Inedit

Şantier arheologic deschis la limita dintre Râmnic şi Mihăeşti

O nouă descoperire arheologică de pe raza judeţului Vâlcea arată şi mai clar modul în care populaţia geto-dacă şi trupele romane au convieţuit laolaltă între cele două războaie de cucerire a Daciei iniţiate de împăratul Traian.

Un număr de 16 complexe (gropi menajere, locuinţe etc) au fost descoperite de arheologi, aşezarea fiind tabăra cohortei a III-a Flavia Bessorum, formată din trupe racolate din tribul tracic al Bessilor din sudul Dunării.

"Trupele auxiliare erau sub comanda celor stabilite la Buridava romană, de pe teritoriul localităţii Stolniceni şi aveau misiunea de a apăra culoarul de transport care ducea către depresiunea Horezu", a explicat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, Claudiu Tulugea.

Aşezarea a avut o viaţă destul de scurtă (102-105 e.n.), în momentul declanşării celui de-al doilea război daco-roman, aceasta fiind cucerită de daci, iar trupele retrase din zonă. Până acum, au fost descoperite fragmente ceramice şi dovezi ale construcţiilor temporare din lemn, realizate în acest punct strategic.

"Săpăturile pe care colegii de la Muzeul de Istorie le fac în aceste zile, într-o zonă de pe teritoriul Municipiului Râmnicu Vâlcea, la limita cu localitatea Mihăeşti, au scos la lumină o aşezare romană. Dovezile arheologice atestă faptul că, după primul război daco-roman (101-102), Oltenia a rămas sub stăpânire romană şi că soldaţii romani au convieţuit alături de geto-daci. Aşezarea de aici era legată de centrul de putere de la Buridava romană şi reconfirmă faptul că în Vâlcea, cel mai frumos judeţ din România, există urme ale civilizaţiei romane", a punctat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, după o vizită la noul sit arheologic inaugurat în Vâlcea.

Din toamna anului trecut, instituţia a luat măsuri drastice pentru protejarea siturilor arheologice aflate în administrarea instituţiilor din subordine. Printre acestea se află şi situl arheologic Buridava Romană, care se află în proprietatea judeţului şi în administrarea Muzeului Judeţean, un loc de unde persoane din localitate luau piatră, afectând structura monumentului.

Pentru a evita degradarea acestei bijuterii istorice, CJ Vâlcea a investit în restaurarea şi conservarea monumentului şi a oferit resursele financiare necesare împrejmuirii şi igienizării zonei, dar şi monitorizării video a acesteia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...