Sub Lupă

Alertă pentru autorităţi. Motorina din caverna de sub Câmpul III de sonde de la Ocnele Mari inundă fântânile de pe strada Goruniş.

Marţi, 21 decembrie, familia Zamfir din Ocnele Mari s-a trezit iarăşi cu motorină fântână. Gosopodăria ei se află foarte aproape de sondele 413 şi 416 din Câmpul III Lunca prin care Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea (sucursală a Salrom) exploatează sare în soluţie lichidă (se pompează apă şi se extrage saramură). Deşi societatea este poluator cert, reprezentantul ei venit la faţa locului le-a vorbit foarte arogant oamenilor, deşi este chiar orginiar din acea zonă a localităţii. Familia Zamfir va înregistra mâine sesizări şi la Garda de Mediu şi Agenţia de Protecţie a mediului.

EM Râmnicu Vâlcea l-a trimis să verifice situaţia pe inginerul Mihai Niţescu, el fiind şi originar din acea zonă a Ocnelor Mari, totodată şi consilier local, din partea ALDE. După un schimb neprincipial de replici, le-a spus oamenilor că, dacă nu le convine situaţia, să dea societatea în judecată.

Numai că fântâna nu este pentru prima dată afectată, în trecutul apropiat ea a mai fost curăţată de cei de la miniera. Dar, cel mai important, este şi un barometru al mişcărilor din adâncuri care dau fiori permanent localnicilor. În procesul tehnologic, motorina este folosită ca fluid izolant şi de stabilizare, care să umple golul lăsat în cavernă de exploatarea sării şi să nu se prăbuşească tavanul din nou, provocând revărsări dezastruoase precum cele din 2001, 2004 (Cîmpul I de sonde) şi 2009 (Câmpul II). Faptul că motorina inundă fântânile poate însemna că stratul de pământ din tavanul cavernei s-a subţiat, combustibilul fiind impregnat în el.

În zonă se află mai multe gospodării, precum şi un obiectiv important de patrimoniu, străvechiul lăcaş de cult Biserica “Sfântul Ioan Gură de Aur”, atestată documentar din 1595.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...