Politică

Declaraţie politică!

Eugen Neaţă: Turismul vâlcean, în primul rând (5)

Turismul în scopul odihnei este asociat celui balnear, de cele mai multe ori. Cura cu ape minerale şi tratamentul balnear sunt obiectivele turistice ale unui membru al familiei, ceilalţi însoţindu-l numai în scopuri de odihnă şi de divertisment.

Trebuie să recunoaştem că oferta de divertisment a staţiunilor vâlcene nu este la nivelul celei balneare. Acvaparcurile din Călimăneşti, festivalurile folclorice şi alte câteva evenimente locale nu acoperă nevoia de consum a turiştilor care vin în staţiuni. Investiţiile în componenta de divertisment a turismului vâlcean sunt puţine şi întâmplătoare. Ici-colo, un mic parc de aventură, câte ceva pentru echitaţie, dar mic-mic de tot. Câte un spectacol de teatru pe la casa de cultură, absolut întâmplător, muzică, numai dacă este un eveniment anual cum sunt „Florile Govorei” sau „Cântecele Oltului” de la Călimăneşti.

Cineva mi-a spus că pe aleea ce duce la izvorul 24 din Olăneşti există un chioşc în vitrina căruia se anunţă organizare periodică a unor excursii la mănăstiri. Nimic despre drumeţii aventuroase prin munţii Căpăţânii ori prin Parcul natural Cozia. În zonele montane din Europa, meseria de ghid este una cu tradiţie îndelungată în familiile care locuiesc în staţiuni.
Mi se spune că sunt în Călimăneşti câţiva localnici care oferă turiştilor cazaţi acasă la ei o drumeţie ghidată pe traseele marcate în munţii din zonă. Ca bonus la cazare, nu ca produs turistic, să ne înţelegem. Pare un început, dar este extrem de puţin pentru avalanşa de turişti care năvălesc în Cozia, Călimăneşti şi Căciulata în fiecare vară.

Turism în scopul odihnei se produce peste tot în judeţul Vâlcea prin intermediul pensiunilor care s-au construit pe Valea Lotrului, în zona Horezu-Vaideeni şi, câteva, în zona podgoriilor din Drăgăşani. Una dintre cele mai renumite, la Măciuca.
Mai există şi turismul economic, al companiilor care vin să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în grupuri medii şi mici de angajaţi sau împreună cu câţiva clienţi mai importanţi. În marea lor majoritate laudă condiţiile de cazare, masa bine pregătită şi organizarea petrecerilor din incinta pensiunilor şi a hotelurilor, dar nu şi posibilităţile de aventură în zona naturală din jurul locurilor de cazare. Este ceva ce ne scapă nouă vâlcenilor în direcţia aventurii şi a distracţiei oferite turiştilor care ajung în zona noastră.

De la înălţimea autorităţii publice judeţene poate veni într-o zi ideea care să pună în mişcare această componentă strategică obligatorie pentru succesul complet al tuturor produselor de turism cu care ne întâmpinăm vizitatorii.

- Eugen Neaţă, deputat PSD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...