Opinii

 

Colind pentru porţi închise

Ţin mâinile închinate la spate. La adăpostul lor, stă un clinchet de copoţei pitici. Te colind. Îţi cânt la poarta iernii. Uitată de zăpadă. Chiar de eşti mai sărac ca niciodată, te colind. Îţi cântă belşugul meu. Din plămâni curaţi, fermecaţi de vocea unui pahar cristalin. Te colind la rând cu toate zilele rămase, la coada tuturor nopţilor arse. Te colind până în măduva oaselor. Până la întărirea covrigilor, până la cojirea ultimei nuci. Te colind cu speranţele zgribulite care s-au pierdut de tine, în drum. Şi te colind mai tare. Să-ţi răspândesc glasul păsărilor călătoare, poposite într-o primăvară efemeră. Te colind cu ochi de omăt neatins pe dealuri şi văi. Te colind pentru toţi cei de Sus, care, de acolo, ne-au dat un nume. Te colind cu o crenguţă verde de brad. Să-ţi răsune ecoul pădurii de acasă. Îţi cânt întreaga sărbatoare şi trâmbiţez cu aplauzele unui cor invizibil. Căci ce am tras pe sanie nu mi se mai pare greu. Te colind la braţ cu scurgerea unui an. Şi îţi cânt domol, naşterea omului din tine. Îţi colind răsăritul unei singure stele, şi-ţi aduc hamalul din mine, fara miză, la uşa ta. Te colind pentru toate globurile argintii ce ţi-au păstrat chipul în strălucire. Te colind cu atât drag! Te colind pentru toate aşteptările ce ţi-au betegit zâmbetul şi pentru străinii ce s-au îndrăgostit de el. Te colind pentru toate cadourile ce n-ai ştiut ca ţi se cuvin. Te colind, căci dragostea din noi se divide aşa. Te colind ca un zmeu eliberat spre neant, printr-un horn înfumurat. Te colind ca o galbenă gutuie alinată de lapoviţa surâzătoare. Te colind să-ţi dau, nu să-ţi cer. Te colind într-un asfinţit de pace. Ca o prietenie neîmpărtăşită, ca o dăruire secretă, ca o nostalgie niciodată îndepărtată. Te colind, fiindcă uşile nu pot sta mereu înţepenite, pentru că încuietorile mai crapă, pentru că zăvoarele cedează. Te colind ca şi când m-aş colinda cu tine. Te colind şi nu plec. Căci dincoace de poarta dumitale îţi păzesc răbdarea. Te colind să se audă pân’ departe, aşteptând ca lumea ta să se întoarcă poate cântând cu mine. Colindul fericirii cu volumul maximei încredinţări.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

19.12.2012 - 18:44Andreea Caprescu:Va multumesc si ma gandesc la voi toti

19.12.2012 - 09:01Tudor:O metafora vie din care razbate cu dragoste, daruire, lacrima, toate inobilate cu mireasma de suflet senin, colindul nostru stramosesc, nealterat de animozitatile social-politice care ne-au distrus si bruma de speranta din ultimii 22 de ani. La multi ani in prag de sarbatori, va ureaza cu inima curata, un iubitor de frumos, sinceritate, lumina , dragoste si adevar.!

18.12.2012 - 12:32Olimpia Iancu:Cand eram la scoala,cu multi,f.multi ani in urma.eram obligati sa-l comentam pe Calistrat Hogas.Atunci ,imediat,mi se parea imposibil de citit,dar mai tarziu am revenit mereu la metaforele lui minunate si inegalabile !Citind acest articol,tot un poem ca si cel comentat de mine anterior

,mi-a revenit in minte,dupa o viata,Calistrat Hogas !Iti multumesc pentru colida si pentru faptul ca ne dai prilejul,acum in prag de sarbatoare sa ne bucuram ca mai exista in tara asta si alceva decat politica ! Sarbatori fericite !

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...