi şi cheltuieli de judecată. Abia de acum mă pot concentra pe alte proiecte”, susţine alesul din Perişani.

Un milion de euro pentru lucrări de infrastructură

"La mijlocul acestui an eram aproape îngropat în datorii, peste 17 miliarde lei cu tot cu penalităţi şi cheltuieli de judecată.", Ion Sandu, primar Perişani

Viitoarele proiecte pe care primarul Sandu speră să le ducă la bun sfârşit în 2013 au prins deja contur pe hârtie, aşteptând finanţare din partea Guvernului. „Am întocmit deja două proiecte pe Hotărârea de Guvern 577, unul vizând alimentarea cu apă a ultimului sat din comună rămas neracordat la reţea şi încă un proiect ce vizează asfaltarea drumurilor săteşti de pe raza localităţii. Ambele au valoare de câte 500.000 euro. Sper ca 2013 să vină cu veşti bune în ce priveşte finanţarea acestor proiecte”, mai spune Ion Sandu.

În căutare de parteneri

Cu prima pârtie de schi funcţională din Vâlcea, inaugurată în urmă cu doi ani, Perişaniul nu prea are lipici la investitorii în turism. Asta chiar dacă edilul a depus eforturi majore de a realiza parteneriate public-private în vederea poziţionării localităţii pe harta turistică a judeţului.
„Am încercat să realizez mai multe parteneriate, din păcate nu am găsit parteneri. Sigur, faptul că avem o pârtie de schi funcţională şi un proiect aprobat pentru a doua pârtie ar fi trebuit să constituie un avantaj pentru noi. Nu ştiu dacă este de vină criza financiară sau există o reticenţă a investitorilor de a intra într-un astfel de parteneriat, cert este că nu am reuşit să realizez o colaborare în acest domeniu. Mă gândisem chiar la o şcoală de schi, dar un astfel de proiect necesită alte utilităţi în zonă. Un monitor de schi găseam, nu era o problema, dar ar trebui să avem spaţii de cazare, spaţii de alimentaţie publică, centre de închirieri de echipament etc. Din păcate, noi nu avem investiţii făcute în acest sens. De altfel, vedeţi şi dumneavoastră, abia lucrăm la asfaltări de drumuri, pe cine să atragem într-o zonă cu infrastructură încă deficitară? Va fi nevoie poate de un deceniu sau mai bine ca aceste proiecte să prindă contur”, susţine primarul din Perişani. Până la introducerea localităţii pe harta turistică a zonei, amatorii de schi sunt aşteptaţi totuşi pe pârtia amenajată în comuna din munţii Cozia, de la sfârşitul săptămânii trecute aceasta fiind deschisă iubitorilor sporturilor de iarnă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...