Inedit

Maestrul micilor pugilişti din Mehedinţi are 84 de ani

„Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere!” prinde înţeles în faţa poveştii de viaţă a antrenorului Constantin Drăghici

Severineanul Constantin Drăghici este probabil cel mai longeviv antrenor de box din ţară, însă pensia sa de aproximativ 600 de lei nu se datorează meritelor sportive obţinute, ci faptului că a muncit la Şantierul Naval Severnav. În cadrul unui club de box lăsat în paragină de către autorităţi, bătrânul maestru pregăteşte zilnic cu aceeaşi pasiune o grupă de copii dornică să calce pe urmele marilor campioni. Şi o face doar din pasiune...

Constantin Drăghici are 84 de ani şi este antrenor la Box Club Auto Transport Local Severin, club înscris la federaţia naţională de specialitate care, culmea, nu are nici finanţator şi nici o bază sportivă proprie. Ca să poată antrena într-o sală copiii, juniorii şi cadeţii cu care lucrează zilnic „la mănuşi”, maestrul Drăghici povesteşte că s-a milogit de conducerea uzinei de vagoane Astra Reil Industries din Severin, fostă Meva. Aşa a primit în 1994 două încăperi aflate la demisolul unei clădiri din incinta întreprinderii. Este bucuros că aceşti oameni „de bine” le mai asigură curent electric, căldură, posibilitatea de a face duş zilnic şi alte facilităţi pentru care nu le pretind niciun ban. Însă în orice zi îi pot da afară dacă vor. Sala de box improvizată are oglinzi, saci, gantere, mănuşi, perne de perete şi un ring ponosit, care sub nicio formă nu poate fi folosit pentru competiţii. Sărăcia în care încearcă să facă performanţă este aşa de mare încât „elevii” care vin la sală trebuie să-şi aducă de acasă treningurile, adidaşii ori alte echipamente sportive. Lipsa banilor îl face pe Drăghici ca, atunci când trebuie să plece la o competiţie internă, să meargă cu cerşeala pe la mai toţi directorii ori şefii de instituţii din judeţ. Cu chiu cu vai, antrenorul care a adus cea mai mare performanţă din istoria boxului mehedinţean, Constantin Drăghici, a fost făcut cetăţean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin. Născut în februarie 1926, el s-a dedicat boxului de la vârsta de 14 ani şi, potrivit spuselor sale, de-a lungul carierei de sportiv a câştigat în jur de 120 de meciuri prin KO. Antrenor este din anul 1960 şi a scos mulţi campioni naţionali la seniori şi juniori, medalii europene de aur, bronz şi argint, medalie olimpică cu pugilistul Dumitru Cipere la Moscova, iar sub îndrumarea sa boxerul Dumitru Beşliu a ajuns vicecampion mondial. El susţine că omul de la care a învăţat la rândul său tainele acestui sport de care nu se poate despărţi a fost „aghiotantul” regelui Mihai, Petre Alexandrescu, de loc din oraşul Strehaia, expert în box, floretă şi lupta cu spada ce s-a stins din viaţă în urmă cu câţiva ani, undeva prin Bucureşti.

„Nu-mi place să stau prin parcuri cu pensionarii!”

Constantin Drăghici locuieşte într-un apartament modest din centrul Severinului şi are o pensie de aproximativ 600 de lei. El povesteşte că soţia sa ştie că are boxul în sânge şi din acest motiv îl lasă şi acum să antreneze, la 84 de ani. Programul la sală îl respectă cu stricteţe: dimineaţa între orele 9.00-11.00 şi după amiaza între 16.00-18.00 zilnic.”Ea îşi vede de treabă şi mă lasă în pace. Ştie că nu-mi place să stau cu pensionarii prin parc la politică şi la palavre. Eu fac politica performanţei. Nu fumez, nu beau cafea, de alcool nici vorbă şi nici sucuri. Beau doar apă şi mănânc orice, dar să nu fie cu grăsime. Cât mă ţine viaţa o să antrenez, căci boxul îmi dă energie. Am acum nişte copii cu care lucrez şi cu care mergem la competiţii interne. Eu sunt dintr-o bucată. Care nu are ambiţie, viteză sau îndemânare îl trimit acasă să se ocupe de altceva. Ce este trist, ca să spun aşa, este că Box Club Auto Transport Local al nostru este înscris la Federaţie, dar n-are patron şi n-are sponsori oficiali. Eu cerşesc bani ca să plătesc cotizaţia anuală la Federaţie, ca să facem vizita medicală, ca să avem strictul necesar pentru supravieţuire. Este păcat că în boxul mehedinţean nu se implică nimeni şi se va alege praful”, ne-a povestit maestrul Drăghici.

Maestrul scoate untul din boxeri

„Mişcă-te, mişcă-te, Mişcă trunchiul!”, „Dă băi, drumul la braţe, n-auzi!”, „Loveşte cu putere că nu eşti femeie, măi, băiatule!” sunt strigătele maestrului care fac să răsune sala în care antrenează copii veniţi din şcoli generale ori din licee. Cu „palmarele” băgate pe mâini, Constantin Drăghici moare de drag când elevul cu mănuşi care se urcă în ring încearcă să-l lovească cu putere în punctele cele mai importante. Are vână şi acum şi se poate mişca cu uşurinţă după partener în ring să-i arate fel şi fel de scheme tactice. Mulţi bătrâni de vârsta sa se vaită de fel de fel de boli şi dureri. Marea majoritate s-au stins din viaţă şi nici nu mai sunt printre noi. El însă este energic, ambiţios şi, ce-i mai important, sănătos. Supărarea cea mai mare este că nu are „condiţii corespunzătoare” ca să poată face iarăşi performanţă în boxul mehedinţean. .”Mie statul român nu mi-a dat nimic. Doar pe timpul lui Ceauşescu am fost plătit cu ora timp de câţiva ani. Pensia mea de 600 de lei o am că am muncit la Şantierul Naval ca lăcătuş mecanic, apoi ca tehnician. După amiaza, când terminam serviciul, veneam la club şi antrenam”, ne-a mai spus antrenorul Drăghici.

Oficialii uzinei de vagoane: „Îl sprijinim cum putem şi noi!”

Şeful departamentului personal şi resurse umane al uzinei de vagoane „Astra Reil Industries” din Severin, Valentin Burtea ne-a declarat că temerarul antrenor de box va beneficia în continuare de sprijinul societăţii pe care o reprezintă: „Îl spijinim şi noi cum putem. Domnul Constantin Drăghici beneficiază din partea nostră de o sală de antrenament, cu ring de box, cu vestiare şi tot ce trebuie. N-am perceput şi nu vom percepe nicio chirie. În plus, noi achităm factura lunară la curent electric, apă, utilităţi. Când au fost vremuri mai bune l-am spijinit şi cu bani pentru deplasări la competiţii. Ştiu că face rost şi acum de sponsorizări, dar mai greu. Altfel e un om puternic, optimist şi plin de viaţă! Are o echipă de copii pe care o antrenează, pe unii dimineaţă, pe alţii după amiaza. Câţi oameni de peste 80 de ani fac asta? Domnul Drăghici este într-adevăr un om desebit!”, ne-a declarat oficialul de la Uzina de Vagoane, Valentin Burtea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...