Politică

Legea consumatorului vulnerabil şi compensări parţiale la facturi, măsurile pe care mizează Guvernul Cîţu pentru protejarea românilor de preţurile mărite la energie

Prim-ministrul României recunoaşte că pericolul ca facturile românilor la energie să fie substanţial mai mari în această iarnă este real. Într-un interviu acordat TVR pe 19 august a.c., înaltul demnitar a declarat că Guvernul pregăteşte deja măsuri pentru contracararea efectelor ultimei etape a liberalizării preţurilor la energie, intrată în vigoare la începutul acestui an. Florin Cîţu va insista şi în Coaliţia la Putere pentru urgentarea intrării în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil, care îi va proteja pe românii cu venituri minime. Tototdată, şeful Executivului pregăteşte, strict pentru această iarnă, şi măsuri de protejare precum compensări parţiale de facturi pentru români cu un nivel al veniturilor apropiat de cel mediu, ce va fi stabilit împreună cu Consiliul Concurenţei. Altfel, principalul pariu al vâlceanului rămân în continuare investiţiile, cea mai bună metodă de a spori veniturile bugetare şi încurajarea permanentă a sectorului privat. Premierul a mai reamitit şi că anul acesta au fost îngheţate majorările salariale în sectorul public, lucru spus foarte clar de la începutul anului.

“În România, am dereglementat preţurile finale pentru consumatorul român de energie la începutul acestui an. Şi am vrut să înţeleg cât din creşterile preţurilor din acest an sunt cauzate de aceste dereglementări şi cât din cauza altor evenimente. Mă interesează să găsim soluţii pe termen mediu şi pe termen lung pentru această problemă, nu doar pentru această iarnă, pentru că, ştiţi foarte bine, întreaga Europă, nu doar România, trece printr-o transformare. În ce priveşte resursele de energie încercăm să ne mutăm spre energie verde, iar viteza cu care te mişti către energie verde înseamnă să închizi surse de energie pe care le ai şi poluează. Un impact foarte mare asupra preţurilor l-au avut costurile cu certificatele verzi care permit să produci energie din surse poluante. Anul trecut erau undeva la aproximativ 20 şi ceva de euro, anul acesta au ajuns şi la 55 de euro. Dar, înseamnă în acelaşi timp şi costuri. De exemplu, dacă noi închidem mai repede facilităţile poluante pe care le avem astăzi pentru producerea energiei, s-ar putea să avem o problemă de capacitate de producţie şi să trebuiască să importăm mai mult. Astăzi, importăm net energie, şi electrică, şi gaze, şi de aceea suntem dependenţi de preţul internaţional. Revenind la soluţii, pentru termen mediu şi lung, soluţia e una singură, investiţii, nu există altă soluţie. Dacă vrei să nu avem aceste fluctuaţii de preţuri, atunci va trebui să avem o capacitate de producţie mai mare. De aceea avem şi acel memorandum cu Statele Unite ale Americii pentru încă două reactoare şi alte proiecte de energie pe care le avem, în plus, trebuie să creştem şi conectivitatea, există momente în care preţul este mai bun în alte ţări şi atunci putem să importăm. Pe termen scurt, trebuie să fim foarte oneşti. Există un risc real, pentru sfârşitul acestui an, de a avea o creştere a preţurilor la iarnă. Şi atunci am cerut ministrului Energiei, dar voi avea o discuţie şi în Coaliţia de guvernare să grăbim Legea consumatorului vulnerabil. A trecut de Guvern foarte repede, a trecut de Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor şi aş vrea să grăbim termenele. Ea intra în vigoare de anul viitor, din octombrie parcă, aş vrea să aduc totul la 1 ianuarie 2022. Dar, nu ajunge. Preţurile s-ar putea să aibă impact major nu doar asupra consumatorilor vulnerabili, ci şi a familiilor cu venit mediu. Sunt câteva soluţii la care ne gândim pentru a reduce factura în această iarnă la energie, compensările, de exemplu, o parte din factură să o susţinem de la bugetul de stat pentru că este un an special. Un alt detaliu important este că preţurile medii din România sunt la nivelul preţului mediu din Uniunea Europeană (63 de euro), dar veniturile nu sunt tot acolo. Preocuparea mea rămâne în continuare de a veni cu investiţii, pentru că noi trebuie să creştem veniturile în România. Acesta este, de fapt, obiectivul acestei guvernări”, a explicat premierul.

Florin Cîţu: “De la începutul mandatului am anunţat că salariile din sectorul public vor fi îngheţate anul acesta”

În ce priveşte reproşurile pentru tonul triumfalist folosit în prezentarea succeselor macroeconomice, ton care pare că ignoră creşterile de preţuri, Florin Cîţu a explicat încă o dată că este parte a conceptului de redinamizare a economiei.

“13% creştere economică. Creştere economică mai mare înseamnă şi companii cu o cifră de afaceri mai mare, înseamnă şi companii cu investiţii mai mari, înseamnă şi mai multe locuri de muncă, într-o economie care se extinde, înseamnă venituri la buget mai mari, venituri care pot ajunge în mai multe destinaţii. Nu înţeleg comentariile, sau criticile care spun că nu este aşa, sau este aşa. Până la urmă, aceste cifre sunt oficiale, chiar şi creşterea veniturilor nete cu peste 7%. Mă interesează foarte mult ca oamenii să înţeleagă că această dinamică a creşterii economice poate fi menţinută numai dacă păstrăm paradigma pe care am impus-o de anul trecut: întâi investim, avem creştere economică şi apoi rezultatele acestei creşteri economice sunt redistribuite în economie. Vedem şi alte efecte ale creşterii economice, cum ar fi creşterea numărului locurilor de muncă. Am spus din primul moment că nu voi creşte taxele, pentru că atunci când creşti taxele dai un semnal că de fapt statul vrea să împartă o creştere economică mai mare, pe criterii politice şi nu lăsăm aceste lucruri în sectorul privat. Anul acesta nu a fost programată nicio creştere salarială în domeniul bugetar. De la începutul lui 2021 am spus foarte clar că anul acesta sunt îngheţate salariile din sectorul public, au avut o dinamică foarte mare în ultima perioadă, şi am arătat dinamica anvelopei salariale în sectorul public pentru anii următori, până în 2024”, a precizat Florin Cîţu.

Interviul poate fi urmărit aici:
https://fb.watch/7AM1HFksC0/

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...