Actualitate

Petiţiile, între armă politică şi ingeniozitate tipic românească

Solicitările românilor vizează probleme politice şi cereri de ieftinire a mărfurilor de sezon

Unul dintre drepturile fundamentale ale omului, proclamat în mod universal, îl reprezintă libertatea de exprimare. „Orice persoană are dreptul la libertatea opiniei şi a expresiei; acest drept include libertatea de a susţine propriile opinii, fără interferenţe, libertatea de a căuta, primi şi răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără frontiere”, se arată în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, articolul 19, dar şi pe site-urile pe care românii îşi pot exprima liber opinia, pot revendica sau formula o cerere adresată instituţiilor statului cu privire la situaţii pe care ei le consideră anormale ori ilegale.

UDMR în Parlament, motiv numai bun de strâns petiţii

Cele mai recente petiţii on-line postate pe unul dintre astfel de site-uri sunt cu iz politic şi au la origini alegerile de duminică. Câţiva cetăţeni solicită ca UDMR să nu mai intre la guvernare, iar alţii vor ca numărul de partide politice să fie doar 2. Pentru eliminarea UDMR din Guvernul României au fost postate pe site-ul de petiţii cinci astfel de cereri. Dacă două dintre ele adună semnături din partea celor care sunt în asentiment cu petiţionarul, una a fost închisă de către autor, care a decis să stopeze continuarea strângerii de semnături. În privinţa existenţei a doar două partide în Parlamentul României, autorul dă exemplu modelul American, cu un partid la putere şi altul în opoziţie, argumentând că „suntem prea săraci să ţinem în spate atâţia trântori”. Chiar dacă nu a strâns nicio semnătură, un alt autor solicită on-line restaurarea monarhiei în România pentru că „regele impune respect”.

Semnături anti-Băsescu şi fraudă electorală

Cele mai multe semnături le-a strâns Petiţia împotriva folosirii produsului cancerigen initium care face referire la Codex Alimentarius pe care Guvernul Boc a fost obligat să îl implementeze alături de alte 165 de state semnatare ale pachetului de norme potrivit cărora populaţia lumii trebuie hrănită artificial. Din 15 ianuarie 2010 de când a fost postată pe site, petiţia a strâns nici mai mult nici mai puţin de 60.126 de semnături. În top este şi petiţia prin care se solicită ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să rămână 85 la sută din salarii, petiţie ce a fost semnată de 59.882 de persoane. În primele 10 cele mai semnate petiţii este şi cea numită “Opriţi fraudarea alegerilor”, petiţie ce se află în top şi în ceea ce priveşte numărul de comentarii. Peste 15.400 de români au semnat cererea adresată Biroului Electoral Central, căruia i se solicita, după alegerile prezidenţiale din 2009, renumărarea voturilor şi verificarea situaţiilor de vot multiplu. Alte nouă petiţii cu subiect asemănător au fost lansate în decembrie 2009 de români nemulţumiţi de rezultatele alegerilor de-atunci. Tot ce este posibil ca episodul să înregistreze o recidivă la acest sfârşit de an, după anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare 2012. Familiarizaţii cu mediul on-line o demonstrează că sunt şi cei cu frică de Dumnezeu. Cele mai multe comentarii au fost purtate pe marginea petiţiei „Papa nu are ce căuta în România”, cerere al cărei autor a dorit să-şi păstreze anonimatul şi care aduce ca argument faptul că biserica este una şi anume cea ortodoxă. Petiţia a strâns peste 2.800 de semnături şi aproape 2.300 de discuţii şi comentarii pro şi contra. Şi dacă nu au reuşit să-l dea jos la referendum, românii s-au gândit că îl pot schimba pe preşedintele Traian Băsescu cu ajutorul internetului. La fel de multe semnături au adunat şi cererile prin care cetăţeni nemulţumiţi de atitudinea şi prestaţia preşedintelui Traian Băsescu îi cer demisia acestuia. Mai mult de 10 mii de români au semnat petiţia “Cetăţean INVALIDAT-am votat, deci aştept demisia lui Traian Băsescu!”.

Petiţie pentru brazi de Crăciun la reduceri

Dacă unii cetăţeni sunt preocupaţi de viitorul politic al ţării, alţii îşi îndreaptă atenţia către educaţie şi învăţământ. Nici măcar nu a fost schiţat noul Guvern că începe să primească cereri şi sesizări. Un profesor solicită ca predarea matematicii în şcoli să se facă după modelul american. Cu exemple realiste şi practice, dar şi o bibliografie stufoasă, petiţia profesorului doctor universitar a strâns în cinci zile 76 de semnături. Alţii, pasionaţi mai puţin de şcoală şi matematică şi mai mult de entertainment, au solicitat cu ajutorul instrumentului on-line, includerea serialelor preferate în grilele de programe ale televiziunilor avizate, introducerea cântăreţului Eminem în lista de artişti internaţionali care au păşit meleagurile noastre, ori concerte susţinute de Adele cel puţin în Bucureşti şi Timişoara. Dar, cel mai interesant, graţie mediului on-line, după modelul Black Friday, în România ar putea fi adoptată şi Green Friday. Inspiraţi de conceptul american, petiţionarii, un magazin de brazi şi un producător de bere, propun ca prima zi de vineri după Ziua Naţională să se adreseze acestei campanii în care se vor vinde la preţuri reduse consistent brazi naturali care provin numai din pepiniere controlate, fără a afecta pădurile de conifere, supuse tăierilor şi defrişărilor masive în ultimii 20 de ani. Pentru Green Friday şi brazi de Crăciun la reduceri au semnat 76 de români. Petiţia a fost lansată on-line în urmă cu o lună.

Petiţii lansate în vânt

Nu toate petiţiile postate pe site-urile on-line se bucură de succes. Dacă unii dintre iniţiatori reuşesc să atragă cât mai mulţi susţinători ai ideilor lor, alţii nu strâng o semnătură. Un exemplu îl reprezintă petiţia din octombrie 2011, prin care este contestat examenul de primire în profesia de avocat, care afişează 0 la rubrica semnături, deşi subiectul atins prezintă interes cel puţin pentru o categorie de persoane. Nici petiţia prin care se solicită dotarea Cinematografului din Ostroveni cu sistem de difuzare digitală 3D nu a fost semnată măcar de o persoană. Postată on-line în urmă cu o lună, cererea adresată către Primăria Rm. Vâlcea nu are niciun susţinător. Cu toate acestea, primarul Râmnicului a anunţat deja lansarea unor cereri de ofertă pentru achiziţionarea unui sistem de difuzare 3D.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...