Actualitate

Munca de acasă poate deveni munca de oriunde. Câţi angajaţi români ar putea lucra chiar şi din afara ţării?

20% dintre românii care lucrează pentru firme din diverse sectoare ale economiei sunt convinşi că ar putea schimba modelul muncii de acasă cu unul şi mai permisiv, fără ca şefii lor să obiecteze.

Rezultatul apare într-un sondaj BestJobs privind creşterea flexibilităţii în muncă, inclusiv în plan transfrontalier.

Noi obiceiuri

Potrivit celui mai recent sondaj realizat pe platform de recrutare BestJobs, mai mult de jumătate dintre angajaţi (57%) au declarat că şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară, cel puţin temporar. În ciuda acestei preferinţe, doar 21,5% sunt de părere că angajatorul le-ar permite acest lucru.

Tendinţa a fost anticipată la nivel internaţional încă de anul trecut, când mai mulţi specialişti în resurse umane au prevăzut o implementare a metodelor de recutare a angajaţilor, fără relocarea acestora.

Mai noi, ţări din imediata apropiere a României: Bulgaria, Grecia, Polonia apelează la serviciile personalului recrutat din spaţiul european impunând doar prestarea orelor de program în mediul online, nu şi prezenţa fizică, chiar şi ocazională, la birou.

Mentalităţi învechite

În acelaşi timp, mentalitatea angajatorului român pare să flexeze înapoi către modelul clasic de prezenţă la birou.

Astfel, companiile au început să îşi aducă angajaţii la birou în număr din ce în ce mai mare. Potrivit sondajului BestJobs, în cazul a peste jumătate dintre respondenţi (51%), angajatorii insistă ca aceştia să muncească preponderent de la birou. Astfel, 56% dintre respondenţii sondajului au spus că în prezent lucrează exclusiv de la birou, în timp ce doar 26% dintre ei îşi desfăşoară activitatea numai de la distanţă.

Cu toate acestea, 60% dintre participanţii la sondaj ar prefera să lucreze de acasă cel puţin 3 zile pe săptămână, iar jumătate dintre aceştia şi-ar dori să nu meargă deloc la birou. Mai mult, din perspectiva lor, lucrul la distanţă deschide noi oportunităţi profesionale: tot mai mulţi angajaţi se văd lucrând de acasă inclusiv pentru companii din străinătate. Astfel, 72% au spus că nu exclud posibilitatea să accepte un job într-o companie din afara ţării, cât timp li se permite să aleagă de unde îşi desfăşoară activitatea.

„După o lungă perioadă de adaptare, angajaţii par că au prins gustul lucrului de acasă, sau mai degrabă al beneficiilor pe care le-au descoperit de când lucrează de la distanţă. Acum nu mai vorbim doar de un sistem hibrid birou-acasă, ci se pune problema chiar de a muta biroul în afara ţării, cel puţin în anumite perioade, mai ales dacă activitatea le permite. De cealaltă parte, companiile vor să îşi aducă angajaţii la birou, pentru a nu irosi costurile. Devine clar că e nevoie ca biroul, aşa cum îl ştim, să se transforme pentru a se acomoda la noile nevoi ale angajaţilor, dar şi pentru a mulţumi managerii”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România (foto).

Viitorul e remote

Două treimi (66%) dintre angajaţii chestionaţi pe platforma BestJobs confirmă tendinţa de a lucra de la distanţă ca fiind reprezentativă pentru viitorul pieţei muncii.

Principalele beneficii pe care le aduce lucrul de la distanţă, conform angajaţilor români, sunt: o mai mare flexibilitate (36%), mai mult timp pentru viaţa personală (23%), posibilitatea de a lucra la proiecte extra şi a suplimenta veniturile (19%), o mai bună capacitate de concentrare (13%), conform sondajului realizat pe platforma BestJobs.

Totodată, 31% sunt de părere că munca de la birou nu va deveni de domeniul trecutului. Printre beneficiile asociate lucrului de la birou, respondenţii enumeră: interacţiunea cu colegii (36%), un mai bun echilibru între viaţa personală şi cea profesională (35%), o mai bună capacitate de concentrare (6%) şi chiar şanse mai mari de promovare (5%).

(Sondajul a fost efectuat în perioada 13 - 23 iulie pe un eşantion de 983 utilizatori de internet din România.)

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...