Eveniment

Prima „mână dreaptă” a lui Vâlcov, condamnare de patru ani

Gabriel Diaconu, fostul viceprimar al Slatinei, a primit o pedeapsă de patru ani de detenţie pentru abuz în serviciu

Un fost viceprimar al municipiului Slatina a fost condamnat la patru ani de detenţie, pentru că a atribuit nelegal contracte de lucrări publice unor firme în scopul obţinerii unui comision. Curtea de Apel Craiova a decis, la mijlocul lunii decembrie, condamnarea inculpatului Gabriel Marian Diaconu, fost viceprimar al municipiului Slatina, la patru ani închisoare în regim de detenţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, funcţionarul public obţinând pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

Complicii lui Diaconu, pedepse cu suspendare condiţionată

De asemenea, instanţa a decis condamnarea inculpatului Minel Florin Prina, administrator public la Consiliul Local Slatina, la pedeapsa de patru ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de şase ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, precum şi condamnarea inculpatului Nicolae Romaniuc, administrator la SC AC IND OLT SA, la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de trei ani, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Totodată, instanţa a constatat încetarea procesului penal faţă de inculpatul Radu Bobariu, administrator la SC TOTAL INCON SRL ca urmare a decesului acestuia.

18 contracte cu dedicaţie

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada august 2004 - martie 2006, inculpaţii Diaconu Gabriel Marian, în calitate de viceprimar al municipiului Slatina, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei Tehnice - Compartimentul Investiţii, Lucrări Publice, Licitaţii şi Prina Minel Florin, în calitate de şef serviciu şi ulterior director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, preşedinte, respectiv membru al comisiilor de evaluare oferte, au atribuit în mod nelegal şi arbitrar, un număr de 18 contracte de efectuare de lucrări publice firmelor SC AC IND OLT SA şi SC TOTAL INCON SRL, administrate de inculpaţii Romaniuc Nicolae şi Bobariu Radu. De asemenea, Diaconu Gabriel Marian a obţinut de la administratorii firmelor câştigătoare ale licitaţiilor acceptul de a subcontracta lucrările în favoarea unei firme în care avea interes personal, SC ROMPREFABRICATE SRL, firmă care astfel a obţinut contracte de lucrări în valoare totală de 6.235.123,97 RON. În schimbul acestui „serviciu”, firmele administrate de Romaniuc Nicolae şi Bobariu Radu au obţinut un comision de 2,5%, respectiv 3% pentru fiecare lucrare subcontractată.

Decont pentru lucrări neefectuate

„În plus, din dispoziţia inculpatului Diaconu Gabriel Marian, s-au întocmit sub antetul firmelor adjudecatare toate înscrisurile privind obţinerea şi derularea contractelor de lucrări, inclusiv situaţiile de plată, atestându-se lucrări neefectuate, situaţie acceptată de învinuiţii Romaniuc Nicolae şi Bobariu Radu”, ne arată în hotărârea instanţei.
În această modalitate, Consiliul Local Slatina a fost prejudiciat cu suma de 128.419,53 RON, preciza DNA. Sumele de bani încasate necuvenit de SC AC IND OLT SA şi SC TOTAL INCON SRL au fost restituite integral.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...