Economic

Schimbările climatice impun modificarea legii de asigurare obligatorie a locuinţei

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, atrage atenţia că legea asigurării obligatorii a locuinţei ar trebui ajustată, în contextul crizei climatice globale, care se manifestă şi la noi în ţară prin fenomene extreme care nu erau întâlnite în trecut (incendii de vegetaţie sau furtuni puternice).

„Privind la schimbările brutale ale fenomenelor naturale, este clar că se schimbă şi natura riscurilor – de exemplu incendiile de pădure care ating şi aşezări omeneşti. Probabil că va fi nevoie şi de o adaptare a legislaţiei de profil la noile condiţii şi riscuri cu care ne confruntăm. Recent au fost publicate concluziile şocante ale experţilor ONU în domeniul climei, prezentate într-un raport supranumit „codul roşu pentru umanitate”. Reţinem din raport semnalul de alarmă cu privire la dereglările climatice şi impactul lor negativ. Multe dintre aceste schimbări sunt foarte probabil ireversibile. De aceea nu ar trebui să uităm instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a ne asigura şi proteja gospodăriile şi locuinţele în faţa unor riscuri generate de modificări ale mediului natural pe care tot oamenii le provoacă. Observăm schimbări climatice dramatice şi fenomene naturale extreme care produc adevărate tragedii în comunităţile umane lovite de acestea. Nu mai departe, să ne reamintim incendiile izbucnite vara aceasta şi inundaţiile de amploare care au afectat nu doar mediul natural, dar şi sute de gospodării. Sau furtunile ieşite din comun ce au produs pagube semnificative multor locuinţe”, a spus domnul Nicu Marcu, Preşedintele A.S.F.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avea încheiate, la finalul lunii trecute, 1,81 milioane de poliţe de asigurare obligatorii, cu 4,47% mai multe decât poliţele active în iulie 2020. Doar aproximativ 20% dintre români îşi asigură locuinţele contra dezastrelor naturale.

„Asigurările obligatorii de locuinţă în România sunt un fel de cenuşăreasă a poliţelor de asigurare pe care românii sunt obligaţi să le încheie. Un motiv este şi implicarea scăzută a autorităţilor locale pentru aplicarea legislaţiei în vigoare'', a explicat Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Domnul Nicu Marcu a subliniat că este datoria autorităţilor locale să informeze corect locuitorii unităţilor administrativ-teritoriale cu privire la riscurile la care sunt expuşi, dar şi cu privire la obligativitatea asigurării locuinţei în faţa dezastrelor naturale, astfel încât să crească semnificativ numărul locuinţelor asigurate. „În momente dramatice, PAD se poate dovedi soluţia rapidă de recuperare a daunelor produse de fenomenele naturale extreme'', a precizat Preşedintele A.S.F.
Prin poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) sunt acoperite daunele produse locuinţelor în cazul cutremurelor, al inundaţiilor sau al alunecărilor de teren. Mai exact, poliţa PAD acoperă daunele produse de cele trei tipuri de dezastre naturale tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă situate pe teritoriul României, având proprietar o persoană fizică sau juridică, din mediul urban sau rural şi care sunt înregistrate în evidenţele organelor fiscale. Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Locuinţa de tip A este acea construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn sau cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. În cazul acestui tip de locuinţă suma asigurată, adică valoarea maximă primită în cazul producerii de daune în cazul unui cutremur, a unei inundaţii sau a unei alunecări de teren, este de 20.000 de euro.

Locuinţa de tip B este acea construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru acest tip de locuinţă suma asigurată este de 10.000 de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...