Eveniment

Turiştii au pus pe jar Salvamontul

Mai multe grupuri de turişti rămaşi înzăpeziţi au fost salvaţi cu greu din munţii Vâlcii

Două grupuri de turişti şi trei muncitori forestieri au înroşit la începutul săptămânii telefonul de urgenţă al Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Vâlcea. Vreme de câteva zile, aceştia au rămas blocaţi în cabanele şi cantoanele forestiere din munţii Cozia şi Buila-Vânturariţa. Cel mai grav caz a fost al unor tineri bucureşteni care au încercat să se întoarcă în Băile Olăneşti pe timp de seară.

Rătăciţi în toiul nopţii

Doi bucureşteni care au ales să îşi petreacă weekend-ul la Cabana Cheia din masivul Buila-Vânturariţa au fost surprinşi de căderile de zăpadă şi de viscol pe drumul de întoarcere către staţiunea Băile Olăneşti. În ciuda vremii haine de afară şi a avertismentelor cabanierului, cei doi au încercat să plece de la cabană în toiul serii. Pe un frig năprasnic şi un viscol cumplit, tinerii s-au rătăcit în mai puţin de o oră, iar încercarea de a găsi drumul înapoi spre singura oază de civilizaţie, cabana, a dat greş. Nici salvamontiştii nu au reuşit să ajungă uşor la ei. „Am primit apelul luni şi la 12:00 plecasem deja spre cabana Cheia. Ne-a luat mai bine de 10 ore pentru a ajunge acolo. Noroc că spre dimineaţă, după ce au rătăcit o parte din noapte şi s-au adăpostit cum şi pe unde au putut, au găsit drumul înapoi spre cabană. Altfel, riscau să facă hipotermie”, explică şeful serviciului Salvamont, Mircea Lera. Operaţiunea de salvare a celor doi turişti înzăpeziţi a fost asigurată de trei salvatori montani şi a durat două zile.

Cabana Cozia, loc izolat

"Am primit apelul luni şi la 12:00 plecasem deja spre cabana Cheia. Ne-a luat mai bine de 10 ore pentru a ajunge acolo.", Mircea Lera, şef serviciu Salvamont Vâlcea

Nici grupurile care au urcat pe vârful Cozia înainte de căderea primilor fulgi nu au avut mai mult noroc, la două zile după sfârşitul weekend-ului, salvatorii montani căutând încă soluţii pentru a-i coborî de la Cabana Cozia. „Sunt tot bucureşteni, în număr de trei. Din fericire, nu s-au aventurat pe traseu şi, cum nu au probleme de sănătate, i-am sfătuit să aştepte liniştiţi sosirea echipajelor noastre. Încă mai căutăm soluţii pentru a-i aduce în Călimăneşti”, explică şeful serviciului Salvamont Vâlcea. Tot izolaţi au rămas şi trei muncitori forestieri, însă aceştia nu au probleme de sănătate. După două zile, aceştia au putut reveni în civilizaţie odată cu intervenţia unor utilaje pentru deszăpezire pe drumul forestier din zonă.

Avertisment de avalanşe

Riscurile la care se expun iubitorii de excursii montane sunt foarte mari în această perioadă, salvamontiştii vâlceni emiţând mai multe avertismente în această privinţă. „Există riscuri de producere a avalanşelor pe toată zona montană de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5. Toate traseele turistice de pe zona alpină a judeţului Vâlcea sunt închise din cauza stratului mare de zăpadă depusă şi a riscului de producere a avalanşelor. Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Vâlcea sfătuieşte turiştii şi alte persoane care doresc să meargă în zona montană a judeţului să evite deplasarea în această perioadă în zonele afectate de ninsori, iar dacă este absolut necesară deplasarea, să anunţe Servicul Salvamont”, a mai spus şeful salvatorilor montani din Vâlcea, Mircea Lera.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...