Eveniment

Verdict în dosarul fraudelor de la BRD

Trei afacerişti gorjeni, condamnaţi pentru o fraudă de 750.000 lei

Trei oameni de afaceri din Târgu-Jiu care au prejudiciat BRD Gorj cu suma de 750.000 de lei au fost condamnaţi de Tribunalul Gorj, pedepsele fiind între 8 şi 10 ani. Anchetatorii susţin că aceştia au folosit acte false şi determinat alte persoane să folosească documentele respective pentru a obţine credite doar cu buletinul, aşa cum erau acordate acestea în perioada anilor 2005-2007. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. În anul 2007, procurorul de caz de la acea vreme a dispus reţinerea pentru 24 de ore şi a două angajate ale BRD Gorj, ofiţeri de credite, acuzate de complicitate, instanţele de judecată neemiţând pe numele lor mandate de arestare preventivă, ulterior cele două fiind scoase de sub urmărirea penală de către un alt procuror care a preluat dosarul.

Proces vechi de cinci ani

Cei trei au fost trimişi în judecată în urmă cu cinci ani de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Conform sentinţei, Ion Cican şi Ion Gogoneţu, doi oameni de afaceri din Târgu-Jiu, au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare cu executare. Cel de-al treilea afacerist, Gheorghe Florea, va avea de executat o pedeapsă de opt ani de închisoare. Ion Cican a fost condamnat acum la zece ani închisoare, în condiţiile în care mai avea de executat un rest de 358 de zile dintr-o condamnare primită în 1999. Bărbatul a fost arestat preventiv în primăvara acestui an şi trimis ulterior în judecată pentru evaziune fiscală, după ce firma sa nu a plătit statului impozite şi TVA în valoare de 150.000 de lei. Curtea de Apel Craiova a dispus în luna octombrie judecarea acestuia în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Acte false pentru credite

Toţi trei au folosit acte false pentru a obţine credite ilegale de la sucursala BRD din Gorj. Actele au fost falsificate cu ajutorul unor ştampile reale, de la firme despre care, iniţial, spuneau că doresc să le cumpere. În rechizitoriul procurorilor, Ion Cican este acuzat că lua ştampile de la firme reale, motivând că vrea să le verifice autenticitatea la Direcţia Finanţelor Publice Gorj, deşi, în realitate, le folosea la ştampilarea unor documente în alb, documente pe care ulterior le completa cu date false sau ale unor persoane dispuse să obţină credit doar cu buletinul. Documentele erau apoi prezentate la bancă, ofiţerii de credite neştiind că au de-a face cu documente completate în fals, pe ele fiind aplicată, în fals, şi o ştampilă a ITM Gorj. Cei trei sunt obligaţi să restituie băncii prejudiciul de 750.000 de lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...