Inedit

Puşcăriaşi deghizaţi în Moş Crăciun pentru bătrânii din cămine

Indivizii certaţi cu legea îşi vor exploata latura sensibilă făcând gesturi umanitare de Sărbători

Condamnaţii din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin au un program aparte de sărbători. Pe lângă privilegiile de care se vor bucura graţie dovezilor de bună purtare, puşcăriaşii vor vizita lăcaşuri sfinte, vor iniţia acţiuni de caritate pentru bătrânii instituţionalizaţi şi şase dintre deţinuţi, mai precis cei cu aptitudini de gazetari, vor redacta un număr special al revistei penitenciarului. Surprizele nu se termină aici, pentru că, de Crăciun, cei aflaţi în închisoare vor inaugura şi o expoziţie de icoane pictate pe sticlă.

Moş Crăciun nu-i uită pe cei aproximativ 400 de deţinuţi din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. 15 dintre ei, adică cei care au avut o bună conduită şi care au participat activ la activităţile lucrative sau la activităţile de reintegrare socială, au fost propuşi pentru recompense, care constă într-o învoire de o zi, pentru a petrece Crăciunul ori Revelionul, după caz, acasă, alături de cei dragi. Conducerea penitenciarului nu-i lasă de izbelişte de sărbători nici pe ceilalţi deţinuţi, indiferent de condamnările pe care le-au primit. Concret, este vorba de suplimentarea normei de hrană cu carne friptă la cuptor şi cu cozonaci. S-au mai anunţat oferirea de cadouri persoanelor private de libertate necăutate de familie, cadouri care vin din partea reprezentanţilor unor organizaţii nonguvernamentale. Prelungirea programului de vizionare a programelor tv în celule, împodobirea bradului de Crăciun fie la clubul mare al unităţii, fie la sectorul vizită, organizarea sau intermedierea unor întâlniri între persoanele private de libertate şi copiii acestora, aflaţi în centrele de plasament, la sectorul vizită sau, după caz, în comunitate, în funcţie de regimul de executare, în condiţiile legii sunt şi ele alte privilegii de care deţinuţii se pot bucura, dată fiind această perioadă.

Cinemateca din penitenciar difuzează filme de Crăciun

Poate puţini ştiu că în Penitenciarul Severin există o cinematecă la care deţinuţii au acces de sărbători sau o revistă specială la care scriu şase puşcăriaşi cu aptitudini de jurnalişti. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Severin, inspectorul principal Andrei Oţel, ne-a declarat că toate acestea, precum şi alte activităţi specifice domeniului reintegrare socială au fost reunite în cadrul unui proiect de activitate intitulat „Proiectul de Crăciun”. Acest proiect include, printre altele, vizionarea unor filme, materiale documentare sau informative despre sărbătorile religioase din această perioadă sau semnificaţia obiceiurilor de iarnă. O supriză este redactarea unui număr special al revistei penitenciarului, dedicat Sărbătorilor de Iarnă de către şase persoanele private de libertate, vizionarea celor mai frumoase filme de Crăciun, în cadrul unei cinemateci, la cluburile unităţii - „Cinemagia Crăciunului”. Deţinuţii vor fi implicaţi şi într-o acţiune cu scop caritabil. Este vorba de susţinerea unui spectacol de colinde şi oferirea de cadouri bătrânilor de la Căminul de Bâtrani Vânjuleţ. „Conducerea penitenciarului mai are în program organizarea unor expoziţii locale cu obiecte confecţionate de persoanele private de libertate, expoziţie cu 25 lucrări, icoane pictate pe sticlă în cadrul Muzeului «Porţile de Fier», organizarea unei vizite la mănăstirea Sfânta Ana, informarea persoanelor private de libertate în legătură cu principalele sărbători religioase din această perioadă şi semnificaţia acestora, precum şi organizarea slujbelor religioase specifice acestei perioade, prin atragerea preoţilor slujitori de la biserici din comunitate şi de la alte culte”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Severin, inspectorul principal Andrei Oţel.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...