Politică

Cinstirea unui mare român

​Destinul lui I.G. Duca a fost asemenea aceluia al multora dintre românii născuţi în ultima parte a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea: indiferent de grupul social din care au venit – în cazul lui Duca este vorba de familia unui inginer bucureştean- cei meritorii au fost sprijiniţi pentru a studia în ţară şi străinătate, astfel încât să populeze structurile administrative şi politice ale României moderne. Format în ţară şi la Paris, I.G. Duca este, în primul rând, prin propriul efort intelectual un important jurist, este apropiat Brătienilor şi devine liberal din convingere; solida sa formaţie şi ataşamentul faţă de Partidul Naţional Liberal îl poartă în unele dintre cele mai înalte poziţii ale statului român, ministru în repetate rânduri şi prim-ministru; liberalii îi încredinţează preşedinţia celui mai important şi mai vechi partid al României. În toate sarcinile îndeplinite, I.G. Duca dovedeşte competenţă şi devotament demne de recunoaşterea contemporanilor şi a urmaşilor. Dă pentru ţară jerfa supremă căzând victimă unui asasinat extremist tocmai pentru că lucra la apărarea acesteia în faţa valului de nebunie care cuprinsese Europa.

I.G. Duca a fost în mai multe rânduri în Parlamentul României ca reprezentat al unei circumscripţii vâlcene; această legătură între el şi locuitorii judeţului s-a stabilit nu numai pentru că aici a avut prima numire ca judecător, ci şi pentru că a preţuit locurile şi oamenii lor pâna la a îşi dori să se lege cu ele pe veşnicie, cerând să fie înhumat împreună cu soţia sa în pronaosul bisericii de la Urşani-Horezu.

Miercuri, pe 29 decembrie, ziua în care în 1933 a fost asasinat, în organizarea PNL Vâlcea şi sub înaltul patronaj al preşedintelui Senatului şi prim-ministrului României, liberali din toată ţara s-au întâlnit într-o manifestare omagială la monumentul şi mormântul lui I.G. Duca din Urşani-Horezu. La eveniment au fost prezenţi pentru a îşi arăta cinstirea, ţinând şi alocuţiuni, preşedintele Senatului şi preşedinte al PNL, Florin Cîţu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă. Aceşti oaspeţi de marcă au arătat, în intervenţiile lor, continuitatea eforturilor făcute în prezent de guvernele liberale cu munca depusă de-a lungul istoriei de generaţii de liberali pentru construirea României moderne, I.G. Duca fiind un ilustru exemplu în acest sens; vorbitorii au arătat că omagiul cel mai înalt îl pot aduce astăzi liberalii înaintaşilor lucrând cu dăruire pentru propăşirea României.

Întâlnirea de la Urşani-Horezu este o reafirmare a tradiţiei şi virtuţilor liberale care au consacrat chemarea „prin noi înşine”; numai fiind puternici, suntem o parte de încredere în parteneriatele pe care le avem cu prietenii noştri occidentali; şi puternici nu putem fi decât dacă suntem responsabili, solidari şi prosperi. Pentru toate acestea a lucrat I.G. Duca, au lucrat personalităţile liberale ale trecutului şi pentru aceasta lucrăm noi, liberalii de astăzi.

Filiala PNL Vâlcea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...