Actualitate

Criza salariilor din Spitalul Judeţean Vâlcea, aproape de sfârşit

Angajaţii din SJU riscau să rămână neplătiţi pe ultimele două luni ale anului

Sfârşitul lunii noiembrie a prins conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea în incapacitatea financiară pentru acoperirea cheltuielilor de personal pe ultimele două luni ale anului, respectiv salariile şi tichetele de masă. Situaţia fusese de altfel prevăzută de autorităţile judeţene şi de conducerea spitalului, dar semnalele de alarmă transmise către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate au rămas fără ecou.

„I-am avertizat de la jumătatea anului”

Conform preşedintelui CJ Vâlcea, Ion Cîlea, situaţia incertă a fondurilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor de personal din SJU Vâlcea a fost semnalată încă de la jumătatea acestui an. „Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate a fost avertizată de către noi încă din primele şase luni ale anului că nivelul prevederilor bugetare pe 2012 nu va fi în măsură să acopere cheltuielile minimale din sistemul sanitar al judeţului. CJAS n-a recepţionat semnalul de avertizare şi n-a intervenit la timp pentru echilibrarea bugetului”, susţine Cîlea. Situaţia a fost rezolvată abia după un lung şir de intervenţii pe lângă conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „La sfârşitul lui noiembrie am primit raportul de la spital. La aceeaşi dată, când am primit semnalul de la Spitalul Judeţean, am transmis un memoriu argumentat pe adresa Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, după care, în aceeaşi săptămână, am cerut o audienţă la conducerea CNAS. În urma acestor insistenţe, am obţinut garanţii că fondurile pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea vor fi suplimentate, într-o primă etapă, cu suma de 2,35 milioane lei şi că cheltuielile de personal pentru sfârşitul acestui an vor fi integral bugetate. Am, deci, motive sigure să-i informez pe medici şi întregul personal de la Spitalul Judeţean că îşi vor primi salariile şi tichetele de masă pe ambele luni”, mai spune Ion Cîlea.

Sindicaliştii se tem pentru salariile din decembrie

În ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie a SJU Vâlcea, conducerea spitalului şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte asigurarea fondurilor salariale pentru luna în curs, stârnind temeri în rândul sindicaliştilor din unitatea sanitară. „Situaţia pe noiembrie s-a rezolvat în cele din urmă, dar există temerea că nu vor fi fonduri suficiente pentru salariile din decembrie. Timp mai există pentru a rezolva problema, pentru că salariile pe luna aceasta le vom primi în ianuarie 2013. Şi noi ne facem probleme, pentru că nu avem încă o situaţie clară a spitalelor din judeţ. Probabil că vor fi echilibrări de buget şi la unele dintre acestea. Deocamdată, problema a fost rezolvată doar la Spitalul Judeţean”, explică liderul Sanitas, Mariana Costea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...