Actualitate

Oltenia votează

Penele de curent, vremea nefavorabilă şi indiferenţa alegătorilor ţin urnele goale în toată regiunea

Alegerile parlamentare de astăzi au debutat cu greu, în mai multe zone din Oltenia înregistrându-se incidente care au îngreunat procesul de votare. În judeţul Vâlcea, două secţii de votare din comuna Voineasa s-au deschis mai târziu, preşedinţii acestora nereuşind să ajungă în timp util la secţii din cauza viscolului şi a zăpezii. Tot în nordul Vâlcii, la Perişani, o pană de curent a ţinut o secţie de voare închisă timp de o oră şi jumătate. Probleme cu alimentarea cu energie electrică se înregistrează şi la Călimăneşti, oraş cu o prezenţă la vot destul de bună: 24%, la ora 13:00. În secţia de votare deschisă în incinta hotelului Traian, până şi membrii comisiei recunosc că lucrează "la mila unicului bec din încăpere".

update: Vâlcea, colegiile electorale închise de USL

Cele nouă colegii uninominale din judeţul Vâlcea, 6 pentru Camera Deputaţilor şi 3 pentru Senat, au fost adjudecate e candidaţii USL. Cu toate acestea, un loc de deputat ar putea fi câştigat de ARD, în colegiul deputăţesc Râmnicu Vâlcea- Nord, unde fostul primar al municipiului, Romeo Rădulescu, a obţinut un număr mai mare de voturi decât colegii săi. Jumătatea de nord a municipiului şi localităţile Olăneşti, Vlădeşti şi Păuşeşti Măglaşi ar putea fi astfel reprezentate de doi deputaţi.

update: Prognoză Dolj: USL a închis cele 15 colegii parlamentare

Datele preliminarii sosite la sediile partidelor şi la Biroul Electoral Judeţean Dolj indică o victorie categorică a USL în judeţ. Conform primelor estimări, cei 10 candidaţi la un post de deputat şi cei 5 candidaţi la un fotoliu senatorial ai USL au reuşit să obţină scoruri de peste 50%, nelăsând loc pentru loteria redistribuirii.

update: Exit poll CCSB- "USL a câştigat detaşat!"

Exit poll-ul efectuat de CCSB şi prezentat de site-ul de ştiri al televiziunii Antena 3 indică o victorie fără drept de apel a Uniunii Social Liberale.
Conform datelor din teren rezultatele sunt acestea:
CAMERA DEPUTAŢILOR

USL - 56.8%
ARD - 19%
PP-DD - 13,8%
UDMR - 5,1%

SENAT

USL - 58,3%
ARD - 19,6%
PP-DD - 14,1%
UDMR - 5,2%


update: Oltenii, activi la vot

Judeţul Olt continuă să se claseze pe unul dintre locurile de sus în ce priveşte prezenţa mare la vot. Astfel, potrivit cifrelor estimative ale Biroului Electoral Central valabile pentru ora 18.00, Oltul este pe locul trei pe ţară ca număr de alegători care şi-au exercitat dreptul de vot, respectiv o prezenţă de 43,32 %.

update: Gorjenii, votanţi de top
Gorjul ocupă locul doi pe ţară în ceea ce priveşte prezenţa la urne. 47,68% dintre locuitorii judeţului votaseră până la ora 18:00, diferenţa între secţiile de votare din mediul rural şi urban fiind destul de mică: 48,97% în mediul rural, faţă de 46,3% de mediul urban. În 2008, prezenţa la vot a clasat Gorjul pe locul 16 în ceea ce priveşte apetenţa alegătorilor pentru procesul electoral.
update: Doljul merge pe votul din mediul rural

Diferenţă de aproape opt procente între doljenii din mediul rural şi alegătorii din acelaşi judeţ care stau în oraşe. 45,52 din locuitorii satelor din Dolj au mers astăzi, până la ora 18:00 pentru a-şi exercita dreptul la vot, în timp ce locuitorii oraşelor nu s-au prezentat decât în procent de 37, 83%. Prezenţa generală la urne în judeţ este de 41,24%.

