Politică

S-a dat startul noului sezon de chiul parlamentar

O parte din aleşii din Oltenia au păşit cu stângul în noul Legislativ, chiulind de la festivitatea de înmânare a mandatului de parlamentar

Chiul pe rupte în Oltenia la festivităţile de înmânare a mandatelor de parlamentar desfăşurate în sediile Prefecturilor în cele cinci judeţe ale regiunii. O parte din parlamentarii ieşiţi din urnă după ziua de 09 decembrie a preferat să îşi vadă de afacerile zilnice, unii dintre aceştia trimiţând pe post de emisari chiar consoartele. Nu doar absenteismul îi caracterizeză pe unii parlamentari din Oltenia, ci şi problemele penale care îi însoţesc din viaţa de zi cu zi până pe băncile Legislativului.

Gorj: Ponta cu treabă, Toni Greblă cu emisar

Biroul Electoral Judeţean Gorj a împărţit, săptămâna trecută, certificatele de parlamentar şi celor opt deputaţi ai judeţului aleşi în 9 decembrie, cinci dintre aceştia fiind membri PSD, doi - PP-DD şi unul PDL, ultimii trei câştigând mandatele la redistribuire. Singurul care nu s-a prezentat la BEJ pentru a-şi ridica certificatul de deputat a fost premierul Victor Ponta, care duminică a câştigat cel de-al treilea mandat la Târgu Jiu. Certificatul de parlamentar al senatorului PSD Toni Greblă, care în urma alegerilor din 9 decembrie a câştigat al doilea mandat, a fost ridicat, săptămâna trecută, de la Biroul Electoral Judeţean Gorj de către soţia acestuia. Toni Greblă, care este preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, nu a fost prezent, joi, la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Gorj pentru a-şi ridica certificatul de parlamentar. „Sunt la Bucureşti, avem multă treabă aici zilele astea, eu sunt un fel de bucătar-şef. Gătim, ca să mă exprim mai plastic, pentru ca marţi, când ne reunim, să aibă cu toţii ce să mănânce”, a spus senatorul. În aceste condiţii, certificatul de parlamentar al acestuia a fost ridicat de la BEJ de către Mihaela Greblă, avocat în Târgu Jiu, care îi cunoştea pe judecătorii din Biroul Electoral Judeţean, ridicarea certificatului de senator pentru soţul său fiind o simplă procedură În urma alegerilor de duminică, Greblă a fost ales senator pentru al doilea mandat. Nici senatorul PP-DD Tudor Barbu nu a mers joi la sediul BEJ Gorj pentru a-şi ridica certificatul de parlamentar ales, dintre cei trei senatori ai judeţului aleşi în 9 decembrie doar liderul liberal Dian Popescu mergând personal la BEJ pentru a primi documentul.

Dolj: Fifor şi Oprea, prezenţi la ceremonie

Deputaţii şi senatorii de Dolj au mers şi ei la Biroul Electoral Judeţean pentru a le fi înmânate mandatele pentru următorii patru ani. Din cei 20 de parlamentari ai judeţului Dolj, doar câţiva au venit să îşi ridice oficial certificatele. Mizând pe forţa afişată de doljeni în structurile administrative şi legislative centrale, Marius Deca, prefectul judeţului, a declarat că i-ar plăcea ca în următorii patru ani să existe o legătură între Dolj şi Bucureşti. „Eu vreau să legăm judeţul de capitală printr-o autostradă. Poate reuşim să facem lobby şi pentru un nou stadion”, l-a spus Deca noilor parlamentari. „Cel mai important lucru este să ne respectăm promisiunile făcute oamenilor, acelea de a dezvolta acest oraş. Le mulţumesc tututor pentru votul acordat pe data de 9 decembrie”, a declarat Mihai Fifor, senator de Dolj. De asemenea, senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au avut încredere în capacitatea sa de a-i reprezenta în Parlament. “Am dedicat această victorie oamenilor care au decis că sunt potrivit să ocup acelaşi loc în Parlament. Cred că cel mai greu este nu să ajungi sus, ci să te menţii acolo. Sunt conştient că românii aşteaptă mult de la noi, aşteaptă schimbarea promisă şi, aşa cum este drept, vor rezultate concrete, rapide, soluţii care le-au fost refuzate în aceşti opt ani. Desigur, va fi o muncă dublă, aceea de a reface ceea ce au distrus cei dinaintea noastră şi aceea de a clădi prin propriile forţe şi programe o nouă viziune care are menirea de a-i face pe toţi cetăţenii să se simtă puternici, fiind beneficiarii unor măsuri de protecţie socială concrete. Doljul are 20 de parlamentari şi este clar că nu avem voie să dezamăgim. Sunt sigur că lucrurile au intrat pe un făgaş normal de şapte luni, majoritatea şi-a exprimat voinţa cât de clar se poate pentru a doua oară. Acest nou mandat, al treilea, nu este un premiu, ci o datorie îmbucurătoare pe care vreau s-o onorez în numele tuturor celor care au făcut diferenţa spunând: Oprea merită să fie acolo. Pentru cetăţenii din colegiul meu, acest mandat este biletul pe care il ofer spre Romania Puternică”, a declarat senatorul doljean.
Una din surprizele acestor alegeri, profesoara din Caracal, Cristina Anghel, cea pe care puţini o creditau cu şanse la câştigarea luptei pentru senat într-un colegiu cu Antonie Solomon şi Mărinică Dincă îşi doreşte să realizeze cât mai multe din ceea ce şi-a propus. „Sper să reuşesc să fac ceea ce mi-am propus. Nu ştiu cu ce să încep pentru că orice aş face tot este bine pentru craioveni. Probabil o să fac parte din comisia de învăţământ. Legea Învăţământului trebuie abrogată şi făcută alta. Asta este o mizerie de lege. Trebuie făcută alta care să respecte drepturile elevilor, părinţilor şi ale cadrelor didactice. Aş schimba toată legea şi m-aş gândi la cea de la Spiru Haret şi cea din tipurile celelalte care era mult mai bună decât cea de astăzi”, a declarat Cristina Anghel la finalul decernării diplomei care îi conferă posibilitatea de a adopta legi din scaunul de senator pentru următorii patru ani.

