Economic

”Show me the money!!” - Ce îşi doresc angajaţii români în 2022

Măriri de salariu şi mai multă apreciere din partea şefilor, acestea par să fie dorinţele a mai mult de jumătate din angajaţii români. Nivelul de stres crescut din 2021 îi face pe 30% din respondenţii unui sondaj BestJobs să se declare nemulţumiţi de actualul loc de muncă, în vreme ce aşteptările celorlalţi să îndreaptă clar spre creşterea salariilor (51%) şi aprecierea venită din partea şefilor (66%).

La limită

Pentru angajaţii români, 2022 începe pe fondul epuizării fizice şi psihice aduse de tot tăvălugul creat de pandemie în 2021: sistem mixt sau remote de lucru, perioade de izolare impusă, haos organizaţional în companiile în care activează, scumpiri pe bandă rulantă la produse şi servicii de bază etc.
Principalele nemulţumiri ale angajaţilor au legătură cu salariul (46%), cu mediul de lucru considerat stresant (25%) şi cu dezechilibrul între timpul alocat jobului şi cel dedicat familiei şi hobby-urilor (11%).

60% dintre respondenţi afirmă că nivelul de stres la job a crescut în 2021, arată sondajul BestJobs. Printre motivele care influenţează cel mai mult percepţia angajaţilor cu privire la stres, aceştia enumeră modul haotic de organizare a activităţii (40%), supraîncărcarea (32%) şi preluarea din sarcinile colegilor (27%), lipsa unui echilibru sănătos între viaţa personală şi job (22%) şi teama că ar putea să îşi piardă jobul (10%).

Hotărâţi să îşi pună nevoile pe primul plan în 2022, angajaţii se aşteaptă ca angajatorii să le arate că munca le este apreciată (66%), să le ofere posibilităţi de promovare (45%) şi să îi sprijine în dezvoltarea profesională (41%). În plus, 51% dintre respondenţi au spus că speră la o creştere salarială în acest an, salariul fiind printre principalele motive de nemulţumire.

„Al doilea an pandemic şi-a făcut simţit efectul asupra angajaţilor şi cel mai bine se vede dacă ne uităm la nivelul lor de rezilienţă. Aceştia sunt mai predispuşi la burnout, colaborează mai greu şi sunt mai dificil de motivat, aşa cum observă şi angajatorii. Cheia succesului pentru 2022 este să le pună la dispoziţie angajaţilor beneficii menite să le crească nivelul de satisfacţie atât la job, cât şi pe plan personal, mai ales că acum distincţia este mult mai neclară. În plus, Raportul anual BestJobs ne arăta că 45% dintre recrutori se aşteaptă să găsească mai greu candidaţii potriviţi anul acesta, deci ar trebui să se concentreze şi mai mult pe retenţia angajaţilor buni”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.

În căutarea flexibilităţii

Angajatorii ar trebui să se concentreze în special pe asigurarea flexibilităţii în stabilirea programului de lucru al angajaţilor, spun experţii în HR. Un program flexibil şi suport pentru echilibrul între viaţa personală şi profesională prin acces la psihoterapie şi coaching ar creşte nivelul de rezilienţă al angajaţilor în 2022

Principalul beneficiu pe care şi-l doresc angajaţii în 2022 este programul flexibil, după cum au declarat 27% dintre angajaţii participanţi la sondaj, împreună cu posibilitatea de lucra de acasă. Mai multe zile de concediu de odihnă (23%) şi coaching pentru dezvoltarea personală şi profesională (21%) completează topul de care recrutorii ar trebui să ţină cont pentru o mai bună satisfacţie a angajaţilor la job. Pe lângă acestea, respondenţii au mai menţionat abonament la clinici medicale private (18%), asigurare de sănătate privată (13%) şi cursuri şi traininguri de reconversie profesională (10%). Sondajul BestJobs a fost realizat în perioada 23 decembrie 2021 - 6 ianuarie 2022, pe un eşantion de 1.358 de utilizatori de internet.

Sursa foto: https://www.ciphr.com/

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...