update: USL, câştigă alegerile conform exit poll-urilor de la ora 18

Estimările de la ora 18:00 ale institutului GEOPOL, prezentate de realitatea.net indică o victorie categorică a USL la alegerile parlamentare de astăzi. Surse din teren au declarat pentru Institutul GEOPOL că estimările privind voturile exprimate până la ora 18.00 la nivel NAŢIONAL sunt următoarele:
- USL - 59%
- ARD- 18%
- PP-DD- 12%
- UDMR - 6%

EXIT POLL, PE SURSE, CSOP
- USL - 53%
- ARD- 22%
- PP-DD- 11%
- UDMR - 4%
Nota: circa 20% din cei chestionati nu au raspuns la intrebari

update: Ponta, plasat mai bine decât Dan Diaconescu

Conform unei estimări făcute de institutul GEOPOL şi prezentate desite-ul realitatea.net, Victor Ponta pare detaşat în bătălia electorală dusă împotriva lui Dan Diaconescu.Surse din teren au declarat pentru Institutul GEOPOL că estimările după primele ore de vot sunt următoarele:
- VICTOR PONTA- 71%
- DAN DIACONESCU- 20%
În întreg judeţul Gorj, USL performează mai slab decât candidatul Victor Ponta, fiind disponibile următoarele estimări:
- USL - 61%
- PP-DD- 24%
- ARD - 13%

update: Horezu, prezenţă de peste 50%

La ora 18:00, locuitorii din oraşul vâlcean Horezu reuşiseră se depăşească procentul de 50% în ceea ce priveşte prezenţa la urne. "Dimineaţă a fost un pic mai greu pentru unii localnici din satele Tănăseşti, Urşani şi Romanii de Sus să ajungă la secţiile de votare, din cauza zăpezii căzută peste noapte. Am intervenit cu trei utilaje şi la această oră în toată localitatea se circulă normal", a explicat primarul Ilie Fârtat. Pe întreg colegiul deputăţesc,prezenţa la vot, la ora 18:00 era de 46%.

update: Vot furat în Brazda lui Novac

Situaţie alarmantă la o secţie de votare din cartierul craiovean Brazda lui Novac, unde un alegător s-a trezit că altcineva votase deja pentru el. "În momentul în care au verificat lista permanentă am observat că în locul meu deja semnase cineva. Probabil că a şi votat în locul meu. Am încercat să discut omeneşte cu membrii comisiei, dar m-au scos afară cu poliţia. Nu au întocmit nici măcar un proces verbal", se plânge craioveanul Bogdan T.

update: Iz de fraudă electorală în Ostroveni

Bănuieli de tentative de fraudă electorală în comuna doljeană Ostroveni, unde un membru al comisiei electorale de la secţia deschisă în satul Lişteava a fost surprins în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot.Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au identificat persoana în cauză ca fiind un membru al Biroului Secţiei de Votare precum şi mai mulţi alegători care se aflau în incinta Secţiei de Votare. Verificările efectuate au stabilit faptul că alegătorii respectivi îşi exercitaseră dreptul de vot cu respectarea secretului votului în incinta cabinelor de vot, după care, la ieşirea din cabine, au solicitat ajutorul membrilor Biroului Secţiei de Votare pentru a împături şi introduce în urnă buletinele de vot. Persoanele aflate în incinta Secţiei de Votare au fost audiate, iar cercetările se continuă pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală sau contravenţională.

update: Previziuni sumbre pentru ARD

La ora 15:00, estimările prezentare de site-ul NoiElite.ro indicau un scor dezastruos pentru coaliţia reunită în jurul PDL. Astfel, la ora 15:00 – naţional (estimare ARD)

USL – 57%
ARD – 20%
PP-DD – 16%

Cu două ore în urmă, confor unei estimări efectuate de USL pentru Camera Deputaţilor se indicau următoare date:

