Opinii

 

Un jurnalist bulgar a reuşit să evidenţieze până şi cauzele crizei sanitare de la Vâlcea

Zilele trecute, jurnalişti din România şi Bulgaria au încercat să evidenţieze, pentru Euractiv, principalele cauze ale crizei sanitare dramatice cu care se confruntă cele două ţări. Sinteza prezentată de jurnalistul bulgar Krassen Nikolov m-a surprins plăcut prin acurateţea şi obiectivitatea ei, superioară celei reuşite de colegul român Bogdan Neagu (de la Hotnews), deşi materialul celui din urmă este şi el foarte bine ancorat în realitatea de la noi.

Krassen Ivanov a ales, inspirat în opinia mea, să se concentreze pe opinia specialiştilor bulgari, lăsând în plan secund emoţia politică, deşi ţara vecină se confruntă cu mult timp înaintea României cu una prelungită şi tot foarte complicată. Redau în continuare şi pentru cititorii “Săptămâna în Oltenia” sinteza ei, aşa cum a evidenţiat-o în română Hotnews.ro:

“Bulgaria s-a clasat a doua în UE în ce priveşte decesele având legătură cu Covid-19 în ultima lună şi ultima în ce priveşte vaccinarea - doar 21% dintre bulgari sunt complet vaccinaţi contra virusului.

Experţi au declarat pentru Euractiv Bulgaria că situaţia se datorează medicilor generalişti, reacţiei instituţiilor şi susceptibilităţii bulgarilor la fake news.

Un număr important de medici generalişti au recomandat persoanelor cu maladii cronice să nu se vaccineze, în vreme ce în Europa occidentală aceste persoane au fost vaccinate primele. Celebrul expert bulgar în maladii infecţioase Atanas Mangarov a minimizat importanţa virusului de la începutul pandemiei şi s-a pronunţat împotriva vaccinurilor, creând astfel un climat de neîncredere.

«Nu am fost în măsură să pregătim majoritatea medicilor care se ocupă de vaccinuri. Momentul de a face o campanie ţintită pentru medicii specialişti în vara 2020 a fost ratat», a comentat epidemiologul Hristiana Batselova.

«Sunt surprinsă de numărul de medici din Bulgaria care nu înţeleg funcţionarea vaccinurilor. Profesioniştii din sănătate s-au temut să se vaccineze şi au sfârşit prin a o refuza pacienţilor lor», a declarat dna Batselova.

Potrivit Uniunii medicale bulgare, circa 70% dintre medicii bulgari sunt vaccinaţi, unul din procentajele cele mai scăzute din UE.
«Într-o primă fază, unii medici generalişti au refuzat să vaccineze multe persoane. Neîncrederea a fost apoi întărită de fake news. E timpul să încetăm să-i blamăm pe politicieni. Nu putem să punem fără încetare în seama altora răspunderea noastră pentru alegerile greşite», a adăugat dna Batselova.

Maria Şarkova, eminent avocat medical, a declarat că ezitarea de a se vaccina nu este un fenomen nou în Bulgaria.

«Ştirile false au contribuit la ezitarea de a se vaccina, dezvoltându-se pe terenul fertil pe care îl reprezintă incertitudinea politică şi alegerile repetate. Câţiva aleşi ai unor partide au susţinut zgomotos vaccinarea, în vreme ce liderii politici au rămas tăcuţi sau chiar au folosit o retorică anti-vaccinală pentru a câştiga susţinerea electoratului», a declarat dna Şarkova.

«Nu există întotdeauna o reacţie instituţională contra fake news difuzate de medici. Media dau cuvântul unor specialişti care difuzează fake news, invocând argumentul pluralismului opiniilor», a declarat dna Şarkova.

Chiar unii membri ai consiliilor de experţi, numiţi de ministrul sănătăţii, au redactat recomandări în contradicţie directă cu cele date de asociaţiile profesionale internaţionale. De exemplu, ei au recomandat să nu se vaccineze femeile însărcinate sau celor care plănuiau o sarcină în următoarele şase luni.”

Bun. Scuzată să-mi fie, încă o dată, severitatea, ea nu implică sub nicio formă o lipsă de respect pentru colegii din presa românească. Însă, este evident că presa din România a ratat, nici nu mai contează atât de mult cauzele, şansa de a fi în prim plan pozitiv în reafirmarea cauzei sale de utilitate publică.

Scepticismul dus mult dincolo de raţional de o mare parte a corpului medical din România nu a fost şi nu este nici în prezent reflectat, de combătut nici nu mai poate fi vorba. Nici măcar dublul limbaj, incoerenţa, ori lipsa evidentă de onestitate în declaraţii publice legate de acest subiect extrem de sensibil.

Dau un exemplu banal, din Vâlcea. Spitatul Judeţean de Urgenţe Vâlcea este condus de medicul Dan Ponoran. Ieri, managerul SJU le-a declarat colegilor de la staţia Antena 3 Vâlcea că 60% din personalul din subordinea sa este în prezent vaccinat şi aproximativ 20% a trecut prin boală. Ce să vedeţi? Exact acelaşi lucru, aproape la virgulă, îl declara şi în urmă cu jumătate de an. Când o fi minţit?

Al doilea lucru esenţial pe care îl evidenţiază admirabil Krassen Ivanov e legat de plaga fake news. Nici nu mai trebuie să adaug ceva: “ Media dau cuvântul unor specialişti care difuzează fake news, invocând argumentul pluralismului opiniilor."

Ce şi câţi din presă, ignorând intenţionat pentru câteva minute prioritatea autorităţilor şi în direcţia asta, am făcut ceva pentru a combate acest fenomen, dăunător grav chiar presei?
Las această ultimă întrebare în loc de concluzie.

Surse:
https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-25136675-euractiv-esuat-bulgaria-romania-misiunea-lor-covid.htm
https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/why-bulgaria-and-romania-failed-in-covid-mission/

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...