Ultima Oră

Cât de apăsător va fi valul 5 al pandemiei în Vâlcea? Neoficial se vorbeşte de o creştere de 300% a cazurilor

Vâlcea se pregăteşte să înfrunte un val 5 COVID care se anunţă mult mai intens decât faza precedentă a crizei sanitare. Valul IV al pandemiei a necesitat un număr maxim de 170 de paturi pentru bolnavii COVID internaţi în spitalele din Vâlcea. Acum, numărul avansat, pe surse neoficiale, este de 517 de paturi.

Şedinţă cu şef lipsă

Pe 07.01.2022, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea ar trebui să aibă o şedinţă pentru stabilirea noilor măsuri de stopare a răspândirii virusului în comunitate.

Noul prefect, Alin Voiculeţ (PSD) încă nu a reuşit să găsească poteca lină care să-l conducă spre instituţie, deşi biroul unde e şef (CASS Vâlcea) este la doar 500 metri distanţă. În Prefectură nu l-a zărit nimeni.

Vechiul prefect, Sebastian Fârtat a luat cunoştinţă de numirea lui Voiculeţ, dar nu are cui să predea cheile biroului, responsabilităţi etc.

O şedinţă CJSU trebuie prezidată de către prefect, dar care e acesta?

În tot acest timp, DSP întocmeşte fişe de protocol şi face calcule pe ce poate miza ca spaţii libere în spitalele din judeţ. Ca de obicei, nimic nu bate cu calculele iniţiale sau cu prognozele venite de la nivel central.

„Nu ştiu de unde aveţi cifra de 517 paturi. Este exagerat şi ştiu ce spun, în condiţiile în care mă ocup de comunicare între instituţii. Avem un deficit de 2 medici pe ATI, dar în rest sper să facem faţă valului 5. DSP a solicitat unităţilor spitaliceşti private din judeţ o poziţie faţă de posibilitatea deschiderii centrelor de evaluare a pacienţilor şi nu am primit niciun răspuns”, afirmă Amelia Piţigă, purtător de cuvânt DSP Vâlcea.

În realitate...

Valul 5 al pandemiei s-ar putea să nu lase multe victime în urmă, dacă varianta Omicron va fi cea predominantă, dar, cu siguranţă, va pune presiune pe sistemul sanitar al judeţului. Chiar şi cu investiţii realizate în ultimii 2 ani, Vâlcea are mult de recuperat pentru a face faţă unei crize de amploare celei anunţate de către oficialităţile centrale (150.000 până la 220.000 de cazuri zilnice la nivel naţional).

Partea proastă este că dincolo de cei doi medici specializaţi în boli infecţioase şi reclamaţi ca fiind absenţi din organigrama spitalelor din judeţ, sistemul de sănătate joacă şotron pe marginea prăpastiei.

„Dincolo de ceea ce spunem personal alocat cazurilor COVID grave, spitalele vâlcene se confruntă cu o acută criză a personalului medical. Avem medici ieşiţi la pensie, care vin şi prestează câte o jumătate de tură pe radiologie sau pe ATI în spitale orăşeneşti cum sunt Brezoi sau Horezu. Culmea ironiei este că, la Horezu de exemplu, avem dotări similare unei secţii de spital municipal, dacă nu chiar superioare, dar tot nu reuşim să atragem personal. Salariile şi modul în care este catalogat spitalul ne trag în jos, chiar dacă autorităţile investesc în dotări”, concluzionează Adrian Buşu, jurist şi purtător de cuvânt al Colegiului Medicilor Vâlcea.

Pentru moment, judeţul are o rată totală de infectare de 0,43 la mia de locuitori cu o singură localitate, Sălătrucel, care depăşeşte pragul de alertă de 3,00/1000 locuitori. Valul 4 însă a arătat cât de fragil este sistemul sanitar din judeţ în faţa crizelor sanitare, în urmă cu doar două luni, jumătate din harta Vâlcii fiind sub cod roşu de alertă COVID.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...