USL – 60%
ARD – 18%
PP-DD – 13%
UDMR – 4%
PRM – 1%
PER – 1%
PPMT – 0%
Altul – 0%
Minorităţi – 3%

Conform aceleiaşi surse, la Senat situaţia se prezenta astfel:

USL – 60%
ARD – 18%
PP-DD – 15%
UDMR – 4%
PRM – 1%
PER – 1%
PPMT – 0%
Altul – 1 %

update: Vişan, chef cu vişinată de alegeri

Fostul executant al lui Radu Berceanu, candidatul PP-DD Gelu Vişan a fost surprins de adversarii politici în timp ce momea alegătorii din comuna Cerăt cu câte un pahar de vişinată. Situaţia din sudul Doljului nu pare să fie favorabilă candidaţilor PP-DD, atât Vişan, cât şi Lili Schutz nereuşind să atragă prea mulţi simpatizanţi în cabina de vot.

update: Gorj şi Olt, mobilizare masivă

Printre judeţele care au înregistrat o creştere surprinzătoare a prezenţei la vot până la ora 14:00 se numără Gorjul şi Oltul, cu 27, 79%, respectiv 25, 06%.


update: 21%,prezenţa la ora 14:00 în Vâlcea

Ultimele date oferite de Circumscruptia electorală nr 40 a judeţului Vâlcea arată că până la ora 14,00, 21% dintre alegatorii vâlceni şi-au exercitat dreptul de vot. 20,76% este procentul înregistrat în mediul urban, uşor mai scăzut faţă de mediul rural, unde au ieşit la vot 21,26% dintre alegaători.

update: Vâlcea, două cazuri penale
Incidente la vot s-au sesizat şi în judeţul Vâlcea, unde un tânăr din Olăneşti a fost surprins în timp ce îşi fotografia buletinul de vot. Acesta a primit o amendă de 1000 lei, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal. La Govora, un candidat ARD a formulat un denunţ penal în legătură cu modul de întocmire a listelor lectorale permanente. În sesizarea făcută către biroul de circumscripţie, se invocă un vot multiplu, o identitate de semnături la mai multe rubrici. Conducerea BEC a dispus preşedinţilor de secţie sa facă copii de pe listele electorale contestate şi să le pună la dispoziţia contestatarului. În măsura în care acesta va depune plângere la poliţie, urmează ca oamenii legii să cerceteze cazul.


update: Dolj, prezenţă mai bună faţă de 2008
La ora 15: 30 centralizarea datelor la BEJ Dolj indica o prezenţă în creştere faţă de ultimele alegeri parlamentare, de peste 25%. 23,6% din electoratul urban se prezentase până la acea oră la urne, în timp ce votanţii de la ţară atinseseră procentul de 26,75%. În colegiile deputăţeşti 7 şi 8 din Dolj, prezenţa la urne, la ora 16:00 indica scoruri ridicate în comunele Măceşu de Sus şi Seaca de Câmp, cu 54,77%, repectiv 45, 18%. În Băileşti şi Calafat, până la ora menţionată, se prezentaseră la urne 22,64%, respectiv 29, 16% dintre alegători.

Nici Craiova nu stă mai bine la acest capitol, în secţia 40 procesul de votare fiind întrerupt timp de o oră din cauza unei pene de curent. Tot în Cetatea Banilor, la secţia 66 membrii comisiei au reuşit să îl lase pe un votant fără actul de identitate, după ce din greşeală au înmânat cartea de identitate a acestuia unei alte persoane.Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a votat, duminică, la Grupul Şcolar CFR din municipiu, spunând că oamenii trebuie să meargă să voteze, pentru a exista „o majoritate solidă în Parlament care să nu taie pensii şi salarii”.
”Vrem să se schimbe ceva în Parlamentul României. Să existe o majoritate solidă cu un guvern care să nu taie pensii şi salarii. Sper să avem o majoritate consistentă şi nişte parlamentari de Dolj care să sprijine proiectele Primăriei Craiova. Chemăm craiovenii la vot. Cum vor vota astăzi, aşa îşi vor avea aleşii în următorii patru ani”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta a venit la Grupul Şcolar CFR cu soţul său, dar şi cu candidatul USL la camera Deputaţilor Florentin Gust. La ora 10, doar 6,01% din doljeni îşi exercitaseră dreptul de vot.


