Opinii

 

Urna de vot, teasc defect

USL şi-a văzut visul cu ochii, coaliţia strânsă în jurul PDL a fost zdrobită şi aproape stoarsă de ultima suflare. Meritul aparţine în cea mai mare măsură românilor care şi-au exprimat votul pe 09 decembrie. Votul politic negativ şi mai ales anti-Băsescu au lăsat doar câţiva naufragiaţi ai PDL să se lupte de-a binelea cu adversarii politici. Prezenţa lor în parlament va fi însă suplimentată de beneficiarii împărţirii resturilor de ciolan electoral.

De pe locurile doi sau trei, arediştii vor ţopăi veseli până pe holurile Parlamentului crescând numărul aleşilor şi mai ales cheltuielile unei instituţii acuzată în mai multe rânduri de risipa banilor publici.

Până la această oră, doar secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a observat că numărul parlamentarilor intraţi prin sistemul de redistribuire este mai mare decât cel al scaunelor existente în plen. „Eventual o să îi punem pe băncuţe, dar încă nu ştim pe care dintre ei”, a zis în glumă Dragnea. Dincolo de imaginea ilară a unui ales venit cu scăunelul pliant de acasă se pune problema sistemului electronic de vot implementat deja de ani buni în Parlamentul României. Cum în ultimii 20 de ani ne-am obişnuit ca licitaţiile desfăşurate sub umbrela Camerei inferioare sau a Senatului să se dovedească o mană cerească pentru câştigătorii lor, nu m-ar mira ca cei peste 120 de parlamentari ieşiţi prin teascul redistribuirii voturilor să ne coste dintr-un foc câteva milioane de euro. La care s-ar adăuga sumele forfetare, banii alocaţi pentru cazarea şi masa acestora şi, bineînţeles, retribuţia lor. Să nu uităm şi de grupurile de prietenie cu ţări precum Burkina Faso, Venezuala sau Vietnam, prilej de a pleca în câteva sejururi plăcute în timpul mandatului.

Mai ieftin am ieşi dacă am legifera ca fiind obligatoriu chiulul în Parlament. Dacă un sistem uninominal pur nu a putut fi adoptat până acum, cunosc sigur câţiva parlamentari reveniţi pentru un nou mandat care nu ar avea nimic împotriva unei legi a chiulului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...