Eveniment

Dreptate pentru ortacii decedaţi la Petrila

Directorii EM Petrila, condamnaţi pentru moartea a 13 mineri

Judecătorii Tribunalului Gorj i-au condamnat la închisoare cu executare pe foştii şefi de la Mina Petrila, acuzaţi de moartea a 13 ortaci în exploziile repetate din subteran, petrecute în 2008. Magistraţii au decis ca fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, şi adjuncţii săi, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, să-şi petreacă următorii ani după gratii. Cu toate acestea, cei trei directori de la Exploatarea Minieră Petrila au primit pedepse cu închisoarea mai mici în dosarul exploziilor produse în noiembrie 2008, în care 11 persoane au murit, în urma unei decizii a magistraţilor Tribunalului Gorj, care s-au pronunţat pentru a doua oară în acest caz. Tribunalul Gorj s-a pronunţat pentru a doua oară în dosarul exploziilor de la EM Petrila după ce prima sentinţă, dată tot de Tribunalul gorjean a fost casată, fiind trimisă spre rejudecare la aceeaşi instanţă de Curtea de Apel Craiova.

Conform sentinţei publicate de curând pe pagina de internet a instanţei, fostul director general al Exploatării Miniere Petrila, Aurelian Necula, a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare, cu un an mai puţin decât decisese instanţa de fond, respectiv Judecătoria Târgu Jiu, în urmă cu peste doi ani. Necula a primit pedepse diferite pentru mai multe fapte de care a fost acuzat, acestea fiind cumulate într-una singură, de şase ani, care a fost suplimentată cu şase luni, decizia fiind cu executare. Acesta a primit cinci ani de închisoare pentru moartea a şase mineri în prima explozie produsă în subteranul minei şi şase ani de detenţie pentru cei cinci mineri decedaţi în a doua explozie produsă la câteva ore după prima. Gheorghe Roşu, inginer şef securitate minieră, a fost condamnat, de asemenea, de Tribunalul Gorj, la patru ani de închisoare pentru moartea celor şase mineri din prima explozie. El a primit pedepse mai mici pentru alte fapte pentru care a fost judecat, pedepsele respective fiind contopite în pedeapsa de patru ani, care este executorie. Cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Dan Ungur, şeful staţiei de salvare minieră, a fost condamnat, la fel ca şi Roşu, la patru ani de închisoare cu executare.

Despăgubiri pentru familiile victimelor

Instanţa a decis ca Roşu şi Ungur să nu mai fie obligaţi să suporte despăgubiri civile pentru familiile celor cinci mineri decedaţi în cea de-a doua explozie. Familiile minerilor decedaţi vor primi despăgubiri doar de la Necula, CNH şi EM Petrila, care au, de asemenea, de suportat o serie de cheltuieli materiale către unităţile sanitare la care au fost trataţi minerii răniţi în cele două explozii produse pe 15 noiembrie 2008 în subteranul minei Petrila. „Obligă pe inculpatul Necula Aurelian, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la 25.652,54 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la 784,57 lei către Spitalul de Urgenţă Petroşani. Obligă în solidar pe cei trei inculpaţi, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la 94.757,95 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la 13.313,51 lei către Spitalul de Urgenţă Petroşani în loc de 120.410,49 lei respectiv 14.098,08 lei”, se precizează în verdictul instanţei. De asemenea, judecătorii au mai decis ca pentru copiii minerilor morţi să fie plătite daune morale în cuantum de câte 20.000 de lei pentru fiecare dintre aceştia. „Obligă pe inculpatul Necula Aurelian, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la câte 20.000 lei daune morale pentru fiecare din minorii Bâlbă Dacian Cristian şi Bâlbă Rareş Alexandru reprezentaţi de Bâlbă Silvia Adriana. Obligă în solidar pe cei trei inculpaţi, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la câte 20.000 lei daune morale pentru fiecare din minorii: Şipoş Antonia Elena, Stoian Cătălina Mihaela şi Alecsa Iris Nicole reprezentaţi de Şipoş Elena, Stoian Nadia Rodica şi Alecsa Liviana”, au decis judecătorii. Băiatul unui alt miner decedat în urmă cu patru ani, Robert Elekeş, ar urma să primească, în baza deciziei magistraţilor, despăgubiri civile de 4.800 de lei şi o rentă de 200 de lei lunar până la împlinirea majoratului sau până la 25 de ani, în cazul continuării studiilor. Sentinţa Tribunalului Gorj nu este una definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile. Un număr de 11 mineri au murit în cele două explozii produse la EM Petrila în 15 noiembrie 2008, alţi doi pierzându-şi viaţa ulterior din cauza rănilor suferite.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...