În Gorj, un prim dosar penal a fost întocmit pe numele lui V.A. din Târgu Jiu după ce a fost surprins fotografiindu-şi votul în cabina. Incidentul s-a petrecut la secţia 27 din Târgu-Jiu, din colegiul 6 de deputaţi, colegiul în care candidează premierul Victor Ponta şi Dan Diaconescu. Bărbatul a fost depistat chiar de către preşedintele secţiei de votare, care a auzit un sunet ciudat în cabina de vot. A intrat şi l-a găsit pe bărbatul de 64 de ani cu telefonul în mână în clipa în care tocmai îşi imortalizase votul. Pe numele lui s-a întocmit dosar penal. Un alt incident, înregistrat la Poliţie este legat de faptul că o femeie a anunţat la 112 că pe uşa unei secţii de votare se află două buletine de vot, care nu sunt anulate şi care ar conţine menţiunea votat în dreptul unor candidaţi. După ce poliţiştii au efectuat cercetări, au constatat că faptele nu se confirmă, femeia fiind amendată cu 500 de lei.
În Târgu-Jiu, a mai fost înregistrat un scandal, atunci când Dan Diaconescu, candidat pe colegiul 6 la Camera Deputaţilor, şi-a exercitat dreptul de vot. O femeie l-a apostorfat la ieşirea din secţie, întrebându-l ce caută în Târgu-Jiu. Oamenii lui Dan Diaconescu au încercuit-o şi au început s-o ameninţe şi s-o jignească. Spiritele s-au calmat după ce jandarmii care asigurau paza în secţie au intervenit.
Confruntarea dintre Diaconescu şi Ponta este privită cu interes de localnicii din Târgu Jiu, aceştia aşteptând, de altfel, şi concertul pe care patronul OTV îl va organiza în această seară într-o parcare de la marginea oraşului. Chiar dacă a dezminţit ştire conform căreia pe scenă urca să urce Shakira, Dan Diaconescu a menţionat că artiştii pe care îi va aduce la Târgu Jiu vor fi o surpriză pentru mulţi locuitori ai oraşului.

În Mehedinţi, viscolul a lăsat fără curent electric şapte localităţi, multe dintre secţiile de votare fiind nevoită să apeleze la generatoare electrice pentru a menţine fluxul continuu al procesului de votare. Cu toate acestea, trei secţii de votare din comuna Godeanu au stat închise mai multe ore.Secţia de votare din localitatea mehedinţeană Godeanu a fost deschisă, duminică, la ora 12.00, cu o întârziere de cinci ore, preşedintele biroului electoral, care a rămas blocat pe drum din cauza zăpezii şi a viscolului, reuşind să ajungă la secţie cu un utilaj de deszăpezire. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Nicolae Lohon, secţia din Godeanu a fost deschisă la ora 12.00, preşedintele biroului electoral reuşind să ajungă cu un utilaj la secţie, după ce a fost înzăpezit timp de câteva ore pe drum. Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat că pe DJ 670, care face legătura între localităţile Bâlvăneşti şi Godeanu, a fost trimis un utilaj de deszăpezire care să cureţe zăpada către secţia de votare, dar acesta a făcut cu greu faţă ninsorii abundente şi viscolului.În zona de nord a judeţului Mehedinţi, zăpada are 30 de centimetri pe carosabil. Duminică dimineaţă au fost probleme şi la secţiile din localităţile Prejna şi Gornoviţa, care au fost deschise în jurul orei 9.30, în condiţiile în care membrii secţiilor au rămas înzăpeziţi pe drum. La această oră, în Mehedinţi sunt închise drumurile judeţene care fac legătura între localităţile Bâlvăneşti şi Godeanu şi Brezniţa, Ocol şi Matorăţ.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...