Solomon, Neţoiu, Geoană şi Iane, marii absenţi

Cei doi mari câştigători în urma redistribuirii, Gigi Neţoiu şi Antonie Solomon, nu au binevoit să vină să îşi primească certificatele de Senator, respectiv Deputat. Ele au fost luate de un coleg de-al lor de la Partidul Poporului Dan-Diaconescu. Se pare că cei doi sunt plecaţi din oraş, treburile personale fiind mult mai importante pentru ei decât această manifestaţie. Pe lângă cei doi, un alt nume greu a decis să nu se alăture parlamentarilor prezenţi la festivitate, şi anume senatorul Mircea Geoană. Acesta a câştigat colegiul numărul cinci cu 70,75% din voturi, obţinând astfel cel mai bun scor din judeţ la Senat. La fel a procedat şi proaspătul deputat Daniel Iane, care, după ce a câştigat la mustaţă, nu a binevoit să se deplaseze din Bucureşti pentru a intra în posesia mandatului.

Olt: Defilare la ţol festiv, retragere pe fugă

Membrii noii structuri a Parlamentului rezultată în urma alegerilor legislative din 9 decembrie au intrat, săptămâna trecută, în posesia mult-râvnitelor certificate de „aleşi ai neamului”. Ceremonia a avut loc la sediul Prefecturii Olt din Slatina, acolo unde a fost stabilit Biroul Electoral Judeţean. Ceremonia a fost amânată cu un sfert de oră deoarece noii parlamentari ai PSD au ţinut să vină toţi odată. Mult-aşteptatul moment pentru noii parlamentari de Olt a sosit. Aceştia şi-au primit certificatele care le atestă noua calitate oficială. Cei 13 parlamentari, patru senatori şi nouă deputaţi, au venit la ţol festiv la sediul Biroului Electoral Judeţean Olt, amenajat de data aceasta chiar în sediul Prefecturii Olt, unii mai veseli decât alţii.
Primii sosiţi au fost cei inferior numeric, respectiv parlamentarii PP-DD, formaţiune care a surclasat fără drept de apel ARD (PDL-PNŢCD-FC) şi are trei reprezentanţi rezultaţi în urma redistribuirii. Senatorul Teiu Păunescu şi deputaţii Luminiţa Adam Pachel şi Dumitru Niculescu au fost primii în sala de festivităţi unde s-a derulat evenimentul. Pesediştii au venit în bloc. În frunte cu liderul organizaţiei judeţene, Paul Stănescu, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, cei trei senatori şi şase deputaţi ai partidului au afişat o mină veselă şi nepăsătoare. Într-un final, toţi cei 13 parlamentari de Olt au intrat în posesia certificatelor, nu înainte de a fi felicitaţi de judecătoarea Carmen Marinescu, preşedintele BEJ Olt. La finalul ceremoniei, parlamentarii au ieşit rapid din micuţa sală de festivităţi, fără să imortalizeze momentul într-o poză de grup pe care să o aibă drept amintire.

Vâlcea: Mandate ridicate, chef pe apucate

În Vâlcea, parlamentarii ieşiţi în urma alegerilor din 09 decembrie s-au prezentat cu mic cu mare pentru a-şi ridica mandatele din mâna preşedintelui BEJ Vâlcea. Ceremonia s-a desfăşurat rapid, fiind urmată apoi de sărbătorirea victoriei organizată de aleşii USL în două locaţii diferite din judeţ: Horezu şi Călimăneşti.

Cu „tinicheaua penală” în Parlament

Din cei 48 de reprezentanţi ai oltenilor în Parlament doar puţini se pot lăuda cu un trecut nepătat. La polul opus, o serie de noi aleşi în Legislativ vor duce pe băncile Parlamentuluişi izul penal al afacerilor pentru care li s-au întocmit dosare penale. Primul pe listă este gorjeanul Dian Popescu care a primit certificatul de parlamentar ales la o zi după ce anchetatorii l-au trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat, printre altele, că în 2008 ar fi dat mită unui primar PNL pentru a-i facilita ulterior un contract pentru construirea unui stadion de fotbal. Liderul PNL Gorj spune că el îşi dorea ca dosarul să fie trimis la instanţă de mai mult timp, declarându-se uimit că rechizitoriul a fost întocmit imediat după ce au trecut alegerile şi el a fost ales parlamentar. „Nu e nicio problemă, chiar mă bucur că au fost finalizate cercetările, pentru că am ocazia să îmi dovedesc nevinovăţia”, a menţionat senatorul. Nici PP-DD-iştii craioveni Antonie Solomon şi Gigi Neţoiu nu o duc tocmai bine la acest capitol, Solomon având un proces nefinalizat încă în care procurorii DNA îl acuză de obţinerea unor sume necuvenite de la fostul patron al FC Argeş, Cornel Penescu, pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru un supermarket PIC. Neţoiu, în schimb, a primit deja o condamnare cu suspendare în celebrul dosar al transferurilor în fotbal, făcând însă recurs la hotărârea dată de magistraţii Tribunalului Bucureşti. În Vâlcea, pesedistul drăgăşenean Vasile Bleotu este vânat de Agenţia Naţională de Integritate, acesta fiind acuzat că, pe lângă calitatea de parlamentar deţinută în mandatul 2008-2012, a ocupat şi funcţia de director economic în cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...