Economic

Cum poţi economisi pentru pensie

Un studiu dat recent publicităţii relevă faptul că şase din zece angajaţi români spun că nu au în prezent niciun plan pentru a-şi spori veniturile când vor ieşi la pensie. Mai mult, doi din zece salariaţi susţin că vor continua cu siguranţă să lucreze, iar alţi şase din zece iau în calcul această posibilitate.

Dar există şi o altă variantă de strânge bani albi pentru zile negre: investiţiile pe termen lung, în diverse instrumente financiare, pot reprezenta o soluţie pentru economisirea în vederea suplimentării veniturilor la momentul retragerii din activitatea profesională.

Spre exemplu, pensiile private, dar şi fondurile deschise de investiţii sunt astfel de instrumente, care pot fi uşor accesate în timpul vieţii active şi care pot genera sume de bani în plus în momentul retragerii la pensie. Important este ca tinerii să înceapă de timpuriu să investească în viitorul lor şi să economisească pentru când vor ajunge la senectute.

“Economisirea timpurie trebuie să constituie o strategie de viaţă pentru fiecare dintre noi. Acest fapt este, acum, doar un deziderat, dar printr-un proces continuu de educaţie financiară se poate transforma în realitate cotidiană”, a declarat Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu.

Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluţie pozitivă pe tot parcursul funcţionării sale, activele totale şi numărul de participanţi fiind în continuă creştere. Spre exemplu, la finalul primului semestru al anului 2021, activele nete totale ale fondurilor de pensii administrate private (Pilon II) au ajuns la 84,41 miliarde lei, în creştere cu circa 28% faţă de perioada similară a anului precedent. În acelaşi timp, fondurile de pensii facultative (Pilon III) aveau, la sfârşitul lunii iunie a acestui an, active nete totale în valoare de aproximativ 3,24 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 24% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Investiţiile fondurilor de pensii facultative în titluri de stat au reprezentat 61% la finalul lunii iunie 2021 iar investiţiile în acţiuni au reprezentat 28% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul III. O altă categorie importantă de active financiare în care au investit fondurile de pensii facultative este reprezentată de depozitele bancare şi obligaţiunile corporative. La 30 iunie 2021 ponderea participanţilor cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani a fost de 6% din total, ponderea celor cu vârstă cuprinsă între 30 şi 44 ani a fost de 40% şi ponderea celor de peste 45 ani a fost de 54%. Distribuţia participanţilor pe gen rămâne constantă, ponderea participanţilor de genul feminin în numărul total de participanţi fiind de 51%, iar ponderea persoanelor de gen masculin de 49%.

“A economisi pentru perioada pensiei nu înseamnă neapărat să punem deoparte sume foarte mari, ci mai degrabă să ne formăm un obicei sănătos: acela de a economisi constant, lună de lună. Trebuie să înţelegem că este un demers pe care-l facem exclusiv pentru noi“, a explicat domnul Nicu Marcu.

Fondurile de investiţii reprezintă un alt instrument financiar care poate asigura resurse suplimentare pentru momentul în care o persoană iese la pensie. Cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete cuprinse între 40% şi 58%.

Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii locale, supravegheate de către ASF, s-au situat la o valoare de aproximativ 22,55 miliarde lei în luna iulie 2021, în creştere cu 1,3% comparativ cu luna precedentă.

Mai multe detalii despre evoluţia sistemului de pensii private puteţi regăsi AICI: https://www.asfromania.ro/ro/a/200/2021

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...