Special

Noi provocări pentru angajatori. 60% din angajaţii care vor să schimbe job-ul se consideră subapreciaţi

Nemulţumirea creşte în rândul angajaţilor români care, după doi ani de pandemie, se văd blocaţi în acelaşi post în cadrul companiilor în care lucrează şi cu venituri la nivelul anului 2019 sau chiar mai reduse.

Aproape două treimi (60%) din anagajaţii care speră ca 2022 să vină cu o schimbare a locului de muncă spun că se simt subapreciaţi de actualii şefi, conform celui mai recent studiu realizat de compania Randstad pe piaţa din România.

Salariul competitiv nu rezolvă tot

Ediţia de toamna a studiului Randstad Workmonitor indică o tendinţă ce poate fi numită "Anul conştientizării asupra parcursului profesional în linie cu aşteptările personale" în rândul angajaţilor, care au dobândit, în urmă pandemiei, o mai mare claritate cu privire la ce îşi doresc de la viaţa lor, în plan profesional şi personal. Cel mai recent studiu realizat de compania Randstad relevă cum se reflectă acest lucru în deciziile lor şi care sunt aşteptările pe care le au de la angajatori pentru a-i susţine în privinţa acestora. Randstad Workmonitor arată că peste 60% din angajaţii români care îşi caută un alt job o fac pentru că se consideră subapreciaţi la locul de muncă actual, faţă de media globală de 54%. Prin comparaţie, procentul minim este înregistrat în Luxemburg (34%), iar cel maxim în India (76%), în timp ce, la nivelul Europei de Est, în Turcia acesta este de 67%, iar în Republica Cehă de 47%.

“Pentru angajatori, este momentul să reevalueze ce au de făcut pentru a veni în întâmpinarea noilor perspective şi aşteptări pe care le-a dobândit forţa de muncă, în urma pandemiei. Un salariu competitiv este o condiţie necesară, dar nu suficientă. Este util de revizuit pachetul de beneficii, astfel încât acesta să îi susţină pe angajaţi să integreze cât mai uşor responsabilităţile legate de viaţă personală şi de familie cu acelea de la birou. Totodată, Randstad Workmonitor a identificat o nevoie a angajaţilor până în acest an mai puţin vizibilă, aceea ca activitatea lor să răspundă unui scop important pentru ei", Mihaela Maranca, Director General, Randstad România

Când iau în considerare o mutare în carieră, angajaţii se uită la criterii rezultate din întrebările existenţiale pe care şi le-au adresat în ultimii aproape doi ani, precum o activitate cu sens, program flexibil, lucrul la distanţă, stresul minim la locul de muncă şi un mediu de lucru sigur. Pachetul de compensaţii ramâne cel mai important criteriu, dar elementele non-financiare vor fi cele care îi vor diferenţia pe angajatori în strategia lor de atragere a forţei de muncă. 48% din angajaţii români declară că sunt mulţumiţi de situaţia lor actuală, dar rămân deschişi la noi oportunităţi. Alţi 15.7% caută activ un alt loc de muncă, plănuiesc să se pensioneze în curând, şi-au schimbat recent locul de muncă, s-au mutat într-o altă industrie sau şi-au luat o pauză. Doar o treime (33%) dintre ei sunt mulţumiţi de situaţia curentă şi nu intenţionează să îşi schimbe locul de muncă.

Tot mai stresaţi

Stresul adus de noile condiţii de muncă impuse de resptricţiile din timpul pandemiei îşi pune tot mai mult amprenta pe forţa de muncă din ţara noastră. 45% dintre angajaţi spun că se simt tot mai stresaţi şi vizează o schimbare în viaţa lor profesională. Îmbucurător este faptul că, din acest punct de vedere, suntem cu 4 procente sub media globală (49%).

Totodată, 49% se simt inspiraţi de colegi şi / sau prieteni să facă o schimbare în cariera lor, faţă de 51%, media globală;

Peste 60% din angajaţii români îşi caută un alt job pentru că se consideră subapreciaţi la locul de muncă actual;

79% ştiu mai bine ce vor referitor la cariera lor, ca urmare a pandemiei;

61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanţă.

Nemulţumirea loveşte şi în rândul celor care au fost promovaţi în funcţii superioare în cadrul companiilor, în condiţiile în care o treime dintre aceştia nu au beneficiat şi de creşterea salariului. Astfel, peste 15% din angajaţii români au fost promovaţi, în perioada pandemiei, primind, în acelaşi timp, o mărire de salariu, iar 7.2% au fost avansaţi fără ca acest lucru să se reflecte asupra câştigurilor.

Studiul mai arată şi că 19% dintre angajaţi şi-au dezvoltat abilităţi de a atrage singuri câştiguri, o bună parte dintre aceştia fiind aşteptaţi în viitorul apropiat în rândul antreprenorilor.

Când vine vorba de flexibilitatea oferită de actualul loc de muncă, 80% din angajaţii români aşteaptă ca această să crească tot mai mult, iar 70% simt nevoia unor teste de evaluare, din partea angajatorului sau a instituţiilor statului, pentru a înţelege mai bine asupra căror abilităţi să pună accentul, în dezvoltarea lor.

Conform datelor prelucrate în timpul studiului, 13 puncte sunt esenţiale pentru asigurarea unei relaţii perfecte între angajator şi angajat:
1. Pachetul de compensaţii şi beneficii - 66%
2. Un mediu de lucru sigur – 51%
3. Flexibilitatea programului, pentru a avea timp pentru responsabilităţi extra-profesionale – 50%
4. Un job cu un nivel de stres acceptabil – 43%
5. Oportunităţile de dezvoltare a carierei – 37%
6. Lucrul pentru un angajator respectat, căruia îi pasă de angajaţi - 34%
7. Opţiunile de lucru la distanţă – 27%
8. Oportunităţile de a-şi dezvolta abilităţi pe termen lung, valoroase pentru piaţa muncii – 25%
9. O activitate cu sens – 18%
10. Un loc de muncă unde să se poată conecta cu alte persoane – 17%
11. Lucrul pentru o companie în dezvoltare şi / sau inovatoare – 17 %
12. Un şef / superior care le reprezintă interesele – 14 %
13. Un loc de muncă unde angajaţii manifestă grijă şi atenţie unii faţă de alţii - 14 %

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...