Actualitate

Începe „partajul” pe zestrea sindicaliştilor Oltchim

Gruparea sindicală condusă de Corneliu Cernev este decisă să ceară o parte din patrimoniul Sindicatului Liber Oltchim

2013 vine cu veşti destul de proaste pentru liderul de sindicat Mihai Diculoiu, din cadrul Oltchim. Contestatarii săi, conduşi de Corneliu Cernev, se pregătesc să înfiinţeze un nou sindicat în cadrul companiei şi au de gând să solicite împărţirea patrimoniului deţinut de Sindicatul Liber Oltchim, condus de Diculoiu. Printre bunurile încredinţate de-a lungul timpului de către conducerea combinatului către sindicatul lui Diculoiu se numără o bază de agrement, mai multe magazine de desfacere a mărfii situate pe platforma chimică, dar şi un bloc de garsoniere.

Partaj pe averea încredinţată de Roibu

Considerat de către sindicaliştii din cadrul Oltchim drept mâna dreaptă a lui Roibu, Mihai Diculoiu a ajuns să gestioneze prin Sindicatul Liber Oltchim mai multe bunuri imobile încredinţate de către fostul director al combinatului chimic. Pentru contestatarii săi, decişi să se grupeze în spatele lui Corneliu Cernev în viitorul sindicat „Libertatea”, administrarea bunurilor primite în patrimoniu a fost făcută discreţionar de către Diculoiu, acesta având în primul rând grijă de ciracii săi. „Baza de agrement de la Fedeleşoiu a fost preluată în administrare, urmând să asigure venituri din organizarea unor evenimente private, prioritate având membrii de sindicat. Din ce am înţeles de la colegii mei, unii dintre ei nu au avut acces deloc la serviciile oferite de această bază, în timp ce pentru alţii preţul a fost mai piperat pentru organizarea unor petreceri decât pentru apropiaţii lui Diculoiu”, descrie situaţia Corneliu Cernev. Liderul protestatarilor este decis ca după înfiinţarea noului sindicat să solicite împărţirea patrimoniului administrat acum de Sindicatul Liber Oltchim. „În funcţie de ponderea fiecărui sindicat, acest patrimoniu va trebui împărţit. Nu putem să-i lăsăm «jucăria» lui Diculoiu, iar muncitorii noştri să stea pe margine”, susţine Cernev.

„Cernev a apărut doar pentru a ne doborî pe mine şi pe Roibu”

"Marcu şi Prisăcaru au cumpărat duplexuri în acest bloc de garsoniere şi nu s-a întrebat nimeni cum a fost posibil. Sindicatul Liber este în comisia care s-a ocupat de vânzarea camerelor din Căminul de nefamilişti.", Corneliu Cernev, lider sindical Oltchim

În replică, Mihai Diculoiu susţine că intenţia lui Corneliu Cernev de a înfiinţa un nou sindicat şi de a solicita împărţirea patrimoniului aflat în administrare este sortită eşecului. „Nu cred că are vreo şansă în acest sens. El şi protestatarii lui au avut o singură misiune. Cernev a apărut în faţă doar pentru a ne doborî pe mine şi pe directorul Roibu. Nu cred că se pune problema împărţirii patrimoniului aflat în administrarea Sindicatului Liber Oltchim. Noi am făcut totul la vedere şi am raportat orice acţiune membrilor sindicatului”, susţine Diculoiu.

Căminul de nefamilişti, afacere cu dedicaţie

Nu doar baza de agrement a ridicat semne de întrebare privind corectitudinea afacerilor realizate cu bunurile aflate sub controlul direct al lui Mihai Diculoiu. Potrivit lui Corneliu Cernev, căminul de nefamilişti al societăţii s-a transformat într-o afacere imobiliară de succes, unele duplexuri fiind încredinţate unor apropiaţi ai lui Diculoiu înainte de a se face oferta de vânzare către alţi angajaţi ai societăţii. Printre cei favorizaţi se află „umbra” lui Diculoiu din ultimul deceniu, Mircea Prisăcaru, dar şi numărul trei din sindicat, Sorin Marcu. „Marcu şi Prisăcaru au cumpărat duplexuri în acest bloc de garsoniere şi nu s-a întrebat nimeni cum a fost posibil. Sindicatul Liber este în comisia care s-a ocupat de vânzarea camerelor din Căminul de nefamilişti. S-au dat camere unor persoane chiar înainte să se vândă către salariaţii societăţii. Aceşti oameni au vândut, ulterior, la numai două săptămâni, camerele primite de la sindicat, la o sumă mult mai mare. Acele persoane au obţinut camerele în această comisie de sindicat. Nu s-a respectat niciun criteriu de prioritate”, susţine Cernev. Conform acestuia, Mircea Prisăcaru deţine cheia tuturor afacerilor puse la cale de Diculoiu, fiind şi contabilul-şef al societăţii comerciale care administrează patrimoniul Sindicatului Liber Oltchim. „Pe lângă baza de agrement de la Fedeleşoiu, sindicatul mai deţine un magazin de comercializare îmbrăcăminte şi unul cu produse alimentare, ambele aflate la ieşirea din combinat. Nu sunt însă singurele afaceri, Diculoiu a obţinut şi livrarea echipamentului de lucru şi de protecţie, precum şi a obiectelor de igienă sanitară din Oltchim SA. Există informaţii recente care atestă faptul că bocancii de lucru livraţi prin intermediul firmei depăşesc preţul de achiziţie normal. Dacă acest lucru s-a întâmplat şi în trecut rămâne de văzut unde s-au dus banii”, explică adversarul sindical al lui Diculoiu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...